Γέφυρα του Μπεσλέτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γέφυρα του Μπεσλέτι
იბესლეთის ხიდი
Χάρτης
Είδοςτοξωτή γέφυρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°1′50″N 41°4′34″E
ΧώραΓεωργία
Υλικάπέτρα
ΠροστασίαΠολιτισμικά Μνημεία Εθνικής Σημασίας της Γεωργίας
Commons page Πολυμέσα

Η Γέφυρα του Μπεσλέτι (γεωργιανά: ბესლეთის ხიდი) επίσης γνωστή ως Γέφυρα της Βασίλισσας Ταμάρ (γεωργιανά: თამარის ხიდი) είναι μεσαιωνική τοξωτή πέτρινη γέφυρα κοντά στο Σουχούμι, στην αποσχιθείσα δημοκρατία της Αμπχαζίας στην βορειοδυτική Γεωργία.

Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και διασχίζει τον ποταμό Μπεσλέτκα. Χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αιώνα. Το συνολικό μήκος της γέφυρας είναι 35 μέτρα (η ίδια η αψίδα φτάνει τα 13.3 μέτρα) και έχει ύψος οχτώ μέτρων. Αυτό το μονότοξο γεφύρι είναι ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής επί της εποχής της βασίλισσας Ταμάρ της Γεωργίας (βασίλεψε το 1184-1213) η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν και αυτή που διέταξε την κατασκευή της γέφυρας.

Μια σύγχρονη επιγραφή στο πρώιμο γεωργιανό αλφάβητο ασομταβρούλι γράφει: "Χριστός ο Κύριος, δοξάστε μας με κάθε δυνατό τρόπο και στις δύο ζωές." Ένας χαραγμένος σταυρός και το ελληνικό Τ επιβιώνει στο κάτω μέρος του αριστερού πυλώνα της γέφυρας. Στην κεφαλή της γέφυρας υπήρχε μια στήλη με επιγραφές στα γεωργιανά, αλλά χάθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου στην Αμπχαζία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στην περιοχή της γέφυρας βρίσκονται τα ερείπια πύργων που χρησιμοποιήθηκαν σε μεσαιωνικές μάχες, μια μαρτυρία για τη στρατηγική σημασία του τόπου.

Η γέφυρα του Μπεσλέτι έχει το καθεστώς του μνημείου εθνικής σημασίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • (Γεωργιανά) Τσιτσισβίλι, Ι. Ουκλέμπα, Ν. "Μπεσλέτι", στην Γεωργιανή Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 2, σσ. 341–2. Τιφλίδα, 1977.
  • (Αγγλικά) Λίντια Ντουμπίνσκαγια (1985), The Soviet Union: A Guide & Reference Book, p. 283. Raduga Publishers.
  • Πολιτιστική κληρονομιά στην Αμπχαζία, Τιφλίδα, 2015.