Δάσκαλος του κεντημένου φυλλώματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δάσκαλος του κεντημένου φυλλώματος
Γέννηση15ος αιώνας
Θάνατος16ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΝότιες Κάτω Χώρες
Ιδιότηταζωγράφος
ΚίνημαΠρώιμη φλαμανδική ζωγραφική
Καλλιτεχνικά ρεύματαΠρώιμη φλαμανδική ζωγραφική
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Με το συμβατικό όνομα Δάσκαλος του κεντημένου φυλλώματος (φλαμανδικά: Meester van het Geborduurde Loofwerk, δραστηριοποιήθηκε κατά το διάστημα 1480 - 1510) φέρεται ζωγράφος ή ομάδα ζωγράφων της Πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής που δραστηριοποιήθηκε στις περιοχές της Μπρυζ και των Βρυξελλών.

Το 1926 ο Γερμανός ιστορικός τέχνης Μαξ Γιάκομπ Φριντλέντερ απέδωσε μια ομάδα πινάκων της Παρθένου με το Βρέφος σε ένα τοπίο σε ίδιες στάσεις με αυτόν του "Δασκάλου του κεντημένου φυλλώματος". Το φύλλωμα που απεικονίζεται στα έργα αυτά προσομοίαζαν στον Φριντλέντερ σαν επαναλαμβανόμενο μοτίβο βελονιάς σε κέντημα, εξ ού και το "περίεργο" όνομα του καλλιτέχνη. Οι πίνακες εμφανίζουν στοιχεία εικόνων φτιαγμένων από τους Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν και Χανς Μέμλινγκ. Από τους πέντε πίνακες που εξέτασε ο Φριντλέντερ, τρεις βρίσκονται στις ΗΠΑ (Μουσείο Τέχνης Φιλαδέλφειας, Ίδρυμα Τέχνης Μιννεάπολης και Ίδρυμα Τέχνης Κλαρκ) και οι άλλοι δύο στην Ευρώπη (Groeningemuseum, Μπρυζ και Ανάκτορο Καλών Τεχνών της Λιλ). Άλλοι πίνακες αποδιδόμενοι στην ομάδα αυτή βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου και στην Εθνική Πινακοθήκη Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Αυτοί εμφανίζουν μεγάλες ομοιότητες στην Παρθένο και στο Βρέφος, αλλά διαφέρουν κάπως στο παρασκήνιο.

Το Ίδρυμα Τέχνης Κλαρκ κλείνει την έρευνά του σχετικά με τους πίνακες Η Παρθένος και το Βρέφος σε ένα τοπίο ως εξής: "Η ανάλυσή μας, βασισμένη σε εργαστηριακή μελέτη και λαμβάνοντας υπόψιν τις πρακτικές των εργαστηρίων ζωγραφικής κατά τον 15ο αιώνα, δείχνει ότι τα πάνελ αυτά δημιουργήθηκαν όλα μεταξύ 1482 και αρχών του 16ου αιώνα όχι από έναν αλλά από μερικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι πιθανόν χρησιμοποίησαν ένα κοινό πρότυπο για τις κεντρικές μορφές. Μέχρι να έλθουν στο φως περισσότερες αποδεικτικές μαρτυρίες, θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε τους πίνακες στον "Δάσκαλο του κεντημένου φυλλώματος", αναγνωρίζοντας ότι αυτό το συμβατικό όνομα μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερους του ενός καλλιτέχνες, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στη Μπρυζ και στις Βρυξέλλες κατά τα τέλη του 15ου αιώνα."[1]

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Exhibition on Master of the Embroidered Foliage at Clark Art Institute, Williamstown». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]