Γραμματόσημα και ταχυδρομική ιστορία του Καστελλόριζου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικό (1912), γαλλικό και ιταλικό γραμματόσημα από το νησί.

Το Kαστελλόριζo είναι το πιο ανατολικό Ελληνικό νησί και βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρίσκεται περίπου 3 χλμ από τη Μικρασιατική ακτή (Λυκία), περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ Ρόδου και Αττάλειας.

Πρώιμη ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί αποικίστηκε από τους Δωριείς Έλληνες, και κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου το νησί κυβερνήθηκε από τη Ρόδο, αποτελώντας μέρος της Περαίας της. Στη Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) Αυτοκρατορία ήταν μέρος της επαρχία των Νήσων, της οποίας η πρωτεύουσα ήταν η Ρόδος. Το 1306 το νησί καταλήφθηκε από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη από την Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον Φούλκ ντε Βιλαρέ. Το 1512 κατακτήθηκε από τον Οθωμανό σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄.

Γαλλική κατοχή 1920[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Μαρτίου 1913, ο τοπικός πληθυσμός φυλάκισε τον Τούρκο κυβερνήτη και την οθωμανική φρουρά του και κήρυξε προσωρινή κυβέρνηση.[1] Τον Αύγουστο του 1913, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε από τη Σάμο έναν προσωρινό κυβερνήτη, που υποστηριζόταν από τους gendarmes. Στις 28 Δεκεμβρίου 1915 το Γαλλικό ναυτικό κατέλαβε το νησί.

Το 1920 οι γαλλικές δυνάμεις κατοχής εξέδωσαν γραμματόσημα των γαλλικών ταχυδρομείων στην Οθωμανική αυτοκρατορία με επισήμανση "O.N.F. / CASTELLORIZO" (Occupation Naval Francaise), στη συνέχεια με "B.N.F. / CASTELLORIZO" (Base Naval Francaise) και στη συνέχεια "O. F. / CASTELLORISO" προσανατολισμένα κάθετα. Όλες αυτές οι επισημάνσεις είναι ασυνήθιστες, με τιμές που κυμαίνονται από 10 δολάρια έως και πάνω από 500 δολάρια για ορισμένες αξίες.

Ιταλική κυριαρχία, σειρές 1922-1932[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Συνθήκη των Σεβρών το νησί ανατέθηκε στην Ιταλία, και ο ιταλικός στόλος το ανέλαβε από τους Γάλλους την 1 Μαρτίου 1921.[1] Η Συνθήκη της Λωζάνης επιβεβαίωσε την ιταλική απαίτηση για το Kαστελλόριζo, και το νησί -με το ιταλικό όνομα "Castelrosso"- ενσωματώθηκε στη συνέχεια στην κατοχή της Isole Italiane dell'Egeo.

Από το 1922, οι Ιταλοί επισήμαναν τα γραμματόσημά τους με το "CASTELROSSO" οριζόντια. Το 1923 εξέδωσαν μια σειρά από πέντε αξίες, που απεικονίζουν έναν χάρτη του νησιού και μια ιταλική σημαία, στη συνέχεια επέστρεψαν σε περισσότερες επισημάνσεις στις ιταλικές σειρές, με τακτική έκδοση το 1924 όπου η επισήμανση εφαρμόστηκε διαγώνια, τη σειρά Φερούτσι (Ferrucci) του 1930, και τη σειρά Γαριβάλδη (Garibaldi) του 1932. Μερικές αξίες είναι εύκολα διαθέσιμα χωρίς ασφράγιστα και κοστίζουν λιγότερο από 1 δολάριο, αλλά άλλες, και όλα τα σφραγισμένα αντίγραφα, κοστίζουν 10 έως 60 δολάρια.

Μετά τον Β΄ Π. Π.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Ιταλία παραδόθηκε στους Συμμάχους (8 Σεπτεμβρίου 1943), το νησί κατεχόταν από τις Συμμαχικές δυνάμεις. Ο Καστελλόριζο ανατέθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού, 1947. Το 1947 ελληνικά γραμματόσημα επισημάνθηκαν με το "Σ..Δ. Δ." (Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου), και χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα Δωδεκάνησα. Το νησί εντάχθηκε επίσημα στο ελληνικό κράτος στις 7 Μαρτίου 1948 μαζί με τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Stanley Gibbons Ltd: various catalogues
  • Sassone: Catalogo Specializzato dei Francobolli d'Italia e dei paesi Italiani, 2011
  • Encyclopaedia of Postal Authorities
  • Stuart Rossiter & John Flower: The Stamp Atlas
  •  Bertarelli, L.V. (1929). Guida d'Italia, Vol. XVII (in Italian). Milano: Consociazione Turistica Italiana.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Bertarelli, 132