Γεώργιος Βλάνγκαλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Βλάνγκαλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1781
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος27 Μαρτίουιουλ. / 8  Απριλίου 1834γρηγ.
Τόπος ταφήςκοιμητήριο Τίκβιν
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
ΕργοδότηςInstitute of Oriental Languages of the Ministry of Foreign Affairs
Οικογένεια
ΤέκναΑλέξανδρος Βλάνγαλης

Ο Γεώργιος Βλάνγκαλης (ρωσικά: Георгий Михайлович Влангали‎‎· 1781 - 1834) ήταν Έλληνας μεταφραστής και διπλωμάτης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γνώστης της τουρκικής και περσικής γλώσσας. Ο γιος του Αλέξανδρος Βλάνγαλης (1823-1908), υπήρξε διάσημος γεωγράφος, εξερευνητής, διπλωμάτης, πρέσβης στην Κίνα και την Ιταλία, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και υποστράτηγος.

Τον Ιούλιο του 1820 διορίστηκε στη ρωσική υπηρεσία μεταφράσεων, όπου ανέλαβε τη θέση του πρώτου μεταφραστή στις ασιατικές γλώσσες και έπειτα στο στρατηγείο του στρατηγού Αλεξέι Πέτροβιτς Γερμόλοβ στη σημερινή Γεωργία.

Το Μάιο του 1823, διορίστηκε καθηγητής της τουρκικής γλώσσας και επικεφαλής του νεοσύστατου Εκπαιδευτικού Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών στο Ασιατικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι τον Αύγουστο του 1825. Το τμήμα είχε λάβει ταχύτατα διεθνή αναγνώριση, καθότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρξε διδασκαλία της τουρκικής και περσικής. Στο συγκεκριμένο τμήμα είχαν παρακολουθήσει μαθήματα σπουδαστές ακόμα και από τη Γαλλία.

Το 1826 αποσπάται στο στρατηγείο του Καυκάσου, ενώ το 1827 ήταν στην υπηρεσία του στρατηγού Ιβάν Πασκέβιτς. Πήρε μέρος στον Ρωσοπερσικό (1826-1828) και στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1828-1829). Έχει συμμετάσχει με την πλευρά της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στη διαπραγμάτευση για τη Συνθήκη της Αδριανούπολης, που δρομολόγησε την αυτονομία της Ελλάδας, καθώς και στη συνθήκη ειρήνης του Τουρκμαντσάι.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ρωσικά) Ιστοσ. vostlit.info, Комментарии [Σχόλια], (Αρχείο), Ανακτήθηκε 1 Φεβρουαρίου 2013