Αποσυμπίεση καμπίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αποσυμπίεση καμπίνας ή ανεξέλεγκτη αποσυμπίεση είναι μια ανεπιθύμητη πτώση της πίεσης σε ένα σφραγισμένο σύστημα, όπως η καμπίνα αεροσκάφους, οδηγώντας σε ανισορροπία με την εξωτερική πίεση. Κατά την αποσυμπίεση, ο ρυθμός με τον οποίο εξέρχεται ο αέρας από την καμπίνα είναι μεγαλύτερος από το ρυθμό με τον οποίο εισέρχεται και επομένως η πίεση στο εσωτερικό του μειώνεται.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποσυμπίεση καμπίνας μπορεί να προκληθεί από ρήγμα στην άτρακτο του αεροπλάνου, από μηχανική βλάβη, από ανθρώπινο σφάλμα, από πρόβλημα στο σύστημα διατήρησης της εσωτερικής πίεσης κ.α.[1]

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια τέτοια, ξαφνική αποσυμπίεση μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, η οποία συνήθως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τους πιλότους του αεροσκάφους. Είναι σημαντικό οι επιβάτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε τέτοια περίπτωση, καθώς και να φορέσουν άμεσα τη μάσκα οξυγόνου τους για να μην πάθουν υποξία.[2]

  1. Ανεπάρκεια οξυγόνου
  2. Δυσκολία αναπνοής που μπορεί να οδηγήσει σε υποξία
  3. Κίνδυνος εκτόξευσης εκτός του αεροσκάφους αν δεν φορούν ζώνη ασφαλείας
  4. Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική της εταιρείας που περιλαμβάνουν κρούση συναγερμού, ενεργοποίηση των μασκών οξυγόνου, ενημέρωση επιβατών, αλλαγή υψομέτρου, αλλαγή πορείας και έκτακτη προσγείωση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. constantoinos (18 Ιανουαρίου 2023). «Αποσυμπίεση καμπίνας. Τι συμβαίνει;». Aeroplanetic. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2023. 
  2. «Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποσυμπίεση καμπίνας – Πώς συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται». Newsbeast. 3 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2023.