Βαλτερό Σερρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλτερό
Βαλτερό is located in Greece
Βαλτερό
Βαλτερό
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή ΕνότηταΣερρών
ΔήμοςΗρακλείας
Δημοτική ΕνότηταΗρακλείας
Δημοτική ΚοινότηταΒαλτερού
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΜακεδονίας
ΝομόςΣερρών
Πληθυσμός
Μόνιμος872
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜπαρακλή
Τηλ. κωδικός+30 2325

Το Βαλτερό (επίσημα Βαλτερόν, εώς το 1927 γνωστό ώς Μπαρακλή[1]) είναι οικισμός στον σημερινό Δήμο Ηρακλείας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει πληθυσμό 872 κατοίκων.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (βαμβάκι, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα) και την κτηνοτροφία. Στο Βαλτερό υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, γαλακτοκομικές μονάδες, εκκοκκιστήρια βάμβακος και σιλό για την αποθήκευση της σοδειάς. 
Στο Βαλτερό υπάρχει ένας από τους πιο δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτερού Αριστοτέλης.

Καθόλη την διάρκεια του χρόνου διοργανώνει με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις. Μερικές εξ αυτών είναι η γιορτή της Μπάμπως που διοργανώνεται στις 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Συλλόγου (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων), τα κούλουμα, του Αγίου Πνεύματος όπου πανηγυρίζει και η εκκλησία του οικισμού, η Αγία Τριάδα. Επίσης ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Βαλτερού «Αριστοτέλης» διοργανώνεται κάθε Ιούλιο και τη «γιορτή του καλαμποκιού».

Στο Βαλτερό λειτουργεί εξαθέσιο δημοτικό σχολείο αλλά και νηπιαγωγείο.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πανδέκτης: Barakli -- Valtero». pandektis.ekt.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2024. 
  2. Ψυχή, Ελληνική (Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015). «Τα χωριά της Ελλάδας: Βαλτερό Σερρών». Τα χωριά της Ελλάδας. Ανακτήθηκε στις 2024-05-05.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |ημερομηνία= (βοήθεια)