Διεθνής Ένωση Παγκόσμιων Αγώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Ένωση
Παγκόσμιων Αγώνων
Ίδρυση1980
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΚολοράντο Σπρινγκς, ΗΠΑ
Μέλη37
Ιστότοποςtheworldgames.org

Η Διεθνής Ένωση Παγκόσμιων Αγώνων[1][2] (αγγλικά: International World Games Association, IWGA) είναι μια διεθνής ένωση, αναγνωρισμένη από τη ΔΟΕ, η οποία διεξάγει κάθε τέσσερα χρόνια από το 1981, αθλητικές διοργανώσεις πολλών αγωνισμάτων που ονομάζονται Παγκόσμιοι Αγώνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IWGA ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του 1980 στη Σεούλ της Κορέας, ως «Παγκόσμιο Συμβούλιο Αγώνων» (World Games Council) από 12 διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες με παγκόσμια εμβέλεια, οι οποίες δεν αποτελούσαν ακόμη μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων.[3] Η πρόθεση ήταν να αυξηθεί η δημοτικότητα των αθλημάτων που εκπροσωπούνται από αυτές τις ομοσπονδίες. Η IWGA συγκροτήθηκε σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο ως μη κυβερνητική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το 1984, το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Αγώνων» σε «Διεθνή Ένωση των Παγκόσμιων Αγώνων».[3] Από την ίδρυσή της, ο αριθμός των ομοσπονδιών μελών έχει αυξηθεί σε 39, με την πιο πρόσφατη εισδοχή να είναι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σάμπο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γοσού τον Μάιο του 2021.[4]

Ιδιότητα του μέλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ομοσπονδίες που σκοπεύουν να γίνουν μέλη της IWGA, πρέπει να αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Ένωσης Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών (GAISF). Η ίδια η IWGA είναι επίσης μέλος της GAISF και εκπροσωπείται στο συμβούλιο της. Αθλήματα για τα οποία υπάρχει η πρόθεση να αναγνωριστούν από τη IWGA, πρέπει να έχουν παγκόσμια εμβέλεια, όπως επίσης δεν πρέπει να εμπεριέχονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το ανώτατο όργανο της IWGA είναι η γενική συνέλευση που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα έτη, ένα χρόνο έπειτα από τη διεξαγωγή των Παγκόσμιων Αγώνων. Η γενική συνέλευση εκλέγει επταμελή εκτελεστική επιτροπή με θητεία τέσσερα χρόνια και επίσης αποφασίζει για τις διοργανώτριες πόλεις των Παγκόσμιων Αγώνων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το χρονολόγιο της W.D.S.F. / 1995 exoe.gr
  2. Διεθνείς δράσεις και τάσεις για την αντιμετώπιση των πνιγμών[νεκρός σύνδεσμος] peals.gr
  3. 3,0 3,1 «Foundation | IWGA». www.theworldgames.org. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022. 
  4. «The World Games Family Grows | IWGA». www.theworldgames.org. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουνίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]