Γλώσσα του σώματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η γλώσσα του σώματος είναι ένας τύπος μη λεκτικής επικοινωνίας κατά την οποία οι εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες, στάση του σώματος και οι κινήσεις του σώματος, χρησιμοποιούνται για την έκφραση ή τη μετάδοση των πληροφοριών. Η γλώσσα του σώματος υπάρχει τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.

Αν και η γλώσσα του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος της επικοινωνίας, η επικοινωνία μεταξύ πομπών και δεκτών διεξάγεται επί το πλείστον ασυναίσθητα.

Η "γλώσσα" του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με τη νοηματική γλώσσα, καθώς οι νοηματικές γλώσσες είναι γλώσσες και έχουν τα δικά τους γραμματικά συστήματα, καθώς και ότι είναι σε θέση να επιδείξουν τις θεμελιώδεις ιδιότητες που υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες.[1][2]Η γλώσσα του σώματος, από την άλλη πλευρά, δεν έχει γραμματικό σύστημα και πρέπει να ερμηνεύεται ευρέως, αντί να έχει απόλυτο νόημα που αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη κίνηση, άρα δεν είναι γλώσσα με την ευρεία έννοια.[3]

Η έκφραση του προσώπου είναι μέρος της γλώσσας του σώματος καθώς εκφράζει συναισθημάτων. Η ακριβής ερμηνεία του βασίζεται στην ερμηνεία πολλαπλών σημείων σε συνδυασμό- όπως η κίνηση των οφθαλμών, των φρυδιών, των χειλέων, της μύτης και των μάγουλων- για να σχηματίσει μια εντύπωση για τη διάθεση και την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται επιπλέον υπόψη όσον αφορά το πλαίσιο στο οποίο συμβαίνει και την πιθανή πρόθεση του ατόμου.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edward S. Klimt· Ursula Belling (1979). The signs of language. Cambridge, MA: Harvard University Press. ISBN 0-674-80795-2. 
  2. Wendy Candler· Diane Lille-Martin (2006). Sign Language and Linguistic Universals. Cambridge University Press. 
  3. Garfield, Bob (1999-03-29). «Top 100 Advertising Campaigns of the Century». Ad Age. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-11. https://web.archive.org/web/20110511185517/http://adage.com/century/campaigns.html. Ανακτήθηκε στις 2015-03-31. 
  4. Kurien, Daisy N (2010-03-01). «Body Language: Silent Communicator at the Workplace». IUP Journal of Soft Skills 4 (1/2): 29–36.