Βίκτωρ Βικτώρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίκτωρ Βικτώρια
ΣκηνοθεσίαΜπλέικ Έντουαρντς[1][2][3]
ΠαραγωγήΜπλέικ Έντουαρντς και Τόνι Άνταμς
ΣενάριοΜπλέικ Έντουαρντς
ΠρωταγωνιστέςΤζούλι Άντριους[2][3][4], Τζέιμς Γκάρνερ[2][3][5], Ρόμπερτ Πρέστον[3][5], Λέσλι Αν Γουόρεν[2][3][5], Άλεξ Κάρας[5], Τζον Ρις-Ντέιβις[5], Γκράχαν Σταρκ[5], Peter Arne[5], Ντέιβιντ Γκαντ[6], Matyelok Gibbs[6], Σάιμον Τσάντλερ[6], Μαρία Τσαρλς[6], Νόρμαν Άλντεν[6] και Τζέι Μπένεντικτ[6]
ΜουσικήΧένρι Μαντσίνι
ΦωτογραφίαΝτικ Μπους
ΜοντάζΡαλφ Γουίντερς
ΕνδυματολόγοςPatricia Norris
Εταιρεία παραγωγήςMetro-Goldwyn-Mayer
ΔιανομήMetro-Goldwyn-Mayer και Netflix
Πρώτη προβολή1982 και 7  Ιανουαρίου 1983 (Γερμανία)[7]
Διάρκεια132 λεπτά και 133 λεπτά[8]
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο[8] και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Βίκτωρ Βικτώρια (αγγλικά: Victor/Victoria) είναι μια μουσική κωμωδία του 1982 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μπλέικ Έντουαρντς και με πρωταγωνιστές τους Τζούλι Άντριους, Τζέιμς Γκάρνερ, Ρόμπερτ Πρέστον, Λέσλι Αν Γουόρεν, Άλεξ Κάρας και Τζον Ρις-Ντέιβις. Η ταινία κυκλοφόρησε από τη Metro-Goldwyn-Mayer σε παραγωγή του Τόνι Άνταμς και με τη μουσική του Χένρι Μαντσίνι. Το Βίκτωρ Βικτώρια διασκευάστηκε ως μιούζικαλ για το Μπρόντγουεϊ το 1995. Η ταινία ήταν υποψήφια για επτά Όσκαρ και κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής. Είναι ριμέικ της γερμανικής ταινίας Βίκτωρ και Βικτώρια του 1933.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1934, ο Κάρολ Τοντ (Τόντι), ένας ηλικιωμένος γκέι καλλιτέχνης του κλαμπ Chez Lui στο Παρίσι, βλέπει τον Λαμπίς, τον ιδιοκτήτη, να περνά από ακρόαση την εύθραυστη και φτωχή σοπράνο Βικτώρια Γκραντ. Μετά την αποτυχημένη οντισιόν της, η Βικτώρια επιστρέφει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της από όπου πρόκειται να τη διώξουν, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό της. Το ίδιο βράδυ, όταν ο Ρίτσαρντ, με τον οποίο ο Τόντι έχει σχέση, πηγαίνει στο Chez Lui, όπου ο Τόντι δημιουργεί καβγά με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλες ζημιές και η αστυνομία να συλλάβει όποιον πέσει στα χέρια της. Ο Λαμπίς απολύει τον Τόντι και τον αποκλείει από το κλαμπ. Περπατώντας προς το σπίτι, βλέπει τη Βικτώρια σε ένα εστιατόριο. Τον προσκαλεί να έρθει μαζί της. Καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορεί να πληρώσει για το φαγητό, εκείνη προσπαθεί να ρίξει μια κατσαρίδα στη σαλάτα της για να αποφύγει να πληρώσει, αλλά η κατσαρίδα ξεφεύγει και ακολουθεί χάος.

Οι δυο τους τρέχους μέσα στη βροχή κατευθυνόμενοι στο σπίτι του Τόντι, ο οποίος προσκαλεί τη Βικτώρια να μείνει όταν ανακαλύπτει ότι η βροχή έχει καταστρέψει τα ξεφτισμένα ρούχα της. Το επόμενο πρωί, εμφανίζεται ο Ρίτσαρντ για να μαζέψει τα πράγματά του. Η Βικτώρια, που φοράει το κοστούμι και το καπέλο του Τόντι, κρύβεται στην ντουλάπα. Όταν ο Ρίτσαρντ ανοίγει την πόρτα της ντουλάπας, εκείνη του ρίχνει μια μπουνιά, σπάζοντας του τη μύτη και τελικά τον διώχνει. Βλέποντας αυτό, ο Τόντι εντυπωσιάζεται με την έμπνευση να περάσει τη Βικτώρια για άντρα και να την παρουσιάσει στον Αντρέ Κασέλ, τον πιο επιτυχημένο ατζέντη στο Παρίσι, ως ντραγκ κουίν.

Ο Κασέλ δέχεται τη Βικτώρια ως κόμη Βίκτωρ Γρκαζίνσκι, έναν ομοφυλόφιλο Πολωνό και το υποτιθέμενο νέο αγόρι του Τόντι. Ο Κασέλ της βρίσκει δουλειά σε μια παράσταση νυχτερινού κέντρου και προσκαλεί πολλούς ιδιοκτήτες κλαμπ στα εγκαίνια. Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Κινγκ Μάρτσαντ, ένας γκάνγκστερ του Σικάγου, η ξανθιά Νόρμα Κάσιντι, και ο εύσωμος σωματοφύλακας Μπέρνσταϊν, γνωστός και ως Σκουός. Η Βικτώρια έχει αμέσως μεγάλη επιτυχία και ο Κινγκ εντυπωσιάζεται, αλλά σοκάρεται όταν εκείνει «αποκαλύπτεται» ως άντρας στο τέλος της παράστασης. Ο Κινγκ, ωστόσο, είναι πεπεισμένος ότι ο «Βίκτωρ» δεν είναι άντρας.

Αφού η Νόρμα επιτίθεται βίαια στον Κινγκ στη διάρκεια ενός καβγά, εκείνος τη στέλνει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποφασισμένος να αποκαλύψει την αλήθεια, ο Κινγκ μπαίνει κρυφά στη σουίτα της Βικτώριας και του Τόντι και επιβεβαιώνει την υποψία του όταν τη βλέπει να μπαίνει στο μπάνιο. Πίσω στο Σικάγο, η Νόρμα, ακόμα θυμωμένη, λέει στον συνεργάτη του Κινγκ, Σαλ Αντρέτι, ότι ο Κινγκ έχει σχέση με άντρα. Ο Κινγκ προσκαλεί τη Βικτώρια, τον Τόντι και τον Κασέλ στο Chez Lui. Ξεσπά άλλος ένας μεγάλος καβγάς. Ο Σκουός και ο Τόντι συλλαμβάνονται, μαζί με πολλούς από τους πελάτες του κλαμπ, αλλά ο Κινγκ και η Βικτώρια καταφέρνουν να δραπετεύσουν. Ο Κινγκ φιλά τη Βικτώρια, προσποιούμενος ότι δεν τον ενδιαφέρει το φύλο της.

Ο Σκουός επιστρέφει στη σουίτα και πιάνει τον Κινγκ στο κρεβάτι με τη Βικτώρια. Ο Κινγκ προσπαθεί να εξηγήσει, αλλά ο Σκουός αποκαλύπτει ότι και ο ίδιος είναι ομοφυλόφιλος. Η Βικτώρια και ο Κινγκ διαφωνούν για το αν η σχέση θα μπορούσε να λειτουργήσει ή όχι και η Βικτώρια ανακαλύπτει ότι ο Κινγκ δεν είναι πραγματικά γκάνγκστερ, αλλά κάποιος που προσποιείται ότι είναι για να παραμείνει στη νύχτα, με αποτέλεσμα η Βικτώρια να επισημάνει ότι και οι δύο προσποιούνται κάτι που δεν είναι. Η Βικτώρια επιστρέφει στο δωμάτιό της και βρίσκει τον Σκουός στο κρεβάτι με τον Τόντι.

Εντωμεταξύ, ο Λαμπίς προσλαμβάνει έναν ιδιωτικό ερευνητή, τον Τσαρλς Μπόβιν, για να ερευνήσει τον Βίκτωρ. Η Βικτώρια και ο Κινγκ προσπαθούν να ζήσουν μαζί για λίγο, αλλά η διπλή της ταυτότηα επιβαρύνει τη σχέση σε σημείο ρήξης και ο Κινγκ τη χωρίζει.

Την ίδια στιγμή που η Βικτώρια αποφάσισε να εγκαταλείψει την περσόνα του Βίκτωρ για να είναι με τον Κινγκ, ο Σαλ απαιτεί από τον Κινγκ να του μεταβιβάσει το μερίδιό του από την επιχείρηση. Ο Σκουός λέει στη Βικτώρια τι συμβαίνει και δείχνει στη Νόρμα ότι η Βικτώρια είναι στην πραγματικότητα γυναίκα. Το ίδιο βράδυ στο κλαμπ, ο Κασέλ λέει στον Τόντι και στη Βικτώρια ότι ο Λαμπίς κατήγγειλε στην αστυνομία τον ίδιο και τον "Βίκτωρ" για απάτη. Αφού ελέξει την καταγγελία, ο αστυνόμος λέει στον Λαμπίς ότι ο καλλιτέχνης που είδε, όταν άνοιξε την πόρτα, είναι άντρας και ότι ο Λαμπίς είναι ηλίθιος.

Στο τέλος, η Βικτώρια πηγαίνει στο κλαμπ με τον Κινγκ ως ο πραγματικός εαυτός της. Ο εκφωνητής λέει ότι πρόκειται να εμφανιστεί ο Βίκτωρ, αλλά αντί για τη Βικτώρια, μεταμφιέζεται ο Τόντι ως "Βίκτωρ". Μετά από μια σκόπιμα καταστροφική αλλά τελικά ξεκαρδιστική παράσταση, ο Τόντι ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η τελευταία του παράσταση.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 

  • Τζούλι Άντριους ως Βικτώρια Γκραντ / κόμης Βίκτωρ Γκραζίνσκι
  • Τζέιμς Γκάρνερ ως Κινγκ Μάρτσαντ
  • Ρόμπερτ Πρέστον ως Κάρολ Τοντ (Τόντι)
  • Λέσλι Αν Γουόρεν ως Νόρμα Κάσιντι
  • Άλεξ Κάρας ως Σκουός Μπέρνσταϊν
  • Τζον Ρις-Ντέιβις ως Αντρέ Κασέλ
  • Γκράχαμ Σταρκ ως σερβιτόρος
  • Πίτερ Άρνε ως Λαμπίς
  • Χερμπ Τάνεϊ ως Τσαρλς Μπόβιν
  • Μάικλ Ρόμπινς ως ξενοδόχος
  • Νόρμαν Τσάνσερ ως Σαλ Αντράτι
  • Ντέιβιντ Γκαντ ως εστιάτορας
  • Μαρία Τσαρλς ως κυρία πρόεδρος
  • Μάλκολμ Τζέιμσον ως Ρίτσαρντ Ντι Νάρντο
  • Τζέι Μπένεντικτ ως Γκι Λονγουά
  • Ίνα Σκρίβερ ως Σιμόν Καλίστο
  • Τζέφρι Μπίβερς ως αστυνόμος
  • Νόρμαν Όλντεν ως άντρας με παπούτσια
  • Γκλεν Μέρφι ως μποξέρ

Μουσικά νούμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραγούδια στην ταινία παρουσιάζονται ως νούμερα του νυχτερινού κέντρου, με χορογραφία του Πάντι Στόουν. Ωστόσο, οι στίχοι ορισμένων από τα τραγούδια σχετίζονται με την πλοκή που εκτυλίσσεται. Έτσι, τα δύο σκηνοθετημένα νούμερα «Le Jazz Hot» και «The Shady Dame from Seville» βοηθούν στο να παρουσιαστεί η Βικτώρια ως άνδρας υποδυόμενος τη γυναίκα. [9]

  1. «Gay Paree» – Τόντι
  2. " Le Jazz Hot!" – Βικτώρια
  3. "The Shady Dame from Seville" – Βικτώρια
  4. "You and Me" - Τόντι, Βικτώρια
  5. «Chicago, Illinois» – Νόρμα
  6. "Crazy World" - Βικτώρια
  7. "Finale/Shady Dame from Seville" – Τόντι

Κατά καιρούς, η Βικτώρια και ο Τόντι τραγουδούν το "Home on the Range" ενώ βρίσκονται στο ξενοδοχείο.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σενάριο της ταινίας διασκευάστηκε από τον Μπλέικ Έντουαρντς (σύζυγο της Τζούλι Άντριους) από τη γερμανική ταινία του 1933 Βίκτωρ και Βικτώρια (Viktor und Viktoria) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ράινχολντ Σούντσελ από μια πρωτότυπη ιστορία του Χανς Χέμπουργκ. Σύμφωνα με τον Έντουαρντς, χρειάστηκε μόνο ένας μήνας για να γραφτεί το σενάριο. Η Άντριους παρακολούθησε την ταινία του 1933 για να προετοιμαστεί για τον ρόλο της. Η ταινία είχε προγραμματιστεί ήδη από το 1978 με την Άντριους να πρωταγωνιστεί δίπλα στον Πίτερ Σέλερς, αλλά ο Σέλερς πέθανε το 1980, ενώ ο Άντριους και ο Έντουαρντς γύριζαν τα Ροζ σκάνδαλα (1981), οπότε επιλέχτηκε ο Ρόμπερτ Πρέστον για τον ρόλο του Τόντι.

Το κοστούμι που φορούσε η Άντριους στο νούμερο «The Shady Dame from Seville» είναι στην πραγματικότητα το ίδιο κοστούμι που φορούσε ο Πρέστον στο τέλος της ταινίας. Φτιάχτηκε στο νούμερο του Πρέστον και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κόπιτσες στο πίσω μέρος, τραβήχτηκε για να στενέψει και να μπαίνει στην καλλίγραμμη Άντριους. Μαύρα μεταξωτά βολάν προστέθηκαν στο κάτω μέρος του ρούχου για να κρύψουν τις διαφορές στο ύψος.[10]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βίκτωρ Βικτώρια ήταν η ταινία έναρξης στο Filmex στις 16 Μαρτίου 1982. Έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Τορόντο στις 19 Μαρτίου 1982.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία αποδοχής 97% με βάση 33 κριτικές, με μέση βαθμολογία 8/10 . Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου λέει: «...είναι αιχμηρό, αστείο και διασκεδαστικό». Στο Metacritic, έχει βαθμολογία 84 στα 100 με βάση κριτικές 12 κριτικών, υποδεικνύοντας "καθολική αναγνώριση".[11]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ της εφημερίδας Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία 3 στα 4 αστέρια και έγραψε: «Όχι μόνο αστεία ταινία, αλλά απροσδόκητα ζεστή και φιλική».[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0084865/. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/victor-victoria. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=1850.html. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  4. www.filmaffinity.com/en/film761264.html. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 www.imdb.com/title/tt0084865/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 13  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  7. www.zweitausendeins.de/filmlexikon/?sucheNach=titel&wert=9986.
  8. 8,0 8,1 victor-victoria.
  9. «Victor/Victoria». AllMovie. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2009. 
  10. Stirling, Richard (2008). Julie Andrews: An Intimate Biography. Macmillan. σελίδες 272. ISBN 978-0-312-38025-0. 
  11. «Victor Victoria». Metacritic. 
  12. Ebert, Roger (23 Οκτωβρίου 2004). «Victor/Victoria movie review & film summary (1982)». Chicago Sun-Times. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]