Δολοφονία της Εύης Γατίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εύη Γατίδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1976
Δράμα
Θάνατος27 ή 28 Σεπτεμβρίου 1997
Λάρισα
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Εθνικότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφοιτητής

Η Εύη Γατίδου (Δράμα, 1976 - Λάρισα, 27 ή 28 Σεπτεμβρίου 1997) ήταν Ελληνίδα φοιτήτρια της ιατρικής που δολοφονήθηκε με 104 μαχαιριές στη κατοικία όπου διέμενε στη Λάρισα.[1]

Για την άγρια δολοφονία της Γατίδου κατηγορήθηκε ο Γεώργιος Ζηρδέλης, ο οποίος το 2005 πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ψήφους 7-0, αλλά αθωώθηκε στη συνέχεια από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας πάλι με ψήφους 7-0.[2]

Βιογραφικό θύματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εύη Γατίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα και ήταν κόρη των εκπαιδευτικών Βασίλη και Ροδής Γατίδου. Μετά την αποφοίτηση της από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 1994.

Δολοφονία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γατίδου βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1997 από τέσσερις συμφοιτητές της, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανησυχούν, καθώς η Γατίδου δεν είχε κανένα σημείο ζωής από το Σαββάτο στις 27 Σεπτεμβρίου. Όταν οι συμφοιτητές της μπήκαν μέσα στο διαμέρισμα με τη βοήθεια ενός κλειδαρά, αντίκρισαν ένα αποτρόπαιο θέαμα, με τη Γατίδου να βρίσκεται κάθετα στο κρεβάτι της κατακρεουργημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη που ανέλαβε τη νεκροψία, η Γατίδου είχε δεχθεί 104 μαχαιριές, πιθανότατα από χαρτοκόπτη, με τις 48 από αυτές να είναι γύρω από την καρδιά της.[1] Στην έκθεσή του ο Ψαρούλης εκτίμησε ότι η Γατίδου δολοφονήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 27 Σεπτεμβρίου 1997 με απώτερο χρόνο θανάτου το μεσημέρι της Κυριακής. Ωστόσο οι δύο ιατροδικαστές Φίλιππος Kουτσάφτης και Nίκος Kαλόγριας[3] που κλήθηκαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας κατέθεσαν ότι ο χρόνος θανάτου με βάση τα δεδομένα της έκθεσης Ψαρούλη, αλλά και τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνες τις ημέρες στη Λάρισα (θερμοκρασία 26 βαθμών κελσίου και με υγρασία πάνω από 60%), εκτίμησαν ότι η Εύη Γατίδου δολοφονήθηκε την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου και με απώτερο χρόνο θανάτου το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Σεπτεμβρίου.

Έρευνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι έρευνες από τις διωκτικές αρχές για τον εντοπισμό του δολοφόνου δεν είχαν αποτέλεσμα και η υπόθεση μπήκε το 1999 στο αρχείο. Ωστόσο το 2003, οι γονείς της δολοφονημένης φοιτήτριας κατέθεσαν υπόμνημα στις δικαστικές αρχές της Λάρισας, υποδεικνύοντας ως δολοφόνο τον 26χρόνο τότε Γεώργιο Ζηρδέλη, ο οποίος αν και είχε εξεταστεί από την πρώτη στιγμή δεν θεωρήθηκε βασικός ύποπτος.

H Εύη Γατίδου γνώρισε τον Ζηρδέλη στην Ευαγγελική Εκκλησία της Λάρισας, όπου και οι δύο πήγαιναν, το 1994. Ο Ζηρδέλης, που τότε εργαζόταν ως διανομέας στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυκας», είχε δείξει να ενδιαφέρεται για τη Γατίδου και της είχε κάνει τρεις προτάσεις γάμου,[4] με την τελευταία να ήταν το βράδυ της Παρασκευής, 26 Σεπτεμβρίου 1997. Το γεγονός ότι η Γατίδου απέρριψε και τις τρεις προτάσεις γάμου κρίθηκε από τις διωκτικές αρχές ως το κίνητρο του Ζηρδέλη για να τη δολοφονήσει.

Ακροαματική διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζηρδέλης παραπέμφθηκε σε δίκη και το 2005 και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αθωώθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας. Έπειτα από αναίρεση του ίδιου δικαστηρίου αθωώθηκε και το 2010.[4] Μετά από τη νέα αίτηση αναίρεσης, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου του ίδιου έτους, ο Ζηρδέλης δικάστηκε για τέταρτη φορά τον Ιανουάριο του 2013 και πάλι από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας το οποίο τον αθώωσε εκ νέου, όπου και ακολούθησε η τελευταία αναίρεση από τον Άρειο Πάγο που είχε ως αποτέλεσμα την αμετάκλητη αθώωσή του το 2014.[2][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Υπόθεση – φάντασμα στα δικαστικά χρονικά"». news.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2021. 
  2. 2,0 2,1 «Αθωώθηκε για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας Εύης Γατίδου». Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2021. 
  3. «Θρίλερ και μετά την καταδίκη"». tanea.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Αθωώθηκε οριστικά ο 43χρονος για το φόνο της φοιτήτριας στη Λάρισα το 1997"». protothema.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2021.