Βλάτκο Ιλιέβσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vlatko Ilievski
Βιογραφικό
ΌνομαВлатко Илиевски
Πραγματικό όνομαΒλάτκο Ιλιέβσκι
Γέννηση2 Ιουλίου 1985 (1985-07-02)
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
Θάνατος06 Ιουλίου 2018 (33 ετών)[1]
Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία
Είδηποπ, ροκ
Ιδιότητεςτραγουδιστής, ηθοποιός
Παρουσία2000 – 2018
ΔισκογραφικέςPlan B Production

Ο Βλάτκο Ιλιέβσκι (σλαβομακεδονικά: Влатко Илиевски, 2 Ιουλίου 1985 – 6 Ιουλίου 2018) ήταν τραγουδιστής της ποπ-ροκ μουσικής και ηθοποιός από τη Βόρεια Μακεδονία. Κατέκτησε την δεύτερη θέση στον εθνικό τελικό της Βόρειας Μακεδονίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2010 και εκπροσώπησε τη Βόρεια Μακεδονία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2011 με το τραγούδι "Rusinka" στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Υπήρξε μέλος του ροκ συγκροτήματος "Morality". Σπούδασε υποκριτική στην Δραματική Σχολή στα Σκόπια, από όπου αποφοίτησε το 2010 με το δράμα "Anger" του Στήβεν Κινγκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βλάτκο Ιλιέβσκι γεννήθηκε στα Σκόπια. Σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και να τραγουδά με τοπικά συγκροτήματα στα Σκόπια. Το 2000 συμμετείχε στο Ροκ Φεστιβάλ της Βόρειας Μακεδονίας με το συγκρότημα "Made in Macedonia" και κέρδισε δυο βραβεία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Moral[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000, το ροκ συγκρότημα "Morality (Морал)" ζήτησε από τον Ιλιέβσκι να γίνει μέλος του. Το 2001 ηχογράφησε τραγούδια και το 2003 ολοκλήρωσε τον δίσκο, "Koga Patuvam". Ο δίσκος περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια : "Панично те сакам", "Скопје", "Ти си", "Ова е Македонија" και "А ти ме убиваш". Το 2005, το συγκρότημα "Morality" άνοιξε την συναυλία των Deep Purple στα Σκόπια.

Σόλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιλιέβσκι ξεκίνησε την σόλο καριέρα του το 2007. Τα γνωστότερα τραγούδια του είναι : "Небо" (ερμηνεύτηκε στο φεστιβάλ Όχριντ 2008), "Уште си ми ти", "Со Други Зборови" (ερμηνεύτηκε στην Metropolis Arena στα πλαίσια του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού "Skopje 2008"), "Не те можам" (ερμηνεύτηκε στο Makfest 2008 μαζί με τον Dani), "Taка требало да биде", "Се што сакав после тебе", "Сите ми се криви", "Гушни ме" (με την Tamara), "Скитник", "Најбогат на свет (Najbogatij)" (ερμηνεύτηκε στο Φεστιβάλ Σκοπίων 2009 και ήταν ο νικητής στο RadiskiFestival, Μάρτιος 2009), "Роза сине", "Исцеление", "Пак на старо" (ερμηνεύτηκε στο Makfest 2009), "За љубов се пее до крај" (με τον Risto Samardziev, νικητής στο Φεστιβάλ Όχριντ 2009), "Работнички шампионе", "Среќа" (Φεστιβάλ Σκοπίων 2010, κέρδισε το δεύτερο βραβείο) και "Есен".

Η πρώτη του σόλο συναυλία πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2010, στο Boris Trajkovski Hall, που είναι μια από τις μεγαλύτερες αρένες στα Σκόπια. Μαζεύτηκαν 10,000 άνθρωποι στην αρένα ενώ ο Ιλιέβσκι τραγούδησε ένα ντουέτο με την Tamara και ξανασυναντήθηκε επί σκηνής με το πρώην συγκρότημά του. Υποστηρίχθηκε από τα συγκροτήματα Shvaleri και DZHMS ; ο κιθαρίστας του DZHMS είναι ο Ιβάν Ιβάνοφ, γιος του προέδρου των Σκοπίων Gjorge Ivanov, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό. Ο Ιλιέβσκι συμμετείχε σε μια τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010. Συμμετείχε ξανά στο Skopje Fest 2015, τον εθνικό τελικό της Βόρειας Μακεδονίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2015 (το ίδιο φεστιβάλ που τους είχε χαρίσει το εισιτήριο για τον Διαγωνισμό Τραγουιδού 2011), σε ένα ντουέτο με τον Risto Samardžiev με το τραγούδι Sever-Jug. Κατέλαβαν την τελευταία θέση (14η θέση) με μηδέν βαθμούς.

Δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος δίσκος του Βλάτκο Ιλιέβσκι είχε τον τίτλο Со други зборови ("In Other Words") και περιλάμβανε 10 τραγούδια : Со други зборови, И премногу добро, Сите ми се криви, Така требало да биде, Уште си ми ти,Не те можам (дует со Дани Димитровска), Гушни ме (дует со Тамара Тодевска), Од утре не, Небо, Скитник.

Ο δεύτερος σόλο δίσκος του είχε τον τίτλο Најбогат на свет ("Richest of the World") και περιλάμβανε 10 τραγούδια : Среќа, Пред да те знам, И ти и јас, Се што сакав по тебе, Пак на старо, Најбогат на свет, Есен, За љубов се пее до крај (with Ристо Самарџиев), Не плачи, извини и Небо (unplugged).

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιλιέβσκι πέθανε το βράδυ της 6ης Ιουλίου 2018. Το πτώμα του βρέθηκε πάνω στην μηχανή του στην οδό "Third Macedonian Brigade" στα Σκόπια. Προς το παρόν, τα αίτια του θανάτου του είναι άγνωστα.

Βραβεία
Προηγούμενος ο

Gjoko Taneski, Billy Zver και Pejčin με το Jas ja imam silata

Βόρεια Μακεδονία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision

2011

Διαδοχή από

Kaliopi με το Crno i belo

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]