Αρτσίλ του Μουχράνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτσίλ του Μουχράνι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1582
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΤέκναΗρακλής Α΄ του Μουχράνι
ΓονείςΒαγράτιος Α΄ του Μουχράν
ΟικογένειαΟίκος του Μουχράνι

Ο Αρτσίλ πρίγκιπας τού Μουχράνι, γεωργιανά: არჩილ მუხრანბატონი, (1540 – 25 Νοεμβρίου 1582) ήταν Γεωργιανός ευγενής τού Οίκου τού Μουχράνι, κύριου κλάδου της βασιλικής δυναστείας των Μπαγκρατιόνι.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βαγράτ Α΄ πρίγκιπα τού Μουχράνι (γιου τού Κωνσταντίνου Β΄ της Γεωργίας), από τη σύζυγό του Ελένη. Μετά την παραίτηση τού Βαγράτ Α΄, τα μεγαλύτερα αδέλφια τού Αρτσίλ, Ασοτάν Α΄ και Βαχτάνγκ Α΄, τον διαδέχθηκαν ως πρίγκιπες τού Μουχράνι. Ο Αρτσίλ συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο της εποχής του και την πολιτική. Κατά τη διάρκεια της εισβολής των Σαφαβιδών στη Γεωργία το 1554, ο Αρτσίλ ενώθηκε με τα αδέλφια του στην εξορία τους στην αυλή της αδελφής τους, Ντεντισιμέντι, στο Σάμτσκε. Πίσω στο Κάρτλι, ο Άρτσιλ ήταν σύμμαχος με τον εξάδελφό του, βασιλιά Σίμωνα Α΄ τού Κάρτλι, και αμφισβητούσε διαρκώς τον έλεγχο των Σαφαβιδών της Τιφλίδας, της πρωτεύουσας τού βασιλείου τού Κάρτλι, κάνοντας συχνά επιδρομές στα περίχωρα της πόλης. Σε μία από αυτές τις επιδρομές, μία δύναμη των Σαφαβιδών από την ακρόπολη της Τιφλίδας επιτέθηκε και νίκησε τον Aρτσίλ στο Σαπούρτσλε. Ο πρίγκιπας και η οικογένειά του συνελήφθησαν και στάλθηκαν στο Ιράν. Αφού ο ίδιος ο Σίμων Α΄ οδηγήθηκε αιχμάλωτος στον σάχη Ταχμάσπ Α΄ και ρίχτηκε στο φρούριο Αλαμούτ, ο Αρτσίλ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν στο Σιράζ το 1573. Τόσο ο Σίμων όσο και ο Άρτσιλ αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το τέλος τού Tαχμάσπ Α΄ και επέστρεψαν στο Kάρτλι το 1576. Ο Aρτσίλ επισκέφτηκε για άλλη μία φορά την αδελφή του στο Σάμτσκε και απεβίωσε σε αυτό το πριγκιπάτο, στο Aτσκούρι, στις 25 Νοεμβρίου 1582 [1][2].

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρτσίλ είχε τρία παιδιά, πρίγκιπες:

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bagrationi, Vakhushti (1976). Nakashidze, N.T., επιμ. Αρχειοθετημένο αντίγραφο (PDF) (στα Ρωσικά). Tbilisi: Metsniereba. σελίδες 39–43. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 Metreveli, Roin, επιμ. (2003). ბაგრატიონები. სამეცნიერო და კულტურული მემკვიდრეობა (στα Γεωργιανά και Αγγλικά). Tbilisi: Neostudia. σελ. Table 8. ISBN 99928-0-623-0.