Βοσκότοπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ορεινός βοσκότοπος στην Ελβετία
Καταπράσινος πεδινός βοσκότοπος

Ο βοσκότοπος ή βοσκοτόπι είναι γη που χρησιμοποιείται για βόσκηση.

Τύποι βοσκοτόπων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βοσκότοποι με τη στενή έννοια είναι κλειστές εκτάσεις γεωργικής γης, όπου βόσκουν εξημερωμένα ζώα, όπως άλογα, βοοειδή, πρόβατα ή χοίροι. Η βλάστηση των περιποιημένων βοσκοτόπων αποτελείται κυρίως από αγρωστώδη, με ενδιάμεση από όσπρια και άλλα φυτά (μη χορτώδη ποώδη φυτά). Στους βοσκότοπους βόσκουν τα ζώα συνήθως όλο το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τα λιβάδια που βόσκουν ή χρησιμοποιούνται για βλοσκηση μόνο αφού θεριστούν για την παραγωγή σανού για ζωοτροφές.

Οι βοσκότοποι με μια ευρύτερη έννοια περιλαμβάνουν επιπλέον ανοιχτούς βοσκότοπους, άλλα κλειστά ποιμενικά συστήματα και τύπους γης που χρησιμοποιούνται από άγρια ζώα για βόσκηση. Οι βοσκότοποι με τη στενή έννοια διακρίνονται από τους ανοιχτούς βοσκότοπους λόγω της διαχείρισης τους μέσω εντατικότερων γεωργικών πρακτικών σποράς, άρδευσης και χρήσης λιπασμάτων, ενώ τα λιβάδια αναπτύσσουν κυρίως αυτοφυή βλάστηση, διαχειριζόμενη με εκτεταμένες πρακτικές όπως ελεγχόμενη καύση και ρυθμισμένη ένταση βόσκησης.

Ο τύπος του εδάφους, η ελάχιστη ετήσια θερμοκρασία και οι βροχοπτώσεις είναι σημαντικοί παράγοντες στη διαχείριση των βοσκοτόπων.[1]

Βοσκότοπος σε πλαγιά του λόφου στην Πενσυλβάνια.

Σε αντίθεση με την εργοστασιακή γεωργία, η οποία συνεπάγεται στην πιο εντατική μορφή της με εξ ολοκλήρου σίτιση, τα διαχειριζόμενα ή μη διαχειριζόμενα βοσκοτόπια είναι η κύρια πηγή τροφής για τα μηρυκαστικά. Η σίτιση σε βοσκότοπους κυριαρχεί στην κτηνοτροφία όπου η γη δυσκολεύει τη σπορά ή τη συγκομιδή (ή και τα δύο), όπως σε άνυδρες ή ορεινές περιοχές, όπου ζουν είδη καμήλας, κατσίκας, αντιλόπης, γιακ και άλλων μηρυκαστικών, τα οποία είναι κατάλληλα για το πιο εχθρικό έδαφος και πολύ σπάνια καλλιεργείται σε εργοστάσιο. Σε πιο υγρές περιοχές, η διαχείριση της βόσκησης των βοσκοτόπων γίνεται σε μια μεγάλη παγκόσμια περιοχή για ελεύθερη βοσκή και βιολογική γεωργία. Ορισμένοι τύποι βοσκοτόπων ταιριάζουν στη διατροφή, την εξέλιξη και τον μεταβολισμό συγκεκριμένων ζώων, και η λίπανση και η περιποίηση της γης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το λιβάδι σε συνδυασμό με τα εν λόγω μηρυκαστικά να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ενός συγκεκριμένου οικοσυστήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tracy, Benjamin F. (2000). Plant Ecology 149 (2): 169–180. doi:10.1023/a:1026536223478. ISSN 1385-0237. http://dx.doi.org/10.1023/a:1026536223478.