Γλώσσες της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η επίσημη γλώσσα της Γερμανίας είναι τα γερμανικά με πάνω από το 95 τοις εκατό της χώρας να μιλά τα Πρότυπα Γερμανικά ή κάποια γερμανική διάλεκτο ως πρώτη τους γλώσσα. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει ομιλητές των Βόρειων Κάτω Σαξονικών, αναγνωρισμένη μειονοτική ή περιφερειακή γλώσσα που δεν θεωρείται ξεχωριστή από τη στατιστική των πρότυπων γερμανικών. Οι αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες είναι επίσημες συνήθως στις αντίστοιχες περιοχές τους.

Μειονοτικές γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αναγνωρισμένες μειονοτικές γλώσσες της Γερμανίας είναι οι παρακάτω:[1]

Άλλες γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γλώσσες των μεταναστών που ομιλούνται από μεγάλες κοινότητες πρώτης και της δεύτερης γενιάς (η κυρίαρχη προέλευση των ομιλητών είναι στις παρενθέσεις):

Δεύτερες γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι Γερμανοί μαθαίνουν τα αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα στο σχολείο. Μερικές φορές, τα γαλλικά ή τα λατινικά διδάσκονται πρώτα αλλά συνήθως τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα λατινικά είναι η δεύτερη ή τρίτη ξένη γλώσσα. Τα ρωσικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα πολωνικά, τα ολλανδικά, τα κλασικά ελληνικά και άλλες γλώσσες προσφέρονται σε σχολεία, συχνά ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του σχολείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. National Minorities in Germany. BMI. 2010. p. 44.«Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 21 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2014. .
  2. «BBC - Languages across Europe». Bbc.co.uk. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2015. 
  3. «Tamil Diaspora - Germany - ஜெர்மனி». Tamilnation.co. Ανακτήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2017.