Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών Τεχνολογικών Πανεπιστημίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Βιβλιοθηκών Τεχνολογικών Πανεπιστημίων (αγγλ. International Association of Technological University Libraries - IATUL) ιδρύθηκε το 1955 στη Γερμανία και εκπροσωπεί όσους σχετίζονται με τη Βιβλιοθηκονομία στα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Η IATUL διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Γραμματέα (Secretary), τον Ταμία (Treasurer), δυο Αντιπροέδρους (Vice-Presidents) και τρία μέλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάιο του 1955 ο δρ. Hemlin από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Chalmers (Chalmers University of Technology), ίδρυσε την IATUL , η οποία πλέον λειτουργεί σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (IFLA Section of Science and Technology Libraries). Σημαντικές αλλαγές στον τομέα της βιομηχανίας και των επικοινωνιών κατά το 19ο αιώνα οδήγησαν στην ίδρυση Τεχνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη τεχνικής κατάρτισης. Αρχικά τα μέλη της προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη, ενώ με την πάροδο των χρόνων απέκτησε μέλη από τον κόσμο. Η IATUL σήμερα αποτελεί έναν εθελοντικό οργανισμό, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση του 2009 μετονομάστηκε σε Διεθνή Ένωση Βιβλιοθηκών Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πανεπιστημίων (International Association of Scientific and Technological University Libraries) για να εκφράζει την ποικιλομορφία των μελών της. [1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της IATUL, βασικός σκοπός [2] της ένωσης είναι να αποτελέσει έναν τόπο δημόσιας συζήτησης, όπου οι διευθυντές και τα ανώτερα στελέχη των βιβλιοθηκών μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα τρέχουσας σημασίας, καθώς επίσης και να τους παρέχει την ευκαιρία να αναπτύσσουν συνεργατικές σχέσεις μεταξύ τους για να λύσουν τα προβλήματα.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην IATUL μπορούν να συμμετέχουν Επιστημονικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, καθένα από τα οποία ορίζει ένα ανώτερο στέλεχος της βιβλιοθήκης του ως το άτομο που θα επικοινωνεί με την ένωση. Το σύνολο των μελών [3]της IATUL χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο συμμετοχής και συνεισφοράς τους στην ένωση και διακρίνονται σε:

  • Τακτικά Μέλη (Ordinary Membership)
  • Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Membership)
  • Επίτιμα Μέλη (Honorary Membership)
  • Υποστηρικτικά Μέλη (Sustaining Membership)

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των Τακτικών Μελών μπορούν να ενταχθούν Βιβλιοθήκες που ανήκουν σε ιδρύματα τα οποία προσφέρουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα στον τομέας της Επιστήμης, της Μηχανικής ή της Τεχνολογίας. Βιβλιοθήκες και οργανισμοί, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της IATUL μπορούν να συμμετέχουν ως Συνεργαζόμενα και Υποστηρικτικά Μέλη αντίστοιχα. Το Διοικητικό συμβούλιο δύναται να αναγνωρίσει τη σημαντική συνεισφορά κάποιου μέλους στο έργο της ένωσης και κατ’ επέκταση της Διεθνούς Βιβλιοθηκονομίας την ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της IATUL εντάσσεται η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ διευθυντών βιβλιοθηκών και ανώτερων στελεχών, η οποία οδηγεί στην επίλυση σημαντικών κοινών προβλημάτων. Παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια και ποικίλα εργαστήρια για τα μέλη της και έχει αναπτύξει συνεργατική σχέση με την UNESCO, η οποία πλέον συνεχίζεται διαμέσου IFLA. Επιπρόσθετα, η IATUL αποτελεί μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πληροφόρησης - International Council for Scientific and Technical Information (ICSTI). Ακόμη, η IATUL διοργανώνει ετήσιο συνέδριο (Annual Conference) όπου προβάλλονται και συζητούνται θέματα σχετικά με τις βιβλιοθήκες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστορία της IATUL
  2. «Σκοπός της IATUL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Μέλη της IATUL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]