Βιτάλιος Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιτάλιος Μεδιολάνων
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΛατίνος καθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος Μιλάνου (από 552)[2]

Ο Βιτάλιος (ιταλικά : Vitale ) (... - Μιλάνο, 555) ήταν αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων από το 552 μέχρι το θάνατό του. Τιμάτε από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ως άγιος επίσκοπος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν λίγες και αποσπασματικές πληροφορίες για τον επίσκοπο Βιτάλιο. Σύμφωνα με το Catalogus archiepiscoporum Mediolanensium'[3], η επισκοπική του θητεία τοποθετείται μεταξύ εκείνων του Δάκιου, ο οποίος πέθανε μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 552[4], και του Αουσάνο. Ο ίδιος κατάλογος του αναθέτει 4 χρόνια θητείας και λέει ότι είναι τάφηκε στη βασιλική του Αγίου Βιταλίου. Παραδοσιακά η επισκοπική του θητεία ανατίθεται στα έτη 552-555[5]

Σύμφωνα με την τάξη των επισκόπων που αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, ο Βιτάλιος ταυτίζεται με τον ανώνυμο Μιλανέζο επίσκοπο που αναφέρει ο Πάπας Πελάγιος Α΄ σε μια επιστολή που γράφτηκε τον Μάρτιο του 559 προς τον πατρίκιο Βαλεριανό της Ραβέννας[6], στην οποία ο ποντίφικας υπενθυμίζει τις συνθήκες του διορισμού και εκλογής του Μιλανέζου επισκόπου, που έλαβε χώρα όταν η Βενετία με την Ίστρια βρισκόταν ακόμη στα χέρια του βασιλιά των Οστρογότθων Τωτίλα. Αυτή η χρονολογική ένδειξη μας επιτρέπει να αποδείξουμε ότι ο Βιτάλιος έγινε επίσκοπος του Μιλάνου μεταξύ Φεβρουαρίου 502, εποχή κατά την οποία ο επίσκοπος Δάκιος τεκμηριώνεται για τελευταία φορά, και στις αρχές Ιουλίου του ίδιου έτους, όταν ο Τωτίλας πέθανε στο πεδίο της μάχης, νικημένος από τα βυζαντινά στρατεύματα. του Ναρσή[4].

Στην επιστολή του, ο ποντίφικας θυμάται πώς ήταν ο ίδιος ο Βαλεριανός που εμπόδισε τον διορισμό του νέου επισκόπου του Μιλάνου πριν λάβει τη συγκατάθεση του βυζαντινού αυτοκράτορα. και ότι πάλι μέσω του έργου του ευγενούς πατρικίου ο εκλεκτός και ο ιεροθέτης του, ο επίσκοπος της Ακουειλίας Μακεδόνιος, μεταφέρθηκε στη Ραβέννα για την τελετή διορισμού[7].

Προκάτοχος
Δάκιος
Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Διάδοχος
Αουσάνο

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. vitalis. Ανακτήθηκε στις 18  Οκτωβρίου 2020.
  2. vitalis.
  3. Catalogus Archiepiscoporum Mediolanensium Αρχειοθετήθηκε 2017-09-25 στο Wayback Machine., Monumenta Germaniae Historica, Scriptores, vol. VIII, Hannover 1848, p. 103.
  4. 4,0 4,1 Pietri, Prosopographie de l'Italie chrétienne, vol. I, p. 533.
  5. Pius Bonifacius Gams, Series episcoporum Ecclesiae Catholicae, Leipzig 1931, pp. 795. Baldassare Oltrocchi, Archiepiscoporum Mediolanensium series historico-chronologica, vol. I, p. 176.
  6. Lanzoni, Le diocesi d'Italia dalle origini al principio del secolo VII, p. 1025.
  7. Pio Paschini, Le vicende politiche e religiose del territorio friulano da Costantino a Carlo Magno, p. 181.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]