Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°46′51″N 21°24′50″E / 40.78083°N 21.41389°E / 40.78083; 21.41389

Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο
ΔιεύθυνσηΣιδηροδρομικού Σταθμού 8, Φλώρινα, 53100
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°46′51″N 21°24′50″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Φλώρινας
ΤοποθεσίαΦλώρινα
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
https://florina-museum.gr/
Commons page Πολυμέσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας είναι μουσείο στη Φλώρινα, στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας της Ελλάδας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1969 και ανακαινίστηκε εσωτερικά το 1999.[1] Διαθέτει προϊστορικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά ευρήματα από την περιοχή της Φλώρινας.

Η έκθεση στο ισόγειο οργανώθηκε το 1998 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1999 και περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Η πρώτη, στα αριστερά της εισόδου, παρέχει στους επισκέπτες πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και την ιστορία της περιοχής της Φλώρινας από την περίοδο των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων (περίπου 5800 π.Χ.) έως το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.[1] Ωστόσο, το κύριο θέμα αυτής της ενότητας είναι οι δραστηριότητες των ανθρώπων στην προϊστορική περίοδο, που παρουσιάζονται μέσα από ευρήματα από την ανασκαφή του προϊστορικού οικισμού στο Αρμενοχώρι.[1] Στις δύο παρακείμενες αίθουσες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα γλυπτικής, κυρίως ρωμαϊκής και περιλαμβάνουν ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες με διάφορα θέματα (ιππείς, πορτρέτα, επικήδειο συμπόσιο και θεοποιημένοι θνητοί). Άλλα γλυπτά και επιγραφές (όλα στα ελληνικά) παρέχουν στοιχεία για ονόματα προσώπων, πόλεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικών συνθηκών και πολιτικών συνθηκών. Υπάρχει ένα τέταρτο δωμάτιο που φιλοξενεί ένα διατηρημένο μωσαϊκό από τα ερείπια ενός ρωμαϊκού κτιρίου στις Κάτω Κλεινές.[1]

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κεραμικά είδη, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υλικά για την κατασκευή σπιτιών, λίθινα και οστέινα εργαλεία, ατρακτοειδή στρόβιλοι και ειδώλια.

Ένα εντυπωσιακό έκθεμα αποτελείται από τα σαγόνια ενός μαμούθ ηλικίας 200.000-500.000 ετών, που βρέθηκε στο χωριό Σωτήρας. Επίσης στο ισόγειο βρίσκονται επιτύμβιες στήλες της ρωμαϊκής περιόδου από τη Βεύη (2ος–3ος αι. μ.Χ.), τις Πέτρες (2ος αι. π.Χ.), τη Σιταριά (3ος αι. μ.Χ.), το Βιθκούκι και την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς (320 π.Χ.), καθώς και αγάλματα από τη Βεύη (ανδρικός κορμός της ρωμαϊκής περιόδου) και τη Λακιά (άγαλμα της Άρτεμης της ρωμαϊκής περιόδου) και ένα εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο από σπίτι της ρωμαϊκής περιόδου στις Κάτω Κλεινές.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου από τις Πέτρες και τον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, με πιο αξιοσημείωτα ένα ηλιακό ρολόι, ένα άγαλμα της Άρτεμις, γεωργικά εργαλεία και μια ανακατασκευή σπιτιού της ελληνιστικής περιόδου με τοιχοποιία, τζάκι, αποθήκες και άλλα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν επίσης εκθέματα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου από την περιοχή της Λίμνης Πρέσπας, κυρίως η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου (κιονόκρανα, πίνακες κλεισίματος ιρερού, κιονίσκοι ιερού), τοιχογραφίες από διάφορες εκκλησίες, μέρη ξυλόγλυπτου ιερού από το ασκητήριο της Μεταμόρφωσης και μια θύρα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στην κοινότητα του Αγίου Γερμανού (16ος αιώνας).

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]