Γκαρ ντε Μπορντώ-Σαιν-Ζαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°49′32.93″N 0°33′20.63″W / 44.8258139°N 0.5557306°W / 44.8258139; -0.5557306

σιδηροδρομικός σταθμός Μπορντώ-Σαιν-Ζαν
Χάρτης
Είδοςσιδηροδρομικός σταθμός[1]
Διεύθυνση1 rue Charles Domercq, 33800 Bordeaux
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°49′33″N 0°33′21″W
Διοικητική υπαγωγήΜπορντώ[1]
ΧώραΓαλλία[1]
Έναρξη κατασκευής1898
Ολοκλήρωση1855
ΙδιοκτήτηςSNCF
ΑρχιτέκτοναςΜαριούς Τουντουάρ
Προστασίαπρόσθετος κατάλογος ιστορικών μνημείο της Γαλλίας (από 1984)[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Μπορντώ-Σαιν-Ζαν (γαλλικά: gare de Bordeaux-Saint-Jean) είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στη γαλλική πόλη Μπορντώ, πρωτεύουσα της Νέας Ακουιτανίας. Τρένα μεγάλης ταχύτητας, καθώς και μεγάλα, μεσαία και περιφερειακά τρένα περνούν από αυτόν, προσφέροντας σημαντικές και πολυάριθμες συνδέσεις ειδικά με το κέντρο και το νότο της Γαλλίας και με την Ισπανία.

Με το τρένο μεγάλης ταχύτητας LGV Sud Europe Atlantique[2] που τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Ιουλίου 2017 η διαδρομή Παρίσι-Μπορντώ διαρκεί μόνο 2 ώρες 4 λεπτά.[3]

Το κτήριο, που ολοκληρώθηκε το 1898, έχει καταγραφεί ως Ιστορικό Μνημείο από το 1984.[4]

Το 2005 μετακινήθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια επιβάτες.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Μπορντώ-Σαιν-Ζαν είναι το νότιο άκρο του σιδηροδρομικού σταθμού Παρίσι-Μπορντώ και το δυτικό άκρο της κεντρικής γραμμής Σιδηρόδρομοι του Μιντί από την Τουλούζη. Το σημερινό κτήριο του σταθμού λειτουργεί από το 1898, έχοντας αντικαταστήσει παλαιότερο σταθμό που λειτουργούσε από το 1852 και δεν μπορούσε να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο κυκλοφορίας.

Το κτήριο του σταθμού, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπορντώ στο τέλος της οδού Κουρ ντε λα Μαρν, φαίνεται από την πρόσοψη σαν να αποτελείται από τρία μέρη. Το μεσαίο τμήμα φιλοξενεί τον μπουφέ του σταθμού και χωρίζει τις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων. Και τα τρία μέρη είναι παράλληλα με τις πλατφόρμες. Τα κτήρια του σταθμού κρύβουν ένα μεγάλο υπόστεγο με τις αποβάθρες, που χτίστηκε από τον Γκυστάβ Εφέλ, το οποίο έχει πλάτος 56 μέτρα και καλύπτει επιφάνεια 17.000 μ².

Από την άφιξη του TGV το 1988, ο σταθμός έχει ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά έχει διατηρήσει τα αρχικά του χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη αίθουσα έχει ένα μεγάλο χάρτη του δικτύου των Μιντί σε έναν από τους τοίχους και υπενθυμίζει στους επιβάτες την προέλευση του σταθμού.

Μια μεγάλη μεταλλική σιδηροδρομική γέφυρα, που επίσης χτίστηκε από τον Άιφελ, χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή πάνω από τον ποταμό Γαρούνααλλά αντικαταστάθηκε το 2008 από μια νέα γέφυρα τεσσάρων διαδρομών, [5]εξαλείφοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργήθηκε στην έξοδο του Μπορντώ, βόρεια, δεδομένης της χαμηλής χωρητικότητας και της αντίστασης της αρχικής γέφυρας.

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εσωτερικό του σταθμού

Ο σταθμός είναι ο κύριος σιδηροδρομικός σταθμός στη Νέα Ακουιτανία. Είναι προσβάσιμος μέσω τακτικών τρένων TGV, Intercités και TER και συνδέει το Μπορντώ, μεταξύ άλλων, με το Παρίσι, το Σετ στο νομό Ερώ στο νότο της Γαλλίας, την Τουλούζη στο σταθμό Ματαμπιώ, το Στρασβούργο, τις Βρυξέλλες, τη Νάντη, τη Μασσαλία και την Ισπανία.

Από την ολοκλήρωση του LGV Sud Europe Atlantique το 2017,[2] ο χρόνος ταξιδιού των ταχύτερων αμαξοστοιχιών μεταξύ Μπορντώ και Παρισιού έχει μειωθεί από τις 3 ώρες σε μόλις 2 ώρες και 4 λεπτά.[3]

Αδελφοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 2019, ο σιδηροδρομικός σταθμός Μπορντώ-Σαιν-Ζαν αδελφοποιήθηκε με τον σιδηροδρομικό Σταθμό Σεν Πάνκρας, στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο σύνδεσμος έγινε με την ελπίδα ότι μια υπηρεσία υψηλής ταχύτητας θα μπορούσε να συνδέσει τους δύο σταθμούς και ανακοινώθηκε σε μια τελετή με επικεφαλής τον Κλωντ Σολάρ, Γενικό Διευθυντή της SNCF.[6]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη ιστοσελίδα του σιδηροδρομικού σταθμού Μπορντώ-Σαιν-Ζαν (επιλογή γλώσσας)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]