Βέρα Κομισσαρζέβσκαγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βέρα Κομισσαρζέβσκαγια
Η Κομισσαρζέβσκαγια, το 1910
Γέννηση8 Νοεμβρίου 1864
Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος18 Φεβρουαρίου 1910 (45 ετών)
Τασκένδη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Αιτία θανάτουΕυλογιά
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςκοιμητήριο Τίκβιν
ΕθνικότηταΡωσίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
ΙδιότηταΗθοποιός
Εν ενεργεία1893-1910
ΣύζυγοςΚόντες Βλαντίμιρ Λεονιντόροβιτς Μουραβιοφ
ΓονείςΦιόντορ Κομισσαρζέφσκι (πατέρας)
Γνωστός γιαΠατρόνα του Βζέβολοντ Μέγιερχολντ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βέρα Φιοντόροβνα Κομισσαρζέβσκαγια (ρωσικά: Ве́ра Фё́доровна Комиссарже́вская, 8 Νοεμβρίου 1864 - 23 Φεβρουαρίου 1910) ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ρωσίδες ηθοποιούς και θιασάρχες, στα τελευταία χρόνια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Το επαγγελματικό της ντεμπούτο το πραγματοποίησε το 1893, αφού πρώτα υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός στου Κονσταντίν Στανισλάφσκι την Καλλιτεχνική και Λογοτεχνική Εταιρεία. Σήμερα, ίσως, είναι περισσότερο γνωστό για την ερμηνεία της στο έργο του Άντον Τσέχωφ, Ο Γλάρος,[1] ως Νίνα, στο θέατρο Alexandrinsky, το 1896. Αν και η γενικότερη παράσταση συνοδεύτηκε από κακές κριτικές, η ερμηνεία της Κομισσαρζέβσκαγια συνάντησε ευρεία αποδοχή και πολύ καλές κριτικές.[2]

Αργότερα στην καριέρα της, η Κομισσαρζέβσκαγια, είναι άξια αναφοράς ως η πατρόνα του ανερχόμενου τότε θεατρικού καλλιτέχνη Βσέβολοντ Μέγιερχολντ. Ο Μέγιερχολντ, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειές του, στο να αναδειχθεί στο Θέατρο, με τις συμβολιστικές του αισθητικές, εκείνη τον κάλεσε στο νέο θέατρο της το Komissarjevsky. Κατά τη διάρκεια της βραχύβιας συνεργασίας του, οι δυο τους κατάφεραν να εξελίξουν τις συμβολιστικές αισθητικές του Μέγιερχολντ, ενώ και η Κομισσαρζέβσκαγια, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε δύο από τις πιο αξιοσημείωτες θεατρικές παραγωγές.

Η Κομισσαρζέβσκαγια γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, από εύπορους γονείς. Ο πατέρας της, ο Φίοντορ Πέτροβιτς Κομισσαρζέβσκι, ήταν περίφημος τραγουδιστής της όπερας, καθώς και πετυχημένος τενόρος στο θέατρο Mariinsky. Η μητέρα της ήταν κόρη του στρατηγού Νικολάι Σουλγκίνα, ο οποίος ήταν ήρωας πολέμου. Η Βέρα είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πατέρας της. Το 1919, παντρεύτηκε τον Κόντε Βλαντίμιρ Λεονιντόροβιτς Μουαρβιόφ, προτιμώντας να κρατήσει το όνομά της, παρά να πάρει του συζύγου της. Αργότερα, σταμάτησε για λίγο την καριέρα της όταν έμαθε ότι ο σύζυγός του είχε παιδί με την αδελφή της. Όμως, επιστρέφοντας στο θέατρο, γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Κι ενώ άρχισε να αποκτά και φήμη εκτός της χώρας της, το 1910, πεθαίνει από ευλογιά. Έως και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Αγίας Πετρούπολης έχει το όνομά της,[3] ενώ το 1980, γυρίστηκε ταινία για τη ζωή της, υπό τον τίτλο Ya - aktrisa.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Malaev-Babel, Andrei (2011). The Vakhtangov Sourcebook. New York: Routledge. σελίδες 28–32. ISBN 978-0-415-47268-5. 
  2. Borovsky, Victor (2001). A Triptych from the Russian Theatre: An Artistic Biography of the Komissarzhevskys. London: Hurst. σελ. 65. 
  3. Leach, Robert (2004). Makers of Modern Theatre: An Introduction. New York: Routledge. σελίδες 76–87. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]