Βικιπαίδεια:Οι κυρώσεις εναντίον των χρηστών προλαμβάνουν, δεν τιμωρούν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η κατ΄εξακολούθηση παραβίαση ορισμένων κανόνων και κυρίως οι διάφορες μορφές διασπαστικής επεξεργασίας, αντιμετωπίζονται με διάφορα μέτρα που μπορούν να επιβληθούν στους χρήστες για την παραβίαση των κανόνων αυτών. Τα μέτρα αυτά ποικίλλουν από προσωρινές (απαγόρευση επεξεργασίας των σελίδων της εγκυκλοπαίδειας για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) έως επ΄αόριστον αποκλεισμούς των παραβατών.

Αν και μπορεί να φαίνεται σκληρή μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση, λάβετε υπόψη ότι τα μέτρα αυτά έχουν κύριο σκοπό την πρόληψη των παραβάσεων και όχι την τιμωρία των χρηστών.

Ορισμένοι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων διαχειριστών της Βικιπαίδειας, ξεχνούν γιατί είμαστε εδώ, και υιοθετούν ένα τιμωρητικό μοντέλο αντιμετώπισης των παραβάσεων, υποστηρίζοντας την εφαρμογή κυρώσεων, φραγών και αποκλεισμών, προκειμένου να τιμωρηθούν οι «κακοί χρήστες», αντί να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν στη δημιουργία και βελτίωση του περιεχομένου της Εγκυκλοπαίδειας. Αυτή η νοοτροπία είναι εκτός από λυπηρή και προβληματική, αντίθετη με τις οδηγίες και τις πολιτικές εν γένει της Βικιπαίδειας.

Όταν προτείνετε, υποστηρίζετε ή εφαρμόζετε μια ενέργεια που θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευτεί ως τιμωρία, αναρωτηθείτε:

«Θα βοηθήσει αυτό το μέτρο ώστε να γίνει καλύτερο το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας ;»

Αν είναι η απάντηση δεν είναι ένα ξεκάθαρο «Ναι», αλλά εξακολουθείτε να υποστηρίζετε τη λήψη του μέτρου, είναι πιθανόν αυτό να σημαίνει ότι είστε οπαδός του τιμωρητικού μοντέλου, επειδή πιθανόν απολαμβάνετε τη δύναμη που νομίζετε ότι αποκτάτε από την επιβολή της δικής σας θέλησης πάνω στην κοινότητα και τις διαδικασίες της.


Ειδικά, οι διαχειριστές θα πρέπει να ακολουθούν το προληπτικό μοντέλο στις ενέργειές τους το οποίο αποσκοπεί στο να περιορίσει την αποδιοργανωτική ή επιβλαβή συμπεριφορά των χρηστών και όχι να τους τιμωρήσει. Οι θεματικές φραγές, οι προστασίες σελίδων, οι μερικοί αποκλεισμοί και διάφορα άλλα εργαλεία, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πιο χρήσιμα για το έργο τους από τις φραγές ή τους αποκλεισμούς.
Αν έχετε πρόβλημα με τις ενέργειες ενός χρήστη, γιατί δεν προσπαθείτε να το συζητήσετε πρώτα μαζί του πριν τον φράξετε;
Μην ξεχνάτε ότι και εσείς λογοδοτείτε για τις αποφάσεις σας.