Διεθνής Ένωση Κέντρων Μουσικής Πληροφόρησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Μουσικών Κέντρων Πληροφόρησης (αγγλ.International Association of Music Information Centres - IAMIC) ιδρύθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες αποσκοπώντας στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IAMIC αρχικά ήταν γνωστή ως μια ομάδα «Αντιπροσώπων του Εθνικού Κέντρου Μουσικής» («National Music Centre Representatives»), τα μέλη της οποίας το 1962 αποτέλεσαν παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών (International Association of Music Libraries - IAML). Η αυξανόμενη συμμετοχή στην ομάδα των αντιπροσώπων σε συνδυασμό με την ενεργή δράση της οδήγησαν στο σχηματισμό της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Κέντρων Πληροφόρησης (IAMIC) και στη λήξη της συνεργασίας με την IAML το 1991 [1].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IAMIC στοχεύει [2] στην προώθηση και την τεκμηρίωση όλων των ειδών της σύγχρονης μουσικής και στη διασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας στο υπάρχον υλικό και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, μέσα από το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της IAMIC και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, η ένωση επιδιώκει:

  1. Να ενθαρρύνει και να ενισχύσει την πρόσβαση στην πληροφόρηση, το υλικό και τα προϊόντα που παρέχονται από τα μέλη της και να ενθαρρύνει την απόδοση, την μετάδοση και τη διάδοση της μουσικής από αυτά.
  2. Να ενθαρρύνει τις συνεργασίες και την αμοιβαία ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και δεξιοτήτων μεταξύ των μελών της και να παρέχει μια σειρά από σχετικές υπηρεσίες στα μέλη της.
  3. Να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο ευρύτερο διεθνές μουσικό περιβάλλον, και να βελτιώσει τη δημόσια εικόνα της IAMIC.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών της IAMIC αποτελείται από οργανισμούς οι οποίοι κατέχουν ενεργό ρόλο στο μουσικό χώρο της περιοχής ή της χώρας τους. Κάθε οργανισμός εστιάζει στη μουσική του τόπου του και οι οργανισμοί στο σύνολό τους καλύπτουν όλα τα είδη μουσικής του κόσμου. Τα μέλη της IAMIC διακρίνονται στις εξής κατηγορίες [3]:

  • Τακτικά Μέλη (Ordinary membership)
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate membership)
  • Επιχειρήσεις (Business membership)
  • Επίτιμα μέλη (Honorary membership)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IAMIC μέσα από τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την καθοδήγηση και την επαγγελματική υποστήριξη που παρέχει στα μέλη της συμβάλλει στη συνεχή ενημέρωση τους για αναδυόμενα θέματα του χώρου, διευκολύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη, καθώς και την ενίσχυση του έργου τους. Παράλληλα, ενθαρρύνει την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ των μελών της και επιδιώκει τη διάδοση της μουσικής πληροφόρησης σε παγκόσμια εμβέλεια και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε αυτή. Η IAMIC χρηματοδοτείται από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Culture Programme of the EU), από τις συνδρομές των μελών της και από τη Φλαμανδική Κυβέρνηση. Σε συνεργασία με κάποιο από τα μέλη της διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο (IAMIC Annual Conference) [4], όπου προβάλλονται και συζητούνται θέματα και εξελίξεις που αφορούν στο μουσικό χώρο. Επιπρόσθετα, έχει αναπτύξει και διατηρεί συνεργατικές σχέσεις με συναφείς διεθνείς οργανισμούς, οι οποίες της επιτρέπουν να παρέχει πλήρη ενημέρωση σχετική με το σύγχρονο μουσικό κόσμο. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της IAMIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Αποστολή της IAMIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Κατηγορίες μελών της IAMIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ετήσιο συνέδριο της IAMIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Δραστηριότητες της IAMIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]