Βίκτωρ (αυτοκράτορας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φλάβιος Βίκτωρ (σφετεριστής αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους)
Σόλιδος με επιγραφές: DN FL VIC TOR P F AVG
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας
Θάνατος388
Τριρ
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΜάγνος Μάξιμος και Elen
ΑδέλφιαOwain fab Macsen Wledig
Anwn Dynod
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΡωμαίος αυτοκράτορας (384–388)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φλάβιος Βίκτωρ, λατιν. Flavius Victor (απεβ. τον Αύγουστο του 388) ήταν ένας αυτοκράτορας στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (383/384/387-388). Ήταν γιος του μαγίστρου του στρατού για τη Γαλατία (magister militium per Gallias) Μάγνου Μάξιμου, που αργότερα σφετερίστηκε τον θρόνο της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε αντιπαλότητα με τον Γρατιανό. Ο Μ. Μάξιμος εξεγέρθηκε το 383 και αναγνωρίστηκε ως ο νόμιμος αυτοκράτορας στη Δύση από τον Θεοδόσιο Α΄ της Ανατολής. Τότε ο Βίκτωρ αναβαθμίστηκε σε αύγουστο της Δύσης το 383/384 ή το 387, συναύγουστο με τον πατέρα του. Ο Μ. Μάξιμος εισέβαλε στην Ιταλία το 387 για να εκτοπίσει τον Βαλεντινιανό Β΄, αδελφό και διάδοχο του Γρατιανού. Λόγω της εισβολής του Μ. Μάξιμου, ο Θεοδόσιος Α΄ εισέβαλε στη Δύση το 388. Ο Θεοδόσιος Α΄ νίκησε τον Μ. Μάξιμο σε δύο μάχες στην Παννονία, πριν συντρίψει τον στρατό εκείνου στην Ακουιλέα και αιχμαλωτίσει τον Μάξιμο. Ο Μάξιμος εκτελέστηκε στις 28 Αυγούστου 388 και το τέλος του ακολούθησε γρήγορα και το τέλος του Βίκτωρα, που εκτελέστηκε στους Τρεβήρους (νυν Τρηρ) όπυο έμενε, από τον Φράγκο στρατηγό Αρβογάστ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φλάβιος Βίκτωρ ήταν γιος του Μάγνου Μάξιμου, μάγιστρου του στρατού στη Γαλατία και μέλλοντα σφετεριστή στη δύση. Ο Μάξιμος, τον Ιούλιο του 383 και ενόσω ήταν στη Βρετανία, αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας σε αντιπαράθεση με τον Γρατιανό. Ο Μάξιμος απέκτησε τον έλεγχο της Γαλατίας και της Βρετανίας και αναγνωρίστηκε από τον Θεοδόσιο Α΄ τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα της Ανατολής, ως ο αληθής Ρωμαίος Αυτοκράτορας της Δύσης.

Τότε ο Βίκτωρ αναβαθμίστηκε σε αύγουστο της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 393/384 ή στα μέσα του 387, έτσι έγινε συναυτοκράτορας με τον πατέρα του Μάξιμο. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Μάξιμος είχε σκοπό να ιδρύσει νέα δυναστεία, καθώς ο αριθμός των νομισμάτων που έκοψε με την εικόνα του Βίκτωρα είναι μεγαλύτερος ακόμη και από τον αριθμό των δικών του νομισμάτων.

Ο Μ. Μάξιμος εισέβαλε στην Ιταλία στα τέλη του 387, με σκοπό να εκτοπίσει τον Βαλεντινιανό Β΄, αδελφό του Γρατιανού. Απέκτησε τον έλεγχο της Ιταλίας, αν και απέτυχε να αιχμαλωτίσει τον Βαλεντινιανό Β΄, που διέφυγε στη Θεσσαλονίκη, στην ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Από εκεί ο Βαλεντινιανός Β΄ έστειλε πολλές εκκλήσεις στον Θεοδόσιο Α΄, που για αρκετούς μήνες τις αγνόησε. Έπειτα ο Θεοδόσιος Α΄ συμφώνησε να αποκαταστήσει το Βαλεντινιανό Β΄ στον θρόνο, αν και η αιτία γι' αυτό αμφισβητείται: ο ιστορικός Τυράννιος Ρουφίνος λέει ότι ο Βαλεντινιανός Β΄ συμφώνησε να μεταστραφεί στην Ορθοδοξία, ενώ ο Ευνάπιος αναφέρει ότι ο Αυτοκράτορας της Δύσης πρόσφερε την αδελφή του Γάλλα ως 2η σύζυγο στον χήρο Θεοδόσιο Α΄, ως αντάλλαγμα για τη συνδρομή του στην ανάκτηση του θρόνου. Τα νέα ότι ο Θεοδόσιος Α΄ βάδιζε για να εισβάλει στη Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έφθασαν στο τέλος της άνοιξης του 388, οδηγώντας τον Μάξιμο να σπεύσει να συγκεντρώσει αμυντική δύναμη. Ο στρατός του ηττήθηκε δύο φορές στην Παννονία, στη Σίσκια (Σίσακ Κορατίας) και στο Ποετόβιο (Πτούι Σλοβενίας), πριν αποτραβηχθεί στην Ιταλία, όπου συνετρίβη σε μάχη στις 28 Αυγούστου 388 κοντά στην Ακουιλέα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο ίδιος ο Μάξιμος αιχμαλωτίστηκε και γρήγορα αποκεφαλίστηκε. Ο Βίκτωρ, που ήταν ακόμη στη Γαλατία, εκτελέστηκε στους Τρεβήρους (Τρηρ) από τον Φράγκο στρατηγό Αρβογάστ τον ίδιο μήνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adkins, Lesley; Adkins, Roy A. (1998). Handbook to Life in Ancient Rome. New York: Oxford University Press. ISBN 9780195123326.
  • Birley, Anthony R. (2005). The Roman Government of Britain. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780199252374.
  • Errington, R. Malcolm (2006). Roman Imperial Policy from Julian to Theodosius. Chapel Hill: University of North Carolina Press. ISBN 9780807877456.
  • Hebblewhite, Mark (2016). The Emperor and the Army in the Later Roman Empire, AD 235–395. Taylor & Francis. ISBN 9781317034308.
  • McEvoy, Meaghan A. (2013). Child Emperor Rule in the Late Roman West, AD 367-455. Oxford: Oxford University Press. ISBN 9780199664818.