Γλώσσα Τανγκχούλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γλώσσα Τανγκχούλ
ΠεριοχήΜανιπούρ, Ναγκαλάντ
Φυσικοί ομιλητές140.000 (2001)
Σύστημα γραφήςλατινική γραφή
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3nmf
Glottologtang1336[1]

Η Τανγκχούλ (Τανγκχουλικά Νάγκα) είναι Σινοθιβετιανή γλώσσα του Τανγκχουλικού κλάδου. Ομιλείται σε 168 χωριά της επαρχίας Ουχρούλ στη Μανιπούρ της Ινδίας, με ομιλητές να βρίσκονται επίσης στη Ναγκαλάντ και τη Τρίπουρα .

Εντός της επαρχίας Ουχρούλ στη Μανιπούρ, τα Τανγκχούλ μιλιούνται στα χωριά Χουντούνγκ, Σιρόλ, Λανγκντάνγκ, Πύλη Λαμλάνγκ, Λιτάν, Γιανγκανγκπόκπι και άλλες περιοχές (Αροκιανάθαν 1995).

Η Τανγκχούλ δε συγγενεύει ιδιαίτερα με άλλες γλώσσες Νάγκα. Πρόκειται για διαλεκτικό συνεχές στο οποίο ομιλητές από γειτονικά χωριά μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, αλλά ένας ομιλητής μιας βόρειας διαλέκτου θα μπορεί να καταλάβει έναν ομιλητή της νότιας διαλέκτου λιγότερο εύκολα αν όχι καθόλου. Η lingua franca είναι η διάλεκτος Χουμφούν (Ουχρούλ).

Η διάλεκτος που ομιλείται από τους ανθρώπους της Χουμφούν (το παραδοσιακό όνομα του Ουχρούλ) έγινε η δημοφιλέστερη διάλεκτος μεταξύ των Τανγκχούλ, επειδή οι Βρετανοί έστησαν την διοίκηση τους στο Ουχρούλ. Ο Αμερικανός Βαπτιστής ιεραπόστολος Ουίλιαμ Πέτιγκριου μετέφρασε τη Βίβλο στη διάλεκτο Χουμφούν.

Η διάλεκτος Κουπούμε ονομάζεται επίσης Λουχούπα, αλλά οι νότιες διάλεκτοι που συγκεντρώνονταν παλαιότερα κάτω από αυτό το όνομα είναι Βόρειες Κουκικές ποικιλίες σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Tangkhul Naga». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History.