Βικιπαίδεια:Επικοινωνία/50000 άρθρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Wikipedia, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, φτάνει τα 50.000 άρθρα στην ελληνική έκδοση.[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια (http://el.wikipedia.org), η ελληνική έκδοση της διαδικτυακής ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, στις 10 Απριλίου 2010 ξεπέρασε τα 50.000 άρθρα με την δημιουργία του άρθρου Γεώργιος Δ. Βούλγαρης <http://el.wikipedia.org/wiki/Γεώργιος_Δ._Βούλγαρης>. Μόλις λίγο καιρό πριν, ξεπέρασε επίσης τις 2.000.000 επεξεργασίες άρθρων.

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002 και από τότε ακολουθεί μια ολοένα αυξητική πορεία σε περιεχόμενο και ποιότητα. Η Βικιπαίδεια χαρακτηρίζεται ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια γιατί ο καθένας ελεύθερα να χρησιμοποιήσει, να τροποποιήσει αλλά και να διανείμει τα περιεχόμενα της εγκυκλοπαίδειας με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε σκοπό, με μοναδικούς όρους να παρέχεται αναγνώριση στους συντάκτες των άρθρων και να μην αλλάξει η άδεια χρήσης, όπως περιγράφεται στην Creative Commons Attribution Sharealike 3.0.

Στη συγγραφή της έχουν συνεισφέρει και συνεισφέρουν εκατοντάδες εθελοντές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συνεργάζονται χρησιμοποιώντας λογισμικό που επιτρέπει την συνεργατική συγγραφή των κειμένων. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας βασίζεται στην ελεύθερη και συνεργατική δημιουργία και τροποποίηση οποιοδήποτε κειμένου από τον οποιονδήποτε. Στη σύνταξη και τη διόρθωση-βελτίωση των περιεχομένων μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας είτε ανώνυμα είτε επώνυμα, ανεξάρτητα από γραμματικές γνώσεις, κοινωνική θέση ή επάγγελμα. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να συνεισφέρει είναι μια σύνδεση στο ίντερνετ και όρεξη για συνεργασία και προσφορά τεκμηριωμένων γνώσεων.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη Βικιπαίδεια, καθώς η εγγραφή -που μπορεί άλλωστε να γίνει και με ψευδώνυμο- δεν είναι καν υποχρεωτική (ωστόσο παρέχει πολλά πλεονεκτήματα). Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις ή πτυχία για να γράψει κανείς αλλά απλώς όρεξη για προσφορά και διάθεση για αντικειμενικότητα και υπευθυνότητα. Όσο περισσότεροι είναι οι συντάκτες/χρήστες, τόσο πιο αξιόπιστο θα είναι το αποτέλεσμα της εργασίας τους.

Η Βικιπαίδεια λειτουργεί σύμφωνα με την πολιτική, κάτω από την επίβλεψη και με την υποστήριξη του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Wikimedia και χρηματοδοτείται από τις δωρεές φίλων από όλο τον κόσμο. Πλαισιώνεται και από εγχειρήματα όπως τα Commons (http://commons.wikimedia.org), τη μεγαλύτερη συλλογή πολυμέσων με ελεύθερη άδεια διακίνησης με πάνω από 6.400.000 αρχεία πολυμέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα άρθρα της, τη Βικιθήκη (http://el.wikisource.org, βιβλιοθήκη νέων και αρχαίων Ελληνικών κειμένων με 1300 βιβλία μέχρι σήμερα), το Βικιλεξικό (http://el.wiktionary.org, λεξικό με 130.000 λήμματα) και φυσικά από τις ξενόγλωσσες εκδόσεις της Wikipedia, με πιο γνωστή την αγγλική έκδοση που διαθέτει περισσότερα από 3.250.000 άρθρα.

Η ελληνική Βικιπαίδεια ακολουθεί την πορεία των υπολοίπων εγχειρημάτων προσδοκώντας σε μια μεγαλύτερη και περισσότερο αξιόπιστη εγκυκλοπαίδεια ελεύθερα διαθέσιμη σε οποιονδήποτε. Αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους στα ελληνικά, με περισσότερες από 15.000 εμφανίσεις σελίδων την ώρα. Οι εθελοντές που συνεισφέρουν σε αυτή, συνεχώς αναζητούν τρόπους ευκολότερης παρουσίασης και διαμοιρασμού των πληροφοριών, ελέγχου και διασφάλισης της επικαιρότητας, ακρίβειας και αξιοπιστίας του περιεχομένου.

Η ελληνική κοινότητα της Βικιπαίδειας, θα συμμετάσχει στο 3ο Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού.

Επιπλέον πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

Επικοινωνία[επεξεργασία κώδικα]

στα αγγλικά
Wikimedia Foundation Inc.
149 New Montgomery Street, 3rd Floor
San Francisco, CA 94105
USA
Phone: +1-415-839-6885
Email: info-en@wikimedia.org
Fax: +1-415-882-0495
http://wikimediafoundation.org
στα ελληνικά
http://el.wikipedia.org
Email: info-el@wikimedia.org