Αρσαβήρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρσαβήρ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ος αιώνας
Θάνατος9ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός
Οικογένεια
ΤέκναΘεοδοσία
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚοιασίτωρ

Ο Αρσαβήρ (από το αρμενικό Αρσαβίρ), ήταν Βυζαντινός ευγενής ο οποίος επιχείρησε ανεπιτυχώς να σφετεριστεί τον βυζαντινό αυτοκρατορικό θρόνο το 808.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αρσαβήρ ήταν ευγενής αρμενικής καταγωγής, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του πατρικίου, καθώς και υπηρέτησε ως κοιαίστωρ του Αυτοκράτορα Νικηφόρου Α΄ Λογοθέτη (βασίλευσε μεταξύ 802-811). Τον Φεβρουάριο του 808, μια ομάδα κοσμικών και κληρικών αξιωματούχων, οι οποίοι ήσαν δυσαρεστημένοι με την διακυβέρνηση του Νικηφόρου, σχεδίασαν συνωμοσία και ανακήρυξαν τον Αρσαβήρ ως αυτοκράτορα.[1][2][3] Ο Νικηφόρος, ωστόσο, ανακάλυψε την συνωμοσία και προχώρησε στη σύλληψη των συμμετεχόντων, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν, οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν, ενώ τελικώς στάλθηκαν σε εξορία. Ο ίδιος ο Αρσαβήρ κουρεύτηκε και στάλθηκε σε εξορία σε μοναστήρι στη Βιθυνία. Ο κόρη του Αρσαβήρ, Θεοδοσία, ήταν νυμφευμένη με τον μέλλοντα Αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄ τον Αρμένιο (βασίλευσε μεταξύ 813-820).[1][2] Ο Λέων, τότε στρατηγός και χαίρων της εμπιστοσύνης του Νικηφόρου, εστάλη σε εξορία για ορισμένο διάστημα, πιθανώς λόγω της συγκεκριμένης συγγένειάς του με τον Αρσαβήρ.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Kazhdan 1991, σελ. 186.
  2. 2,0 2,1 Winkelmann και άλλοι 1999, σελ. 193.
  3. Brubaker & Haldon 2011, σελ. 361.
  4. Kazhdan 1991, σελ. 1209.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arsaber της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).