Γκαρμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Η Χελ" (1889) από τον Γιοχάνες Γκερτς.

Στην Σκανδιναβική μυθολογία, ο Γκαρμ ή Γκαρμρ (αρχαία σκανδιναβικά: Garmr) είναι ένας λύκος ή σκύλος που συνδέεται με την Χελ και το Ράγκναροκ και περιγράφεται ως ένας αιματοβαμμένος φύλακας της πύλης του Χελχέιμ.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρους Λίνκολν φέρνει σε επαφή τον Γκαρμ και τον ελληνικό μυθολογικό σκύλο Κέρβερο, συνδέοντας τα δύο ονόματα με την πρωτο-ινδοευρωπαϊκή ρίζα *ger- «γρύλισμα» (πιθανώς με τις καταλήξεις - *m/*b και -*r).[1] Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Όγκντεν (2013),[2] η ανάλυση αυτή απαιτεί να προκύψουν τα Κέρβερος και Γκαρμ από δύο διαφορετικές ινδοευρωπαϊκές ρίζες (*ger- και gher- αντίστοιχα) και στην παρούσα γνωμοδότηση δεν δημιουργεί σχέση μεταξύ των δύο ονομάτων. Ωστόσο, οι δύο ρίζες είναι αρκετά παρόμοιες ώστε να μπορεί ακόμα να υποστηριχθεί μια σύνδεση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lincoln, Bruce (1991). Death, war, and sacrifice: studies in ideology and practice. Chicago: University of Chicago Press. σελ. 289. ISBN 978-0-226-48199-9. 
  2. Ogden, Daniel (2013). Drakon: Dragon Myth and Serpent Cult in the Greek and Roman Worlds. Oxford: Oxford University Press. σελ. 105. ISBN 0199557322.