Αυτοκρατορική Σφραγίδα των Μογγόλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αυτοκρατορική Σφραγίδα των Μογγόλων είναι σφραγίδα (τάμγκα, μογγολικά: тамга) που χρησιμοποιήθηκε από τους Μογγόλους. Οι αυτοκρατορικές σφραγίδες είχαν επιγραφές στο μογγολικό αλφάβητο ή άλλα αλφάβητα που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα μογγολικά καθεστώτα όπως η Μογγολική Αυτοκρατορία και η Βόρεια δυναστεία Γιουάν.

Σφραγίδα του Γκουγιούκ Χαν χρησιμοποιώντας το κλασικό μογγολικό αλφάβητο, όπως βρέθηκε σε επιστολή που έστειλε στον Ρωμαιοκαθολικό Πάπα Ιννοκέντιο Δ΄. Γράφει τα παρακάτω: Möngke ṭngri-yin küčündür. Yeke Mongγol ulus-un dalai-in qanu ǰrlγ. Il bulγa irgen-dür kürbesü, büsiretügüi azatuγai.

Σύμφωνα με τον Πλάνο Καρπίνι, ο Κοζμά, δημιούργησε μια σφραγίδα για τον Γκουγιούκ Χαν. Αυτή η σφραγίδα μπορεί να είναι μια σφραγίδα που χρησιμοποιήθηκε για το σφράγισμα της επιστολής για τον Πάπα Ιννοκέντιο Δ΄.

Μετάφραση του μηνύματος του Ουλιέιτου από τον Μπουσκαρέλλο ντε Γκιζόλφι, στο πίσω μέρος της επιστολής (ορατή εδώ).

Ο πολωνός λόγιος Κύριλλος Κοραλέφσκι τράβηξε μια φωτογραφία της σφραγίδας στο 1920. Ο εξέχων Γάλλος Μογγολιστής Πωλ Πελιό μετέφρασε τα Μογγολικά αλφάβητα στη σφραγίδα αργότερα. Ωστόσο, οι μογγολιστές πιστεύουν ότι ο Κόζμα έφτιαξε μόνο μία από τις αυτοκρατορικές σφραγίδες και μια σφραγίδα στην επιστολή είναι αυτή του Τζένγκις Χαν, που κληρονομήθηκε από τους διαδόχους του.[1]

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γιουάν, η οποία κυβέρνησε όλη την Κίνα, υπήρχαν πολλές σφραγίδες. Ο Αγιουσριντάρ είχε μια αυτοκρατορική σφραγίδα με την επιγραφή "Μεγάλοι Γιουάν".[εκκρεμεί παραπομπή] Τον 16ο αιώνα, οι Μογγόλοι χρησιμοποιούσαν μια τετράγωνη σφραγίδα. Ο Ετζέι Χαν έδωσε μία από αυτές τις σφραγίδες στους Μαντσού το 1635 οι οποίοι με τη σειρά τους ίδρυσαν την δυναστεία Τσινγκ.

Αυτοκρατορική σφραγίδα του Μπογκντ Χαν από το 1911. Από αριστερά προς τα δεξιά: Σογιόμπο, Κλασσικά Μογγολικά και Φαγκς-πα

Ο Μπογκντ Τζιβσουντάμπα (Μπογκντ Χαν), κυβερνήτης του Χαγανάτου Μπογκντ, είχε μια τάμγκα (σφραγίδα) με την επιγραφή "Αγιότητα - ο Μπογκντ Χαν που κατέχει την θρησκεία και την εξουσία" τον 20ου αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Их Монгол төрийн Хас эрдэнийн тамга». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018.