Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας
Χάρτης
Είδοςβιβλιοθήκη
Διεύθυνση28ης Οκτωβρίου 9, Λάρισα
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°38′17″N 22°25′14″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Λαρισαίων
ΤοποθεσίαΛάρισα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1940[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, ιδρύθηκε το 1940[2] και φέρει το όνομα «Κωνσταντίνος Κούμας», του Έλληνα διδασκάλου του Γένους και πρωτεργάτη του νεοελληνικού διαφωτισμού, ο οποίος γεννήθηκε στη Λάρισα. Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης ξεκινούν το 1891, δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική βιβλιοθήκη, κατά την ίδρυσή της, στεγάστηκε στο παλιό τούρκικο τζαμί. Αργότερα η βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε σε άλλο Δημοτικό κτήριο. Το 1972 έγινε Δημόσια και από Δημοτική χαρακτηρίστηκε ως Κεντρική. Το 1976 μεταφέρθηκε σε ενοικιαζόμενο κτήριο και πολύ αργότερα (2012) σε καινούριο ιδιωτικό κτήριο, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί πλέον ένα χώρο δημιουργικότητας και απασχόλησης για παιδιά και ενηλίκους.

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνει 61.000 τόμους βιβλίων διαφόρων κατηγοριών και η θεματολογία της καλύπτει όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης.[3] Δέχτηκε μεγάλες δωρεές βιβλίων κατά τα πρώτα έτη της λειτουργίας της, όπως τη δωρεά Πιπινοπούλου, τη δωρεά Λογιωτάτου και τη δωρεά του Ομίλου Διανοούμενων. Στις δύο πρώτες δωρεές περιλαμβάνονταν βιβλία του 16ου και 19ου αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. vivl-laris.lar.sch.gr?page_id=9.
  2. Η ιστορία της Βιβλιοθήκης - Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας - ΥΠΠΟ
  3. «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ». 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]