Γιάκομπ Ρόγκεβεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάκομπ Ρόγκεβεν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Φεβρουαρίου 1659[1][2][3]
Μίντελμπουρχ[4][5]
Θάνατος31  Ιανουαρίου 1729[6]
Μίντελμπουρχ[7][8]
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Χάρντεργουικ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεξερευνητής
ΕργοδότηςDutch West India Company
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδικαστής

Ο Γιάκομπ Ρόγκεβεν (Jacob Roggeveen, 1 Φεβρουαρίου 1659 – 31 Ιανουαρίου 1729) ήταν Ολλανδός εξερευνητής που στάλθηκε να βρει την Terra Australis και τη Γη του Ντέιβις, αλλά αντίθετα βρήκε το Νησί του Πάσχα (ονομάστηκε έτσι επειδή έφτασε εκεί την Κυριακή του Πάσχα). Ο Γιάκομπ Ρόγκεβεν βρήκε επίσης τους Bora Bora και Maupiti των Νήσων Society, καθώς και τη Σαμόα. Σχεδίασε την αποστολή μαζί με τον αδελφό του Γιαν Ρόγκεβεν, ο οποίος έμεινε στην Ολλανδία.

Μικρή ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πατέρας του, Άρεντ Ρόγκεβεν, ήταν μαθηματικός με πολλές γνώσεις της αστρονομίας, της γεωγραφίας, της ρητορικής, της φιλοσοφίας και της θεωρίας της ναυσιπλοΐας. Ασχολήθηκε με τη μελέτη της μυθικής Terra Australis, και πήρε ακόμη και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια εξερευνητική εκδρομή, αλλά ο γιος του, σε ηλικία 62 ετών, εξόπλισε τελικά τρία πλοία και έκανε την αποστολή.

Έγινε συμβολαιογράφος του Μίντελμπουρχ (πρωτεύουσας της επαρχίας Ζίλαντ, όπου γεννήθηκε). Στις 12 Αυγούστου 1690, αποφοίτησε ως διδάκτορας της Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Harderwijk. Παντρεύτηκε τη Marija Margaerita Vincentius, η οποία πέθανε τον Οκτώβριο του 1694. Το 1706, εντάχθηκε στην Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (VOC) και μεταξύ 1707 και 1714 ως Raadsheer van Justitie στη Batavia, Ολλανδική Ανατολική Ινδία (τώρα Τζακάρτα). Εκεί παντρεύτηκε την Anna Adriana Clement, η οποία πέθανε αμέσως μετά. Το 1714 επέστρεψε μόνος του στο Μίντελμπουρχ.

Ενεπλάκη σε θρησκευτικές διαμάχες, υποστηρίζοντας τον φιλελεύθερο ιεροκήρυκα Pontiaan van Hattem δημοσιεύοντας το φυλλάδιό του De val van's werelds afgod (Η πτώση του ειδώλου του κόσμου). Το πρώτο μέρος εμφανίστηκε το 1718 στο Μίντελμπουρχ, και στη συνέχεια κατασχέθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και κάηκε. Ο Γιάκομπ Ρόγκεβεν διέφυγε από το Μίντελμπουρχ στο κοντινό Flushing. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη μικρή πόλη Arnemuiden και δημοσίευσε τα μέρη 2 και 3 της σειράς, προκαλώντας και πάλι μια διαμάχη.

Εξερευνήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Αυγούστου 1721 ηγήθηκε μιας αποστολής που χρηματοδοτήθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Δυτικών Ινδιών, τους ανταγωνιστές της VOC, για να αναζητήσει την Terra Australis και να ανοίξει μια δυτική εμπορική οδό προς τα «Νησιά Μπαχαρικών». Ο στόλος του αποτελούνταν από τρία πλοία, το Arend, το Thienhoven και το Africache Galey και είχε πλήρωμα 223 άνδρες.

Ο Γιάκομπ Ρόγκεβεν κατέπλευσε αρχικά προς τα νησιά Φώκλαντ (τα οποία μετονόμασε σε "Belgia Australis"), πέρασε από το στενό του Le Maire και συνέχισε νότια έως πέρα ​​από 60 μοίρες νότια για να εισέλθει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έφτασε στην ξηρά κοντά στη Βαλδίβια της Χιλής. Επισκέφτηκε τα νησιά Juan Fernández, όπου πέρασε από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου. Η αποστολή έφτασε αργότερα στο Νησί του Πάσχα (Ράπα Νούι) την Κυριακή του Πάσχα, 5 Απριλίου 1722 (όπου ανέφερε ότι είδε 2.000-3.000 κατοίκους). Ο Γιάκομπ Ρόγκεβεν χαρτογράφησε την τοποθεσία έξι νησιών στο Αρχιπέλαγος Tuamotu, δύο νησιών στα νησιά Society και τεσσάρων νησιών στη Σαμόα, χάνοντας τη ναυαρχίδα του, Africache Galey στην ατόλη Takapoto. Στη Μακατέα, άνοιξε πυρ σε μια γεμάτη από κόσμο παραλία ως αντίποινα για μια βίαιη συνάντηση με τους κατοίκους, και σε αντάλλαγμα οι Μακατέοι έστησαν ενέδρα σε ένα πάρτι στην ακτή, σκοτώνοντας δέκα από τα μέλη του πληρώματος του. Τα υπόλοιπα δύο πλοία πέρασαν από τη Νέα Γουινέα για να φτάσουν στη Μπαταβία το 1722, όπου συνελήφθη για παραβίαση του μονοπωλίου της VOC και κατασχέθηκαν τα πλοία του. Μετά από μια μακρά δίκη στην Ολλανδία, η VOC αναγκάστηκε αργότερα να τον αποζημιώσει για τις απώλειές του και να πληρώσει το πλήρωμά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]