Βενέριος Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βενέριος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Μιλάνο
Θάνατος4  Μαΐου 408
Μιλάνο
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου6 Μαΐου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βενέριος (λατινικά: Venerius) ήταν επίσκοπος του Μιλάνου, Μεδιολάνο τότε, από το 400 (ή το 401) έως το 408. Τιμάται ως Άγιος στην Καθολική Εκκλησία και η γιορτή του είναι στις 6 Μαΐου[1].

Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή του Βενέριου πριν από την εκλογή του ως επίσκοπου Μιλάνου. Σύμφωνα με τον ιστορικό του 5ου αιώνα, Παύλο Διάκονο, ο Βενέριος ήταν διάκονος και ήταν παρών στον θάνατο του Αμβροσίου το 397. Ο Βενέριος εξελέγη επίσκοπος μετά το θάνατο του Σιμπλικιανού τον χειμώνα μεταξύ 400 και 401. Ήταν ήδη επίσκοπος του Μιλάνου όταν έλαβε ένα αίτημα από μια επαρχιακή σύνοδο που έγινε στις 18 Ιουνίου 401 στην Καρχηδόνα να στείλει στη Βόρεια Αφρική κάποιους κληρικούς από το Μιλάνο, ένας από τους κληρικούς που στάλθηκαν ήταν ο Παύλος Διάκονος[2].

Ο Βενέριος είναι επίσης γνωστός από μια επιστολή που του έγραψε ο Πάπας Αναστάσιος Α΄ σχετικά με την καταδίκη των ιδεών των Ωριγενιστών. Αναφέρεται επίσης σε επιστολή του ίδιου πάπα προς τον Ιωάννη Β', επίσκοπο Ιεροσολύμων[2].

Το 404 ο Βενέριος, μαζί με τον Πάπα Ιννοκέντιο Α' και τον Χρωμάτιο, επίσκοπο Ακουιλείας, τάχθηκαν υπέρ του άδικα αποκλεισμένου από την Κωνσταντινούπολη Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, γράφοντας υπέρ του στον Ονώριο, τον δυτικό αυτοκράτορα, ο οποίος έστειλε αυτή την επιστολή στον αδελφός του, Αρκάδιο, αυτοκράτορα της Ανατολής. Αυτή η μεσολάβηση, ωστόσο, δεν ωφέλησε σε τίποτα[2].

Ο Βενέριος πέθανε στις 4 Μαΐου 408 και ενταφιάστηκε στην εκκλησία των Αγίων Ναζαρίου και Κέλσου στο Μιλάνο[3].

Προκάτοχος
Σιμπλικιανός
Επίσκοπος Μιλάνου Διάδοχος
Μαρόλος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roman Martyrology
  2. 2,0 2,1 2,2 Cazzani, Eugenio (1996). Vescovi e arcivescovi di Milano. Milano: Massimo. σελίδες 24–25. ISBN 88-7030-891-X. (in ιταλική)
  3. Ruggeri, Fausto (1991). I Vescovi di Milano. Milano: NED. σελ. 14. ISBN 88-7023-154-2. (in ιταλική)