Βάκουλος του Σορέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάκουλος του Σορρέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας
Καμπανία Ιταλίας
Θάνατος27  Αυγούστου 660[1]
Σορρέντο
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία
Eορτασμός αγίου27 Αυγούστου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπίσκοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άγιος Βάκουλος (San Bacolo di Sorrento, San Baccolo di Sorrento) ήταν Επίσκοπος του Σορέντο τον 7ο αιώνα και άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας όπου τιμάται στις 27 Αυγούστου[2]. Είναι προστάτης άγιος της Νάπολης και του Σορρέντο.

Η ζωή του Αγίου Αντωνίου, ηγούμενου του Σορέντο, που γράφτηκε τον 9ο αιώνα ή αργότερα[2], αναφέρει μερικούς από τους προστάτες αγίους του Σορέντο: τους επίσκοπους Ρενάτ, τον Αθανάσιο και τον Βάκουλο[2]. Το έργο περιέχει μια περιγραφή του αγίου, που λαμβάνεται από τις τοιχογραφίες εκείνης της εποχής στους τοίχους του καθεδρικού ναού της πόλης[2].

Η εποχή της επισκοπίας του Αγίου Βάκουλου δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Ο Φερντινάντο Ουγκέλι, βασισμένος σε ένα χειρόγραφο που χρονολογείται νωρίτερα από τον 12ο αιώνα, που βρέθηκε στον καθεδρικό ναό του Σορρέντο, απέδωσε την επισκοπία του Αγίου στον 7ο αιώνα Οι Βολανδιστές πίστευαν ότι έζησε περίπου το 660 Ωστόσο, ο Φρανσέσκο Λαντσόνι ανέφερε ότι στην ενότητα που αφορά την επισκοπία του αγίου, δεν υπάρχουν χρονολογικές λεπτομέρειες. Έτσι, τίποτα δεν μας εμποδίζει να πιστέψουμε ότι ο Βάκολυος θα μπορούσε να έζησε και τον 5ο ή 6ο αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.heiligenlexikon.de/BiographienB/Baculus_von_Sorrent.html.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Antonio Balducci (2008). «San Bacolo di Sorrento». Santi e beati. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016.