Γιούζεφ και Βικτώρια Ούλμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόζεφ και Βικτώρια Ούλμα
Γενικές πληροφορίες
Τόπος ταφήςMarkowa και Church of Saint Dorothy in Markowa
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Eορτασμός αγίου7 Ιουλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΔίκαιοι των Εθνών (13  Σεπτεμβρίου 1995)[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Μνημείο για την οικογένεια Ούλμα στην Μαρκόβα

Οι Γιούζεφ και Βικτώρια Ούλμα (πολωνικά: Józef and Wiktoria Ulma) ήταν ζευγάρι Πολωνών που εκτελέστηκε, μαζί με τα έξι παιδιά του, τον Μάρτιο του 1944, από τη Γκεστάπο επειδή έκρυβε Εβραίους στο σπίτι τους, στην Πολωνία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιούζεφ Ούλμα είχε γεννηθεί το 1900 και ήταν αγρότης. Η γυναίκα του, Βικτώρια, ήταν 12 χρόνια νεότερή του. Είχαν έξι παιδιά, ηλικίας από 2 έως 8 ετών. Κατά τη δολοφονία τους, η Βικτώρια Ούλμα ήταν έγκυος στο έβδομο παιδί της.

Το καλοκαίρι του 1942 δολοφονήθηκαν από τους Ναζί πολλοί Εβραίοι της Μαρκόβα, στην ανατολική Πολωνία. Κάποιοι κατόρθωσαν να διαφύγουν και να κρυφτούν στη γύρω περιοχή. Στα τέλη του 1942 η εβραϊκή οικογένεια Szall από το Γουάνκουτ, ζήτησε καταφύγιο στην Μαρκόβα. Ο Γιούζεφ και η Βικτώρια Ούλμα δέχτηκαν να τους φιλοξενήσουν καθώς και δύο Εβραίες αδερφές, την Γκόλντα και την Λάικα Γκόλντμαν. Όμως σύντομα κάποιος τους κατέδωσε στους Γερμανούς. Σύμφωνα με τον Ματέους Σπίτμα, από το πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης, αυτός που τους κατέδωσε ήταν πιθανόν ένας αστυνομικός από το Γουάνκουτ. Την νύχτα της 23ης προς την 24η Μαρτίου του 1944, η Γκεστάπο έφτασε στην Μαρκόβα και κατευθύνθηκε στο σπίτι των Ούλμα. Πρώτα δολοφόνησαν τους Εβραίους που έμεναν εκεί και στη συνέχεια όλη την οικογένεια Ούλμα.[2][3]

Για τη θυσία τους κατά την προσπάθεια τους να σώσουν Εβραίους συμπατριώτες τους, απονεμήθηκε στο ζεύγος Ούλμα ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών, το 1995.

Το 2003 η επισκοπή του Πσέμισλ ξεκίνησε τη διαδικασία ευλόγησης της οικογένειας Ούλμα. Τον Μάιο του 2011 στάλθηκε στην Ρώμη ο πλήρης φάκελος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.[4] Μέσα στο 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μουσείο της Οικογένειας Ούλμα για τους Πολωνούς που έσωσαν Εβραίους στην Μαρκόβα.

Το 2004 κατασκευάστηκε στην Μαρκόβα μνημείο προς τιμήν της οικογένειας Ούλμα.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2022, ο Πάπας Φραγκίσκος κήρυξε όλη την οικογένεια μάρτυρες και αποφάσισε ότι θα αγιοποιούνταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, μια γιορτή που τελέστηκε στην πατρίδα τους Markowa και προήδρευσε ο καρδινάλιος Marcello Semeraro εκ μέρους του πάπα. Μεταξύ 30 Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2023, τα λείψανα της οικογένειας Ulma εκτάφηκαν ως προετοιμασία για την αγιοποίησή τους, μετά την οποία θα τοποθετούνταν σε μια σαρκοφάγο, προετοιμασμένη εκ των προτέρων, στον πλαϊνό βωμό που ήταν αφιερωμένος στην Εκκλησία της Αγίας Ντόροθυ στη Markowa.

Η αγιοποίηση της οικογένειας Ulma είναι μοναδική στην Καθολική Εκκλησία, καθώς είναι η πρώτη που αγιοποιήθηκε ως ολόκληρη οικογένεια στην ιστορία της εκκλησίας. Αφού κάποιες ειδήσεις υποστήριξαν ότι η αγιοποίηση θα αντιπροσώπευε την πρώτη αγιοποίηση ενός αγέννητου ή προγέννητου παιδιού, το Dicastery for the Causes of Saints εξέδωσε μια επίσημη διευκρίνιση στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, δηλώνοντας ότι «αυτός ο [ανώνυμος] γιος γεννήθηκε στο ώρα του μαρτυρίου της μητέρας του», (με βάση τις αποδείξεις ότι τα λείψανά του βρέθηκαν βγαλμένα από τη μήτρα της μητέρας του στον αρχικό τάφο) και επομένως συμπεριλήφθηκε με τα άλλα μαρτυρικά παιδιά της Ούλμα, σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα του βαπτίσματος του αίματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Righteous Among the Nations Database» (Αγγλικά)
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2018. 
  3. http://www.zenit.org/en/articles/story-of-polish-family-slain-with-jews-they-tried-to-save
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2015.