Γκαϊτελγκρίμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Υπάρχουν πολλές αξιόλογες Γκαϊτελγκρίμα στην ιστορία. Οι ταυτότητες αυτών των πέντε γυναικών (καθώς και κάποιων άλλων με το ίδιο όνομα) συχνά συγχέονται. Οι 2η, 3η, 4η συνδέονται ως συγγενείς.

  1. Γκαϊτελγκρίμα της Κάπουα, πριγκίπισσα του Σαλέρνο, κόρη του Ατενόλφος Α΄ πρίγκιπα της Κάπουα, παντρεύτηκε τον Γουαϊμάρος Β΄ πρίγκιπα του Σαλέρνo και ήταν μητέρα του Γισούλφος Α΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο.
  2. Γκαϊτελγκρίμα του Μπενεβέντο (απεβ. μετά το 1027), ήταν κόρη του Πανδόλφος Β΄ πρίγκιπα του Μπενεβέντο και αδελφή του Πανδόλφος Δ΄ πρίγκιπα της Κάπουα. Ήταν η δεύτερη σύζυγος του Γουαϊμάρος Γ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο και μητέρα των Γουαϊμάρος Δ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο, Γκυ δούκα του Σορρέντο και Πανδόλφος κυρίου του Καπάτσιο. Ήταν μητέρα της επόμενης:
  3. Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο, κόμισσα της Απουλίας, κόρη του Γουαϊμάρος Γ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο, παντρεύτηκε πρώτα τον Ντρόγκo των Ωτβίλ κόμη της Απουλίας και μετά τον αδελφό του Ονφρουά των Ωτβίλ κόμη της Απουλίας. Λεγόταν και Άλτρουντε. Ήταν μητέρα του Αβελάρδου και του Ερμάνου. Ήταν θεία της επόμενης:
  4. Γκαϊτελγκρίμα του Σαλέρνο, πριγκίπισσα της Κάπουα, κόρη του Γουαϊμάρος Δ΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο (βλ. παραπάνω) και της Γκέμμα. Παντρεύτηκε τον Ριχάρδο Α΄ πρίγκιπα της Κάπουα, πιεζόμενη από τον αδελφό της Γισούλφος Β΄ πρίγκιπα του Σαλέρνο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να παντρευτεί τον Ιορδάνη Α΄ πρίγκιπα της Κάπουα. Η αδερφή της Σικελγκάιτα ήταν παντρεμένη με τον Ροβέρτο Γυισκάρδο δούκα της Σικελίας.
  5. Γκαϊτελγκρίμα της Κάπουα, δούκισσα της Απουλίας, κόρη του Ιορδάνη Β΄ πρίγκιπα της Κάπουα, και δεύτερη σύζυγος του Γουλιέλμου Β΄ των Ωτβίλ δούκα της Απουλίας. Αγαπούσε βαθιά τον άνδρα της και έκοψε τα μαλλιά της, για να καλύψει το φέρετρό του στην κηδεία του.