Βασίλειος Τσιατούρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειος Τσιατούρας
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός Αστυνομικού Σώματος
ΕργοδότηςΕλληνική Αστυνομία

Ο Βασίλειος Τσιατούρας είναι Έλληνας αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, της οποίας διετέλεσε Αρχηγός το διάστημα 2008-2009. Η θητεία του συνέπεσε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 και το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, και ο Τσιατούρας έγινε στόχος δριμείας κριτικής.[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Σιτσαινα Ιωαννίνων και κατατάχθηκε[2] στο σώμα της Χωροφυλακής το 1971. Το 1976 εισήχθη[2] στη Σχολή Αξιωματικών, απ´όπου αποφοίτησε το 1979. Την περίοδο 1985 - 1999 υπηρέτησε[2] στο τμήμα δίωξης Ληστειών και Εγκλημάτων κατά της ζωής στη διεύθυνση Αττικής, του οποίου υπήρξε και προϊστάμενος. Το 1999 τοποθετήθηκε[3] διευθυντής της νεοσύστατης υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002, οπότε και ορίστηκε διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Το 2004 προήχθη σε υποστράτηγο και τοποθετήθηκε[3] Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής. Το 2006 προήχθη[2] σε αντιστράτηγο και ανέλαβε[3] Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Τον επόμενο χρόνο τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 1η Μαρτίου 2008 επελέγη[2] για την αρχηγία της Αστυνομίας. Στις 22 Οκτωβρίου 2009 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε[3] από τον Τσιατούρα να υποβάλει την παραίτησή του, το οποίο και έπραξε. Αφορμή στάθηκαν τα επεισόδια[3] στα Εξάρχεια, που είχαν συμβεί τις προηγούμενες ημέρες, και στα οποία είχαν προσαχθεί άτομα από πολιτικούς χώρους. Υπήρξε[2] τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και έχει βραβευθεί[2] με το μετάλλιο του "Αστυνομικού Σταυρού".

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

Πορεία στην Αστυνομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως αξιωματικός κατάφερε να διαλευκάνει αρκετά εγκλήματα μεταξύ των οποίων η δολοφονία των πέντε κυνηγών στο Αγρίνιο[3], η δολοφονία Βακρινού[3], η σατανιστική τριάδα Κατσούλας - Δημητροκάλλης - Μαριέττη κ.α. Στην υπόθεση Σορίν Ματέι συμμετείχε ενεργά εισβάλλοντας μάλιστα μαζί και με τον τότε αρχηγό της αστυνομίας, Αθανάσιο Βασιλόπουλο, στο διαμέρισμα όπου ο Σορίν Ματέι κρατούσε τους ομήρους. Από τα θραύσματα της χειροβομβίδας τραυματίστηκε, όπως και ο Υπαρχηγός Γεωργακόπουλος.

Όμως ως αρχηγός επικρίθηκε[3] για την έλλειψη αστυνόμευσης, για την έκρηξη της εγκληματικότητας καθώς και για τις ενέργειες της αστυνομίας κατά την περίοδο των επεισοδίων του Δεκέμβρη του 2008.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Βήμα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, 14 Δεκεμβρίου 2008
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 Βιογραφικό Τσιατούρα, από την επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Η προδιαγεγραμμένη αποπομπή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"