Α.Σ. Άρης Πτολεμαΐδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άρης Πτολεμαΐδας
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος Άρης Πτολεμαΐδας
Ίδρυση1928
Διάλυση1978

Ο Α.Σ. Άρης Πτολεμαΐδας[1] υπήρξε αθλητικός σύλλογος της Πτολεμαΐδας που ιδρύθηκε το 1928[1] και δραστηριοποιήθηκε στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσε το πιο διακεκριμένο ποδοσφαιρικό σωματείο της πόλης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που διοργάνωνε η Ε.Π.Σ. Μακεδονίας και τη σεζόν 1953-54 αναδείχθηκε πρωταθλητής, ενώ το 1957 υπήρξε ένα από τα δεκαέξι συνολικά ιδρυτικά σωματεία της Ε.Π.Σ. Βορειοδυτικής Μακεδονίας.[1] Το 1961 και το 1962 αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα για την άνοδο στην Α΄ Εθνική που άτυπα αποτελούσε πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής και όπου αμφότερα προκρίθηκε από το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Β/Δ Μακεδονίας.

Το 1962 κέρδισε την ιστορική άνοδο στη νεοσύστατη τότε Β΄ Εθνική κατηγορία και συμμετείχε στο πρώτο επίσημο πρωτάθλημα της σεζόν 1962-63, κατά το οποίο κατέλαβε την 8η θέση της βαθμολογίας,[2] ενώ ο ποδοσφαιριστής του Άρη Αιμίλιος Θεοφανίδης, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ομίλου. Στην Β΄ Εθνική αγωνίστηκε ανελλιπώς μέχρι και τη σεζόν 1971-72,[3] σημειώνοντας συνολικά 10 χρόνια παρουσίας. Τις χρονιές 1963-64 και 1996-67 κατέλαβε την 4η θέση της βαθμολογίας αμφότερα.[4][5]

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Β/Δ Μακεδονίας και το 1977 κέρδισε την άνοδο στη νεοσύστατη τότε Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνίστηκε τη σεζόν 1977-78. Έπειτα τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, το καλοκαίρι του 1978 αποφασίστηκε η συγχώνευσή του με τον συμπολίτη «Πτολεμαίο Πτολεμαΐδας» (έτος ίδρυσης 1926[1]), κάτι που σήμαινε και το τέλος της ιστορίας του. Από τη συγχώνευση δημιουργήθηκε ο «Α.Γ.Σ. Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας» ως μετονομασία του Άρη[1] και ο «Α.Γ.Σ. Αναγέννηση Πτολεμαΐδας» ως μετονομασία του Πτολεμαίου.

Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Άρη Πτολεμαΐδας αναδείχθηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως μεταξύ άλλων ο Βασίλης Ζεΐμπέκης (Άρης Θεσσαλονίκης), ο Βαγγέλης Πετράκης (Άρης Θεσσαλονίκης, ΑΕΚ, ΟΦΗ), ο Βαγγέλης Κούσης (Απόλλων Καλαμαριάς), Αιμίλιος Θεοφανίδης (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), Βαγγέλης Τσιφτσάκης (Α.Γ.Σ.Κ. Καστοριά), Μάκης Βουνοτρυπίδης (Α.Ο. Τρίκαλα), Στέλιος Πουλασιχίδης (ΠΑΟΚ) και Γιώργος Τανίδης (ΑΕΚ, Παναχαϊκή, Α.Σ. Ρόδος), με σημαντική παρουσία στην Α΄ Εθνική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]