Βσέβολοντ του Πσκοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βσέβολοντ του Πσκοβ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1103 (περίπου)
Νόβγκοροντ
Θάνατος11  Φεβρουαρίου 1138
Πσκοβ
Τόπος ταφήςΝαός της Αγίας Τριάδος στο Πσκοβ
Eορτασμός αγίου11 Φεβρουαρίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΒιατσεσλάβα του Νόβγκοροντ[1]
Vladimir Vsevolodovich
ΓονείςΜστισλάβ Α΄ του Κιέβου και Χριστίνα Ίνγκεσντοτερ της Σουηδίας
ΑδέλφιαΜάλμφριντ του Κιέβου
Ίνγκεμποργκ του Κιέβου
Ευφροσύνη του Κιέβου
Ιζιασλάβ Β΄ του Κιέβου
Βλαντιμίρ Γ΄ Μστισλάβιτς
Ροστισλάβ Α΄ του Κιέβου
Svyatopolk Mstislavich
Μαρία Μτισλάβνα
ΟικογένειαΡουρικίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠοσάντνικ του Νόβγκοροντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βσέβολοντ Μστισλάβιτς, ρωσ. Всеволод Мстиславич (1103 - 1138) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας του Νόβγκοροντ (1117-32), Περεσλάβλ & Τούροβ (1132), Πσκοβ (1137-38) και μεγάλος πρίγκιπας τού Κιέβου (1125-38). Είναι ο προστάτης άγιος του Πσκοβ και η μνήμη του γιορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μστισλάβ Α΄ του μεγάλου πρίγκιπα του Νόβγκοροντ και μεγάλου πρίγκιπα τού Κιέβου και της Χριστίνας των Στένκιλ, κόρης τού Ίνγκε Α΄ της Σουηδίας.

Γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ, όταν ο πατέρας του ήταν εκεί πρίγκιπας και του δόθηκε το όνομα Γαβριήλ. Μάλλον σε ανάμνηση της γέννησής του ο Μστισλάβ Α΄ έκτισε τον ναό τού Ευαγγελισμού στην αγορά το 1103.

Το 1117 ο πατέρας του έγινε μέγας πρίγκιπας τού Κιέβου και ο Βσέβολοντ πρίγκιπας τού Νόβγκοροντ· το 1136 οι Νοβγκοροντιανοί τον εκτόπισαν. Το 1123 τους οδήγησε εναντίον των Εσθονών και οι εκστρατείες συνεχίστηκαν ως το 1130 και κατά τα επόμενα επτά έτη. Όπως και ο μεγάλος θείος τού πατέρα του Βλαντίμιρ του Νόβγκοροντ, ο Βσέβολοντ ήταν σε σύγκρουση με τους Φινλανδούς.

Το 1132 αποβίωσε ο πατέρας του και ο θείος του Γιαροπόλκ Β΄ του Κιέβου τον έκανε πρίγκιπα τού Περεσλάβλ. Ο Βσέβολοντ πήγε εκεί για τη στέψη, αλλά οι Νοβγκοροντιανοί, στους οποίους είχε ορκιστεί ότι θα αποβιώσει στην πόλη τους, δυσαρεστήθηκαν και όταν επέστρεψε δεν τον δέχθηκαν στο Νόβγκοροντ. Ωστόσο το 1133 οδήγησε έναν στρατό από Νοβγκοροντιανούς και κατέλαβε το Γιουρίεβ (νυν Τάρτου Εσθονίας).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1123 μία κόρη του Σβιετοσλάβ Νταβίντοβιτς πρίγκιπα τού Τσέρνιγοβ και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arsenii Nikolaevich Nasanov, ed., Novgorodskaia pervaia letopis': Starshego i mladshego izvoda (Moscow and Leningrad: Nauka, 1950), 21, 206; Robert Michell and Neville Forbes, The Chronicle of Novgorod 1016-1471 (New York: American Medieval Society, 1970), 9.