Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικτωρία Ευγενία
Πριγκίπισσα του Μπάττενμπεργκ
Βασίλισσα της Ισπανίας
Περίοδος31 Μαΐου 1906 – 14 Απριλίου 1931
ΠροκάτοχοςΜαρία Χριστίνα της Αυστρίας
ΔιάδοχοςΣοφία της Ελλάδας και της Δανίας
Γέννηση24 Οκτωβρίου 1887
Κάστρο Μπαλμόραλ, Σκωτία
Θάνατος15 Απριλίου 1969 (81 ετών)
Λωζάνη, Ελβετία
Τόπος ταφήςΕλ Εσκοριάλ
ΣύζυγοςΑλφόνσο ΙΓ΄ της Ισπανίας
ΕπίγονοιΑλφόνσος πρίγκιπας των Αστουριών
Ιάκωβος/Χάιμε δούκας της Σεγόβια και του Ανζού
Βεατρίκη πριγκίπισσα της Τσιβιτέλλα-Τσέζι
Ινφάντε Φερνάντο της Ισπανίας
Μαρία-Χριστίνα κόμισσα του Μαρόνε
Χουάν κόμης της Βαρκελώνης
Γονθάλο των Βουρβόνων-Ισπανίας
Πλήρες όνομα
   Βικτωρία Ευγενία Ιουλία Ίνα
Ισπανικά: Victoria Eugenia Julia Ena
ΟίκοςΟίκος του Μπάττενμπεργκ
(από την γέννηση)
Βουρβόνων
(από τον γάμο)
ΠατέραςΠρίγκιπας Ερρίκος του Μπάττενμπεργκ
ΜητέραΠριγκίπισσα Βεατρίκη του Ηνωμένου Βασιλείου
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολικισμός)
(πρώην Αγγλικανισμός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Βικτωρία Ευγενία του Μπάττενμπεργκ (Victoria Eugenie von Battenberg, 24 Οκτωβρίου 1887 - 15 Απριλίου 1969) ήταν η σύζυγος του Αλφόνσου ΙΓ΄ και γιαγιά του Χουάν Κάρλος Α΄ της Ισπανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βικτωρία Ευγενία, το 1918, με τα έξι παιδιά της: (από αριστερά προς τα δεξιά) την Μαρία Χριστίνα, τον Αλφόνσο, τον Γονθάλο, τον Ιωάννη, τον Ιάκωβο και την Βεατρίκη.

Η Βικτωρία Ευγενία Ιουλία Ίνα γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1887 στο Κάστρο Μπαλμόραλ στην Σκωτία. Ήταν κόρη του Ερρίκου του Μπάττενμπερκ και της Βεατρίκης του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πατέρας της ήταν το τέταρτο τέκνο και τρίτος γιος του Αλέξανδρου της Έσσης και του Ρήνου και της -με μοργανατικό γάμο- συζύγου του, κόμισσας Ιουλίας φον Χάουκε και η μητέρα της η πέμπτη κόρη και τελευταίο τέκνο της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αλβέρτου της Σαξονίας-Κοβούργου & Γκότα. Ονομάστηκε Βικτωρία προς τιμήν της βασίλισσας Βικτωρίας και Ευγενία από την ανάδοχό της, την Ευγενία, Αυτοκράτειρα της Γαλλίας. Για την οικογένειά της και το βρετανικό κοινό ήταν γνωστή με το τελευταίο όνομα της, Ίνα.

Ο Δούκας της Έσσης είχε δώσει στην Ιουλία φον Χάουκε και στους απογόνους της τον τίτλο «Πρίγκιπας/Πριγκίπισσα του Μπάττενμπεργκ». Ως εκ τούτου, τα παιδιά του Ερρίκου θα έπρεπε να γεννηθούν με την προσφώνηση «Γαληνοτάτη Υψηλότητα». Ωστόσο, η Βασίλισσα Βικτωρία εξέδωσε Βασιλικό Ένταλμα στις 4 Δεκεμβρίου 1886 σχετικά με τη χορήγηση του υψηλότερου τίτλου της «Υψηλότητας» σε όλους τους γιους και τις κόρες του πρίγκιπα Ερρίκου και της πριγκίπισσας Βεατρίκης, έτσι γεννήθηκε ως «Η Α. Υψηλότητα Πριγκίπισσα Βικτώρια-Ευγενία του Μπάττενμπερκ».

Ήταν μια από τις παρανύφους στο γάμο του εξαδέλφου της, του Γεωργίου, Δούκα της Υόρκης (αργότερα Γεωργίου Ε΄), και της Μαρίας του Τεκ στις 6 Ιουλίου 1893.[1]

Ο πατέρας της απεβίωσε από πυρετό, ενώ έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Αφρική το 1896. Μετά το τέλος της βασίλισσας Βικτωρίας το 1901, οι Μπάττενμπεργκ μετακόμισαν στο Λονδίνο και εγκαταστάθηκαν στο Παλάτι του Κένσινγκτον.

Το 1905 ο Αλφόνσος ΙΓ΄ της Ισπανίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο θείος της Βικτωρίας Ευγενίας, Εδουάρδος Ζ΄, παρέθεσε δείπνο στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ προς τιμήν του Ισπανού βασιλιά. Ο Αλφόνσος ΙΓ΄ καθόταν ανάμεσα στην βασίλισσα Αλεξάνδρα και στην Έλενα, Πριγκίπισσα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, αδελφή του Εδουάρδου. Παρατηρούσε την Βικτωρία Ευγενία και ρώτησε ποια είναι, η οποία ήταν επίσης προσκεκλημένη στο δείπνο με σχεδόν κάτασπρα μαλλιά. Όλοι γνώριζαν ότι ο Αλφόνσος ΙΓ΄ έψαχνε την κατάλληλη νύφη και μία από τις ισχυρότερες υποψήφιες ήταν η Πατρικία του Κόννωτ, κόρη του αδελφού του Εδουάρδου Ζ΄, Αρθούρου. Η Πατρικία δεν φάνηκε να εντυπωσιάζεται από την Ισπανό μονάρχη, ο Αλφόνσος ΙΓ΄ όμως έδειξε το ενδιαφέρον του για την Βικτωρία Ευγενία και έτσι το φλερτ ξεκίνησε. Όταν ο Αλφόνσος ΙΓ΄ επέστρεψε στην Ισπανία, έστελνε συχνά ταχυδρομικές κάρτες στη Βικτωρία Ευγενία.

Στη μητέρα του Αλφόνσου, Μαρία Χριστίνα, δεν άρεσε η επιλογή του γιου της, εν μέρει επειδή θεωρούσε ότι οι Μπάττενμπεργκ δεν ήταν βασιλικός Οίκος, και λόγω της ασαφής προέλευσης της μητέρας του Ερρίκου, και εν μέρει επειδή ήθελε ο γιος της να νυμφευτεί με μέλος της οικογένειά της, από τους Αψβούργους-Λωρραίνης της Αυστρίας. Άλλο ένα εμπόδιο για τον γάμο, ήταν η πίστη της Βικτωρίας Ευγενίας, δηλαδή ο Προτεσταντισμός: ο Αλφόνσος ΙΓ΄ ήταν Ρωμαιοκαθολικός και η Βικτωρία Ευγενία Αγγλικανή. Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα ήταν η αιμορροφιλία, μια ασθένεια που η βασίλισσα Βικτωρία είχε μεταδώσει σε μερικούς από τους απογόνους της. Πράγματι ο αδελφός της Βικτωρίας Ευγενίας, ο Λεοπόλδος, ήταν αιμορροφιλικός, έτσι υπήρχε μια πιθανότητα 50% ότι η Βικτωρία Ευγενία ήταν φορέας, αν και ο βαθμός κινδύνου δεν ήταν ακόμη γνωστός. Παρ' όλα αυτά, ο Αλφόνσος ΙΓ΄ δεν αποθαρρύνθηκε και νυμφεύτηκε τη Βικτωρία Ευγενία, αν και τα παιδιά τους θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη νόσο.

Μετά από έναν χρόνο φημών για το αν η Βικτωρία Ευγενία και ο Αλφόνσος θα παντρευτούν, η μητέρα του τελικά υποχώρησε στην επιλογή του γιου της, και τον Ιανουάριο του 1906 έγραψε μια επιστολή προς τη Βεατρίκη, μητέρα της Βικτωρίας Ευγενίας, λέγοντάς της για την αγάπη που αισθάνεται ο Αλφόνσος για την κόρη της. Μερικές ημέρες αργότερα στο Ουίνδσορ, ο Εδουάρδος Ζ΄ συνεχάρη την ανιψιά του για τον μελλοντικό αρραβώνα της. Η Βικτωρία Ευγενία ασπάστηκε την καθολική πίστη στις 5 Μαρτίου 1906 στο Παλάτι Μιραμάρ στο Σαν Σεμπαστιάν.[2][3][4]

Η Βικτωρία Ευγενία και ο Αλφόνσος ΙΓ΄ παντρεύτηκαν στο Βασιλικό Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου στη Μαδρίτη στις 31 Μαΐου 1906. Παρόντες στην τελετή ήταν η χήρα μητέρα της και τα αδέλφια της, καθώς και τα εξαδέλφια της, ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Η Βικτωρία Ευγενία απεβίωσε στη Λωζάννη στις 15 Απριλίου του 1969, σε ηλικία 81 ετών, ακριβώς 38 χρόνια αφότου είχε φύγει από την Ισπανία για την εξορία. Αρχικά ενταφιάστηκε στην Εκκλησία της Ιερής Καρδιάς στη Λωζάννη. Στις 25 Απριλίου 1985 τα λείψανά της επέστρεψαν στην Ισπανία και είναι θαμμένα μέσα στον Βασιλικό Θάλαμο στο Ελ Εσκοριάλ, έξω από τη Μαδρίτη, δίπλα στον σύζυγό της, Αλφόνσο ΙΓ΄, και τους γιους της, Αλφόνσο, Ιάκωβο και Γονθάλο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1906 η Βικτωρία Ευγενία παντρεύτηκε τον Αλφόνσο ΙΓ΄ της Ισπανίας και μαζί απέκτησαν επτά παιδιά:

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 24 Οκτωβρίου 1887 - 3 Απριλίου 1906: Η Υψηλότητα Πριγκίπισσα Βικτωρία Ευγενία του Μπάττενμπεργκ
  • 3 Απριλίου 1906 - 31 Μαΐου 1906: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Βικτωρία Ευγενία του Μπάττενμπεργκ
  • 31 Μαΐου 1906 - 14 Απριλίου 1931: Η Μεγαλειότητα της Η Βασίλισσα της Ισπανίας
  • 14 Απριλίου 1931 - 15 Απριλίου 1969: Η Μεγαλειότητα της H Βασίλισσα Βικτωρία Ευγενία της Ισπανίας
Μονόγραμμα της Βασίλισσας Βικτωρίας Ευγενίας
της Ισπανίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «'The Duke and Duchess of York and Bridesmaids'». National Portrait Gallery. 
  2. «Hoelseth's Royal Corner». Spanish royal family links. Dag Trygsland Hoelseth. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2006. 
  3. François Velde. «Royal Styles and Titles of Great Britain: Documents». Heraldica.org. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2011. 
  4. «Supplement to The London Gazette». The London Gazette (27901): σελ. 2421. 3 April 1906. https://www.thegazette.co.uk/London/issue/27901/supplement/2421. Ανακτήθηκε στις 11 July 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βικτώρια Ευγενία του Μπάττενμπεργκ
Οίκος του Μπάττενμπεργκ
Νεότερος κλάδος του Οίκου της Έσσης-Ντάρμστατ
Γέννηση: 24 Οκτωβρίου 1887 Θάνατος: 15 Απριλίου 1969
Ισπανική βασιλική μοναρχία
Προκάτοχος
Μαρία Χριστίνα της Αυστρίας
Βασιλική σύζυγος της Ισπανίας
1906–1931
Διάδοχος
Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας