Γάτος Σπιρουνάτος (ταινία, 2011)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γάτος Σπιρουνάτος
Puss in Boots
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΚρις Μίλερ
ΠαραγωγήΤζο Μ. Άγκιουλαρ, Λατίφα Ουάου
ΣενάριοΜπράιαν Λιντς και Tom Wheeler
ΙστορίαΜπράιαν Λιντς, Γουίλ Ντέιβις, Τομ Γουίλερ
Βασισμένο σεΣρεκ, Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Ηθοποιοί φωνήςΑντόνιο Μπαντέρας, Ζακ Γαλιφιανάκης, Σάλμα Χάγιεκ, Μπίλι Μπομπ Θόρντον και Έιμι Σεντάρη
ΜουσικήΧένρι Τζάκμαν
ΤραγούδιΧένρι Τζάκμαν
ΦωτογραφίαGil Zimmerman
ΜοντάζErika Dapkewicz
Εταιρεία παραγωγήςDreamWorks Animation
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή16 Οκτωβρίου 2011 (Allure of the Seas)
Κυκλοφορία28 Οκτωβρίου 2011 (Ηνωμένες Πολιτείες)
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$130 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$555 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΣρεκ κι Εμείς Καλύτερα
ΈπεταιΟ Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία

Το Γάτος Σπιρουνάτος (πρωτότυπος τίτλος: Puss in Boots) είναι μια αμερικανική κωμωδία κινουμένων σχεδίων υπολογιστή του 2011[1] με την παραγωγή να έγινε από την DreamWorks Animation και η διανέμεται να έγινε από την Paramount Pictures. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Κρις Μίλερ - ο οποίος σκηνοθέτησε επίσης το Σρεκ ο Τρίτος (2007) - και το σενάριο του Τομ Γουίλερ, από μια ιστορία των Γουίλερ, Μπράιαν Λιντς και Γουίλ Ντέιβις. Πρωταγωνιστεί ο Αντόνιο Μπαντέρας (που επαναλαμβάνει τον ρόλο της φωνής του ως Γάτος Σπιρουνάτος), μαζί με τους Σάλμα Χάγιεκ, Ζακ Γαλιφιανάκης, Μπίλι Μπομπ Θόρτον και Έιμι Σεντάρις. Είναι η πέμπτη ταινία του franchise του Σρεκ και αντί για μεταφορά του παραμυθιού ο Παπουτσωμένος Γάτος, ακολουθεί την ιστορία προέλευσης του Γάτου Σπιρουνάτου (Μπαντέρας) στις περιπέτειές του χρόνια πριν από τα γεγονότα του Σρεκ 2 (2004).

Η ανάπτυξη ξεκίνησε μετά την κυκλοφορία του Shrek 2 το 2004. Με τίτλο Puss in Boots: The Story of an Ogre Killer, είχε αρχικά ανακοινωθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί για κυκλοφορία το 2008 ως ταινία απευθείας σε βίντεο. Τον Οκτώβριο του 2006, η ταινία κυκλοφόρησε ξανά στους κινηματογράφους λόγω των συνθηκών της αγοράς, καθώς η DreamWorks Animation συνειδητοποίησε ότι ο χαρακτήρας του Γάτου Σπιρουνάτου άξιζε περισσότερα, με τον Μίλερ να συμμετέχει στο έργο ως σκηνοθέτης. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο υπέγραψε ως εκτελεστικός παραγωγός τον Σεπτέμβριο του 2010. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία που έγινε εν μέρει στην Ινδία από την DreamWorks Animation, στην οποία ένα στούντιο της Μπανγκαλόρ που ανήκε στην Technicolor, η οποία είχε δουλέψει κυρίως σε τηλεοπτικές προσφορές και μπόνους υλικό DVD, δαπάνησε έξι μήνες κινούμενα σχέδια τριών σημαντικών σκηνών της ταινίας. Ο Χένρι Τζάκμαν συνέθεσε την μουσική της ταινίας.

Το Γάτος Σπιρουνάτος έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 16 Οκτωβρίου 2011, ελλιμενίζοντας το κρουαζιερόπλοιο Allure of the Seas της Royal Caribbean International, που έδεσε στο Fort Lauderdale της Φλόριντα εκείνη την εποχή και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 28 Οκτωβρίου 2011 σε 2D, Digital 3D και μορφές IMAX 3D. Το Γάτος Σπιρουνάτος έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς και απέσπασε 555 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως στο box office. Στην 84η απονομή των βραβείων Όσκαρ, η ταινία ήταν υποψήφια για την καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων. Μια τηλεοπτική σειρά spin-off από την ταινία με τίτλο Οι Περιπέτειες του Γάτου Σπιρουνάτου έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018 μετά από έξι σεζόν, ενώ μία συνέχεια, με τίτλο Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η Τελευταία Επιθυμία κυκλοφόρησε στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες Αμερικανική Μεταγλώττιση Ελληνική Μεταγλώττιση
Γάτος Σπιρουνάτος Αντόνιο Μπαντέρας Τηλέμαχος Κρεβάικας
Κίτι Ελαφροπατούσα Σάλμα Χάγιεκ Βίκυ Νικολαΐδου
Χάμπτι Ντάμπτι Ζακ Γαλιφιανάκης Βασίλης Μήλιος
Τζακ Μπίλι Μπομπ Θόρντον Φώτης Πετρίδης
Τζιλ Έιμι Σεντάρις Κατερίνα Γκίργκις
Ιμέλντα Κόνστανς Μαρί Μαρία Ζερβού
Κομαντάντε Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο Ντίνος Σούτης

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΜΠΙΜΕΛΕΙΑ Πέτρος Δαμουλής
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Μαρία Μουρκούση
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Πέτρος Δαμουλής

Μαρία Μουρκούση

ΗΧΟΛΗΨΙΑ Στέφανος Δουβίτσας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]