Δολοφονία της Έβελιν Κολόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έβελιν Κολόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17 Απριλίου 1961
Θάνατος13 – 19 Δεκεμβρίου 1976 (15 ετών)
Αιτία θανάτουΑνθρωποκτονία που οφείλεται σε Στραγγαλισμό
Χώρα πολιτογράφησηςΑμερική
Ύψος1,50 - 1,63 μέτρα
Πληροφορίες ασχολίας

Η Έβελιν Κολόν (Αγγλικά: Evelyn Colon) ήταν έφηβη Αμερικανίδα από το Νιου Τζέρσεϊ που βρέθηκε δολοφονημένη και διαμελισμένη σε τρεις βαλίτσες μαζί με την αγέννητη κόρη της στις 20 Δεκεμβρίου του 1976, στο Γουάιτ Χίβεν, της Πενσυλβάνιας. Στα 44 χρόνια που ήταν αγνώστων στοιχείων αναφερόταν ως Μπεθ Ντόου (Beth Doe). Η βαρβαρότητα του εγκλήματος, το γεγονός ότι ήταν έγκυος όταν δολοφονήθηκε και το χρονικό διάστημα που έμεινε χωρίς ταυτότητα, προκάλεσε την εθνική προσοχή. [1]

Θάνατος και ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θύμα, είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση, είχε στραγγαλιστεί και είχε δεχτεί πυροβολισμό στον λαιμό.[2] Η αγέννητη κόρη της (περίπου στους εννέα μήνες κύησης), πέθανε επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Στη συνέχεια το σώμα της γυναίκας διαμελίστηκε με μια οδοντωτή λεπίδα. [3] Η μύτη, το στήθος και τα αυτιά της είχαν κοπεί και δεν βρέθηκαν ποτέ. [4]

Τα μέρη του σώματος της και της αγέννητης κόρης της είχαν τοποθετηθεί σε τρεις βαλίτσες. Οι δύο αποσκευές ήταν μπλε χρώματος και είχαν κόκκινες, μπλε και λευκές ρίγες, ενώ η άλλη ήταν καφέ με καρό σχέδιο. [5] Ήταν από υλικό βινυλίου και είχαν όλες το ίδιο μέγεθος. [6] [7] Εντούτοις, σε κάποια σημεία οι βαλίτσες είχαν βαφτεί με μαύρο σπρέι και ότι οι λαβές τους είχαν κοπεί. [8]

Για να εξαφανίσει το πτώμα, ο δράστης πέταξε τις βαλίτσες από μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Λίχαϊ στο Γουάιτ Χίβεν, της Πενσυλβάνια κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Interstate 80. [9] Πιστεύεται ότι ο δολοφόνος ταξίδευε προς τα δυτικά της χώρας και πιθανότατα σκόπευε να ρίξει τις βαλίτσες στο νερό, για να μειώσει την πιθανότητα να βρεθούν τα πτώματα της γυναίκας και του μωρού. Δύο από τις βαλίτσες προσγειώθηκαν στο δάσος, ενώ η τρίτη αποσκευή βρέθηκε στην όχθη του ποταμού.

Έχοντας πέσει από 300 πόδια ύψος (περίπου 92 μέτρα), δύο από τις βαλίτσες είχαν ανοίξει και είχαν εμφανιστεί μέρη του σώματος, δηλαδή το κεφάλι, τα δύο μισά του κορμού, καθώς και το έμβρυο. [10]

Μέσα στις βαλίτσες βρέθηκε επίσης άχυρο, αφρολέξ, και ένα κάλυμμα κρεβατιού που ήταν γεμάτο με κομμάτια χαρτιού εφημερίδας που είχε χρησιμοποιήσει για να τυλίξει ο δράστης τα μέρη του σώματος. Η εφημερίδα προσδιορίστηκε αργότερα ότι ήταν η "The New York Sunday", το τεύχος της 26ης Σεπτεμβρίου του 1976. [11] Το κάλυμμα ήταν κοκκινοπορτοκαλί χρώματος με κίτρινα και ροζ κεντημένα λουλούδια και ήταν από ύφασμα σενίλ.

Εξέταση και φυσική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πτώμα της γυναίκας και του εμβρύου τοποθετήθηκαν από τις αρχές σε πλαστικές σακούλες και μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο Gnadden Huetten για εξέταση.

Μετά από τρίωρη αυτοψία στις 23 Δεκεμβρίου του 1976, διαπιστώθηκε ότι το θύμα ήταν μια λευκή γυναίκα στα τέλη της εφηβείας της ή στις αρχές των είκοσι. Ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε ο στραγγαλισμός, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο πυροβολισμός στον λαιμό έγινε μετά τον θάνατο της γυναίκας. Ο ιατροδικαστής έκρινε ότι ο τεμαχισμός μπορεί να μην ήταν επαγγελματικός όπως ενός χειρουργού, αλλά σίγουρα δεν ήταν καθόλου «πρόχειρος».[12] Επίσης πίστευε ότι το θύμα είχε πεθάνει σε λιγότερο από 24 ώρες πριν από την ανακάλυψη του σώματος της. Εντούτοις, ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει έως και μια εβδομάδα πριν την βρουν, άλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής να είχαν διατηρήσει τα λείψανα τα δικά της και του μωρού.

Η γυναίκα που έλαβε στην συνέχεια το ψευδώνυμο Μπεθ Ντο, είχε ύψος μεταξύ 1,50 - 1,63 μέτρα, ζύγιζε 65 με 70 κιλά (λόγω της εγκυμοσύνης της), τα μαλλιά της, που ήταν μέχρι τους ώμους, ήταν φυσικά σκούρα καστανά και η ομάδα αίματος της ήταν Ο.

Είχε κάποια διακριτικά σημάδια στο σώμα της. Μια ουλή 2 έως 6 ιντσών ήταν ορατή πάνω από τη μία από τις φτέρνες της. Είχε δύο ελιές στο πρόσωπο της, μια πάνω από το αριστερό της μάτι και μια στο αριστερό της μάγουλο, οι οποίες μπορεί να εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Πριν φτάσει στην εφηβεία, είχε αφαιρέσει κάποιους από τους τραπεζίτες της, και είχε κάποια σφραγίσματα στα δόντια της. Παρά τα στοιχεία της επαγγελματικής φροντίδας στην οδοντοστοιχία της, πιθανότατα είχε καιρό να επισκεφτεί τον οδοντίατρο, καθώς υπέφερε από σοβαρή τερηδόνα. [13] Επίσης, ένας από τους μπροστινούς κοπτήρες της είχε μια ορατή πληγή, η οποία πιθανότατα της προκαλούσε έντονο πόνο.

Η εξέταση του σμάλτου των δοντιών της έδωσε την πιθανότητα να γεννήθηκε στην Ευρώπη και να μετακόμισε αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν φτάσει στα εφηβικά της χρόνια. Επιπλέον, μια αρχική ανθρωπολογική εξέταση είχε δείξει ότι η γυναίκα μπορεί να καταγόταν από τη Σερβία ή την Κροατία . [14] [15] Επιπρόσθετα, μια εξέταση των ισοτόπων στα μαλλιά, τα δόντια και τα οστά της αποκάλυψε ότι είχε ζήσει στις ΗΠΑ για 5 έως 10 χρόνια και πιθανότατα κατοικούσε στο Τενεσί ή σε μια κοντινή πολιτεία. [16] [17] Η εξέταση στο αγέννητο κορίτσι έδειξε ότι η γυναίκα είχε κυοφορήσει ενώ βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ερεύνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον εντοπισμό της σορού, πήραν τα δακτυλικά αποτυπώματα του θύματος και τα οδοντικά της στοιχεία καταγράφηκαν σε οδοντιατρικό χάρτη. Οι αναφορές νεαρών αγνοουμένων γυναικών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συγκρίθηκαν εκείνη την εποχή με το θύμα, αλλά καμία δεν ταίριαζε με την άγνωστη γυναικά.

Ο ιατροδικαστής παρατήρησε ότι ένα σύνολο αριθμών είχε γραφτεί στο σώμα του θύματος. Το μελάνι, που πιστεύεται ότι προερχόταν από στυλό που βρισκόταν στα χέρια του θύματος, υποδεικνύει ότι εκείνη ήταν δεξιόχειρας αν όντως το είχε γράψει η ίδια. Η γραφή αποτελούνταν από τα γράμματα WSR και τον αριθμό 4 ή 5, ακολουθούμενο από το 4 ή το 7.

Τα δακτυλικά της αποτυπώματα υποβλήθηκαν στις πλατφόρμες του FBI, αλλά δεν ταίριαζαν με καμία γυναικά στις εθνικές βάσεις δεδομένων. Όταν παρέμεινε άγνωστη, έγινε ένα σκίτσο και ζητήθηκε η βοήθεια του κοινού. Αυτό οδήγησε σε λίγες πληροφορίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Το σώμα θάφτηκε το 1983 αφού το θύμα παρέμεινε αγνώστων στοιχείων για πολλά χρόνια. Το 2007, έγινε εκταφή στα λείψανα της άγνωστης γυναίκας, για να ληφθούν πρόσθετα ιατροδικαστικά στοιχεία και να δημιουργηθεί μια νέα ανακατασκευή του προσώπου. [18] [19]

Δώδεκα αγνοούμενες γυναίκες είχαν αποκλειστεί ως πιθανές ταυτότητες:

  • Αναστασία Μπανίτσκας της Αυστραλίας [20]
  • Ίρις Μπράουν του Βερμόντ
  • Βάλερυ Κούτσα της Νέας Υόρκης
  • Τερέζα Φίτιν από τη Φλόριντα
  • Τρένι Γκίμπσον του Τενεσί
  • Ρόρι Κέσινγκερ από τη Μασαχουσέτη
  • Άννα Λίδεργουντ από το Τενεσί
  • Τζόρτζια Νόλαν από το Κεντάκι
  • Σέρρι Ρόουτς της Καλιφόρνια
  • Μαιρη Ρόμπινσον της Νέας Υόρκης
  • Πατρίσια Σίλμπαου από την Πενσυλβάνια
  • Ντενίς Σίχυ της Νέας Υόρκης [21]

Μεταγενέστερες εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Πολιτειακή Αστυνομία της Πενσυλβάνια ανακοίνωσε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της "Μπεθ Ντο" και της Μάντελιν "Μάγκυ" Κρούζ. Συγκεκριμένα, δόθηκε μια πληροφορία στην αστυνομία από ένα άτομο που είχε πάει σχολείο με την Κρούζ και πίστευε ότι τα σκίτσα της Μπεθ Ντο είχαν ομοιότητα με την παιδική της φίλη. [22] Η Μάγκυ είχε ζήσει κάποιο χρονικό διάστημα στο Λίνοξ και αργότερα στο Φράμινγκχαμ της Μασαχουσέτης, στο οποίο διέμενε με ανάδοχη οικογένεια. Γύρω στο 1974, σε ηλικία περίπου δεκαέξι ετών, το είχε σκάσει από το σπίτι της, πηγαίνοντας στην πόλη Τέριταον με την ανάδοχη αδερφή της, η οποία όμως επέστρεψε πίσω μετά από μια εβδομάδα. [23] [24] Το καλοκαίρι του 1976, τηλεφώνησε σε μια φίλη της για να ζητήσει χρήματα, ισχυριζόμενη ότι ήταν έγκυος. Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, κάνεις δεν είχε νέα της μέχρι που τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την πιθανή σύνδεση της με την Μπεθ Ντο. [25] Αργότερα τον ίδιο μήνα, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η Κρούζ ήταν «ζωντανή και καλά στην υγεία της», οπότε αφαιρέθηκε και εκείνη από τις πιθανές ταυτότητες της άγνωστης γυναίκας. [26]

Ταυτοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικογενειακό DNA οδήγησε τελικά τους ερευνητές στον Λούις Κόλον Τζούνιορ, τον ανιψιό της Έβελιν Κολόν και έτσι βρέθηκε η πραγματική ταυτότητα του θύματος, [27] η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου του 2021.

Τη στιγμή της δολοφονίας της, η Έβελιν, η οποία είχε καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο, ήταν 15 ετών και έβγαινε με τον 19χρονο Λούις Σιέρα, τον πατέρα του αγέννητου παιδιού της. Λόγω της εγκυμοσύνης της, οι γονείς της Έβελιν της επέτρεψαν να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα με τον σύντροφο της, ο οποίος ήταν στο παρελθόν γείτονας της οικογένειας Κολόν. Μια μέρα, η Έβελιν επικοινώνησε με τη μητέρα της λέγοντας ότι δεν αισθανόταν καλά και της ζήτησε να της φέρει σούπα. Ωστόσο όταν έφτασε η μητέρα της, κανείς δεν ήταν στο σπίτι. Οι γείτονες είπαν στην οικογένεια Κολόν ότι η Έβελιν και ο Σιέρα είχαν μετακομίσει. Τον Ιανουάριο του 1977, η οικογένεια έλαβε ένα γράμμα στα ισπανικά από τον Λούις Σιέρα, με σφραγίδα από το Κονέκτικατ, που τους έλεγε ότι η Έβελιν είχε γεννήσει ένα υγιέστατο αγόρι και ότι δεν έπρεπε να ανησυχούν για τίποτα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Έβελιν θα επικοινωνούσε μαζί τους αν χρειαζόταν οτιδήποτε. Η οικογένεια της Έβελιν αρχικά δεν δήλωσε στην αστυνομία την εξαφάνιση της επειδή, σύμφωνα με τον αδερφό της Έβελιν, Λούις Κολόν, πείστηκαν ότι ήταν ασφαλής με τον Σιέρα. Εντούτοις, καθώς τα χρόνια περνούσαν και δεν είχαν καμία επικοινωνία μαζί της, προσπάθησαν να αναφέρουν την εξαφάνιση της. Παρόλα αυτά λόγω της επιστολής η αστυνομία αρνήθηκε να υποβάλει αναφορά. Δυστυχώς, μέχρι να αναγνωριστεί η Έβελιν, οι γονείς της είχαν πεθάνει.

Μετά την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της Μπε Ντο, η ταφόπλακα στον τάφο της άλλαξε σε Έβελιν Κόλον, και του αγέννητου μωρού της σε Έμιλι Γκρέις Κολόν. Επιπρόσθετα, ο Λουίς Σιέρα κατηγορήθηκε για την δολοφονία της. Τη στιγμή της σύλληψης του διέμενε στο προάστιο Όζον Πάρκ της Νέας Υόρκης και ήταν πλέον 63 ετών. [28] Εκδόθηκε πίσω στην Πενσυλβάνια και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο στις 28 Απριλίου του 2021. [29] [30]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Dudiak, Zandy (6 Μαΐου 2012). «Unsolved Cases: A New Weekend Patch Feature». North Hills Patch. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2015. 
  2. «MEDIA RELEASE #1956, UNIDENTIFIED BETH DOE AND FEMALE FETUS, EAST SIDE BOROUGH, CARBON COUNTY, PA». crimewatchpa.com. Pennsylvania Crime Stoppers. 28 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2017. 
  3. «Beth Doe, Carbon County». Blogger. 4 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2014. 
  4. «Case File 169UFPA». The Doe Network. Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2014. 
  5. «Investigators release new images to help solve decades old murder». 69 News WFMZ-TV. May 14, 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις July 19, 2015. https://web.archive.org/web/20150719071233/http://www.wfmz.com/news/Regional-Poconos-Coal/investigators-release-new-images-to-help-solve-decades-old-murder/33032228. Ανακτήθηκε στις July 19, 2015. 
  6. O'Neill, Helen (March 30, 2008). «Amateur sleuths name anonymous dead». Newsweek Magazine. http://www.doenetwork.org/media/news196.html. Ανακτήθηκε στις June 14, 2014. 
  7. «'Carbon County Jane Beth Doe'-A Vidi-Minitary». Youtube. 31 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2014. 
  8. Warner, Frank (May 14, 2015). «Images may help ID woman found dismembered in Carbon County in 1976». The Morning Call. http://www.mcall.com/news/breaking/mc-carbon-i-80-dismembered-beth-doe-20150514-story.html. Ανακτήθηκε στις July 13, 2015. 
  9. O'Neil, Helen (March 30, 2008). «Amateur sleuths restore identity to the dead». Seattle Pi. http://www.seattlepi.com/news/article/Amateur-sleuths-restore-identity-to-the-dead-3219899.php. Ανακτήθηκε στις July 23, 2015. 
  10. Landauer, Bill (November 29, 2014). «Investigators close in on Beth Doe and her killer». The Morning Call. http://www.mcall.com/news/local/mc-carbon-county-beth-doe-20141129-story.html#page=1. Ανακτήθηκε στις December 1, 2014. 
  11. Warder, Robin (14 Ιουνίου 2013). «10 Mysterious Cases Involving Unidentified People». Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2014. 
  12. «Police Ponder Grizzly Puzzle». The Titusville Herald. January 7, 1977. 
  13. «Jane Doe 1976». missingkids.com. National Center for Missing and Exploited Children. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2014. 
  14. «Body Found in '76 Buried in Carbon». The Morning Call (Allentown, Pennsylvania). August 19, 1983. 
  15. Hunter, Brad (September 28, 2019). «CRIME HUNTER: 1976 Pennsylvania cold case hits roadblock | Toronto Sun» (στα en-CA). Toronto Sun. https://torontosun.com/news/world/crime-hunter-1976-pennsylvania-cold-case-hits-roadblock. Ανακτήθηκε στις September 30, 2019. 
  16. «"Beth Doe" Carbon County - December 20, 1976». Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2014. 
  17. Rubinkham, Michael (December 28, 2006). «30 years later, pregnant murder victim still without a name». Associated Press. http://www.doenetwork.org/media/news190.html. Ανακτήθηκε στις June 14, 2014. 
  18. Rubinkam, Michael. «30 years later, woman's body exhumed». Associated Press. USA Today. http://usatoday30.usatoday.com/news/nation/2007-10-30-3230043730_x.htm. Ανακτήθηκε στις December 1, 2014. 
  19. Whalen, Jill (20 Νοεμβρίου 2007). «Composite sketch might shed some light». The Doe Network. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2014. 
  20. «Case File 31DFVIC». The Doe Network. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2016. 
  21. «NamUs UP # 8913». identifyus.org. National Missing and Unidentified Persons System. 11 Ιουλίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2014. 
  22. Mataloni, Carmella (September 12, 2019). «State Police Hope New Lead Will Crack Cold Case». WNEP.com. https://wnep.com/2019/09/12/state-police-hope-new-lead-will-crack-cold-case/. Ανακτήθηκε στις September 12, 2019. 
  23. «New Hope in a Decades Old Mystery». www.missingkids.org. National Center for Missing and Exploited Children. Ανακτήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2019. 
  24. «Missing & Homeless». Facebook. 8 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  25. «1976 Carbon County Jane Doe Lead». Help ID Me. National Center for Missing and Exploited Children. 12 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  26. «Woman With Massachusetts Ties 'Alive And Well,' Not Victim Of Penn. Cold Case». CBS Boston. September 25, 2019. https://boston.cbslocal.com/2019/09/25/pennsylvania-lehigh-river-cold-case-maggie-cruz/. Ανακτήθηκε στις September 26, 2019. 
  27. Rosario, Joshua (Απριλίου 2021). «Family stunned to learn 'Beth Doe' was long-lost Jersey City teen». NJ.com. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  28. «NY man, 63, charged in decades-old homicide in Carbon County» (στα αγγλικά). WFMZ.com. 31 March 2021. https://www.wfmz.com/news/area/poconos-coal/ny-man-63-charged-in-decades-old-homicide/article_1ac00b3a-9256-11eb-8708-07b53fe6d4b5.html. Ανακτήθηκε στις 31 March 2021. 
  29. «Man arrested in cold-case murder brought back to Pennsylvania». 14 Απριλίου 2021. 
  30. «Beth Doe's brother speaks out; cold case moves forward in Carbon | Times News Online».