Γκαρ (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαρ
ΠηγέςΌρος Σεβέν στη Μασίφ Σαντράλ, Γαλλία
44°14′46″N 03°43′51″E / 44.24611°N 3.73083°E / 44.24611; 3.73083
ΕκβολέςΡοδανός
Χώρες ΛεκάνηςΟξιτανία
ΧώραΓαλλία[1]
Μήκος127,3 χλμ
Μέση εκροή32 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Λεκάνη απορροής1.999 τετρ. χιλιόμετρ
ΠαραπόταμοιGardon d'Alès, Gardon de Saint-Jean, Alzon, Bourdic, Droude, Gardon d'Anduze και Gardon de Sainte-Croix
Χάρτης

Ο Γκαρντόν ή Γκαρ (γαλλικά:Gardon ή Gard) είναι ποταμός στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας, που διαρρέει τους νομούς Γκαρ και Λοζέρ, στην περιοχή Οξιτανία. Πηγάζει στην οροσειρά Σεβέν. Είναι δεξιός παραπόταμος του Ροδανού, στον οποίο εκβάλλει μετά από πορεία 127 χιλιομέτρων.[2] Έδωσε το όνομά του στο νομό Γκαρ.

Τα φαράγγια του Γκαρντόν εντάσσονται σε Περιφερειακό προστατευόμενο φυσικό πάρκο.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γέφυρα του 16ου αιώνα Σαιν-Νικολά

Ο ποταμός Γκαρ έχει τις πηγές του στη νοτιοδυτική Κεντρική Οροσειρά (Μασίφ Σαντράλ), στην οροσειρά Σεβέν, στην κοινότητα Σαιν-Μαρτέν-ντε-Λανσύκλ του νομού Λοζέρ, σε ύψος 1050 μέτρων και ρέει προς νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Έχει μήκος 127 χιλιόμετρα και λεκάνη αποστράγγισης έκτασης 1.999 χιλιομέτρων. Διαρρέει 38 κοινότητες και τελικά εκβάλλει στον Ροδανό, στην κοινότητα Βαλαμπρέγκ σε ύψος 6 μέτρων.[3] Η μέση ετήσια παροχή του είναι 32,7 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Έχει αρκετούς παραποτάμους που ονομάζονται επίσης Γκαρντόν.

Τουριστικά αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ατμοκίνητο τρένο των Σεβέν
  • Το ατμοκίνητο τρένο της οροσειράς Σεβέν που διέρχεται από διάφορες οδογέφυρες πάνω από τον Γκαρντόν.
  • Η φυτεία μπαμπού στην Σεβέν κοντά στο Αντύζ βρίσκεται στην άκρη του ποταμού (Gardon Anduze). Τα νερά του ποταμού Γκαρντόν είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που επέτρεψαν την ανάπτυξη μπαμπού στην περιοχή.
  • Τα φαράγγια του Γκαρντόν, κατά μήκος του ποταμού, προσφέρονται για κολύμπι, αναρρίχηση και κανό.
  • Η γέφυρα του Γκαρ είναι ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο τριών επιπέδων, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κοινότητα Ρεμουλέν. Επιτρέπει στο ρωμαϊκό υδραγωγείο που οδήγησε το νερό από το Alzon προς τη Νιμ να περάσει το εμπόδιο της κοιλάδας του Γκαρντόν. Η γέφυρα του Γκαρ έχει εγγραφεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από τον Δεκέμβριο του 1985.[4] Είναι η πιο υψηλή γέφυρα-υδραγωγείο της ρωμαϊκής εποχής και ένα από τα πιο διάσημα ρωμαϊκά μνημεία της Γαλλίας.
  • η γέφυρα Σαιν-Νικολά του 16ου αιώνα είναι μία από τις ιστορικές γέφυρες που διασχίζουν τον Γκαρντόν. Βρίσκεται στην περιοχή των φαραγγιών και είναι μια δημοφιλής περιοχή αναψυχής για καγιάκ, κανό, αναρρίχηση και πεζοπορία.
  • Το σπήλαιο του Μπωμ-Λατρόν (Baume-Latrone), βόρεια της Νιμ, που αποτελεί μία από τις παλαιότερες τοποθεσίες προϊστορικής τέχνης του κόσμου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]