Αντώνης Αραβαντινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνης Αραβαντινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25 Δεκεμβρίου 1960
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασωφρονιστικός υπάλληλος
συνδικαλιστής

Ο Αντώνης Αραβαντινός (25 Δεκεμβρίου 1960)[1] είναι στέλεχος της ελληνικής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας από το 1982. Σήμερα υπηρετεί ως αρχιφύλακας σε παράρτημα των Φυλακών Κορυδαλλού (Κ.Α.Υ.Φ) ,[2] στην πορεία των χρόνων έχει διατελέσει αρχιφύλακας στις περισσότερες ελληνικές φυλακές. Ήταν πολλά χρόνια συνδικαλιστής με την ΠΑΣΚΕ και κατείχε τη θέση του Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων (παλαιότερα και για μεγάλο διάστημα του προέδρου) της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ).

Το όνομα του Αραβαντινού έχει ταυτιστεί με τον Κορυδαλλό και συχνά αναφέρεται ως το πρόσωπο που επί δεκαετίες έχει την πραγματική εξουσία και κυβερνά τις φυλακές.[3] Κατά καιρούς έχει γίνει στόχος αρνητικών δημοσιευμάτων από ΜΜΕ, όπως η Καθημερινή και το Πρώτο Θέμα[3].

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απώτερη καταγωγή της οικογένειας Αραβαντινού είναι από την Κεφαλλονιά, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκαν στα Κρέσταινα Ηλείας. Ο πατέρας του Αντώνη Αραβαντινού, Ανδρέας, ήταν εργολάβος δημοσίων έργων και αρχικά ευκατάστατος, αλλά η εμπλοκή του με το παράνομο ΚΚΕ οδήγησε σε καταδίκη από Έκτακτο Στρατοδικείο και φυλάκιση. Τελικά κατάφερε να αποφυλακιστεί με τη βοήθεια του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος του ανέθεσε την κατασκευή των περισσότερων κτιρίων στο ιδιόκτητο νησί του, τον Σκορπιό.[4] Ο Αντώνης Αραβαντινός ως παιδί γνώρισε τον ίδιο τον Ωνάση, αλλά και τα παιδιά του, Αλέξανδρο και Χριστίνα. Όπως διηγείται ο ίδιος:[5]

«Ο Ωνάσης τον έβγαλε απ’ τη φυλακή και τον έβαλε εργολάβο στο Σκορπιό. Όλο τον Σκορπιό τον έχει φτιάξει ο πατέρας μου. Ήταν αυθεντία στις εκρήξεις και ίσως γι’ αυτό τον κυνηγούσαν. Αριστερός και αυθεντία στα εκρηκτικά ήταν κακός συνδυασμός. Μεγάλωσα στο Σκορπιό με την Χριστίνα και τον Αλέξανδρο».

Στις αρχές του 1982 ο Αραβαντινός, που ήταν ήδη μέλος του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε σωφρονιστικός υπάλληλος με το πρώτο κύμα διορισμών που έγιναν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στάθη Αλεξανδρή[3], και έχει υπηρετήσει στις περισσότερες ελληνικές φυλακές, με αποκορύφωμα τη θητεία του ως αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα μέσω του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ, αποκτώντας πολύ σημαντική επιρροή στο σωφρονιστικό σύστημα.

Ο Αραβαντινός έχει κατά καιρούς κατηγορηθεί για φιλικές σχέσεις με σκληρούς ποινικούς κρατούμενους. Πιο γνωστή ήταν η κατηγορία ότι βοήθησε με πλαστές βεβαιώσεις, το Δεκέμβριο του 1993, στην αποφυλάκιση του μεγαλέμπορου ναρκωτικών Αλέξανδρου Ζεκερίδη, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπόριο εκατοντάδων κιλών ηρωίνης.[6]. Σε αντάλλαγμα, ο Ζεκερίδης και οι άνθρωποί του φαίνεται ότι είχαν παρέμβει αποφασιστικά για να βοηθήσουν τον Αραβαντινό να «συνετίσει» τους κρατούμενους Αλέκο Κοσμόπουλο και Νίκο Χατζηλία, οι οποίοι δημιουργούσαν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη φυλακή με εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς των συγκρατουμένων τους.[7] Για αυτή την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος του Αραβαντινού,[7] όμως τελικά αθωώθηκε ομόφωνα. Επίσης ο Βασίλης Παλαιοκώστας, στο βιβλίο του, έχει κατηγορήσει τον Αραβαντινό ως τον άνθρωπο που μαζί με άλλους σωφρωνιστικούς υπαλλήλους τον ξυλοκόπησε κατά την φυλάκισή του, το 1999, στο Κορυδαλλό.[8]

Στις αρχές του 1995 ο Αραβαντινός ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Κουβελάκη, παρόλο που και οι δύο ανήκαν στον ίδιο πολιτικό χώρο. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης και να αναβαθμιστεί ο Αραβαντινός.

Αφορμή της σύγκρουσης ήταν η επίσκεψη του Αραβαντινού στις Φυλακές Αλικαρνασσού όπου συναντήθηκε -χωρίς να πάρει άδεια, κατά παράβαση των κανονισμών, και χωρίς να ενημερώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή την Διεύθυνση των φυλακών- με τον Σέρβο βαρυποινίτη, καταδικασμένο για ανθρωποκτονίες, Nτανίλο Μπάλντιτς, κατόπιν εντολής του Αντώνη Λιβάνη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και πολιτικού προϊσταμένου των μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ). Ο Ντανίλο, όπως πίστευαν ο Λιβάνης και η τότε Διοίκηση της ΕΥΠ, ήξερε πολλά για την τρομοκρατία[9] Ο Κουβελάκης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Αραβαντινό, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα χειροδίκησε σε βάρος του υπουργού.[10] Λίγες μέρες αργότερα ο Κουβελάκης παραιτήθηκε.[11][12]

Το Νοέμβριο 2012 ενημέρωσε μίλησε στην Ειδική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής λέγοντας ότι οι πλούσιοι κρατούμενοι δεν σιτίζονται με το συσσίτιο που διατίθεται στους άλλους κρατουμένους, αλλά μέχρι και σολομό ενώ οι φτωχοί κρατούμενοι προτιμούν να είναι μέσα στη φυλακή για να τρώνε ένα πιάτο φαγητό.[13][14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2015. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2014. 
  3. 3,0 3,1 3,2 http://www.kathimerini.gr/120438/article/epikairothta/ellada/aravantinos-o-kaoympohs-toy-korydalloy
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2015. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2015. 
  6. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2014. 
  7. 7,0 7,1 http://www1.rizospastis.gr/storyPlain.do?id=3685530&action=print[νεκρός σύνδεσμος]
  8. Παλαιοκώστας Βασίλης, Μία φυσιολογική ζωή, εκδόσεις των Συναδέλφων, Αθήνα 2019, σελ. 207
  9. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3687129&publDate=1995-02-09%2000:00:00.0[νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2014. 
  11. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, Νίκος. «Το χρονικό της σύγκρουσης». 
  12. NEWSROOM (8 Μαρτίου 2019). «Φυλακές Κορυδαλλού: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις». News 24/7. Ανακτήθηκε στις 17 Απριλίου 2024. Ο Κουβελάκης έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Αραβαντινό, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα χειροδίκησε σε βάρος του υπουργού. Λίγες μέρες αργότερα ο Κουβελάκης παραιτήθηκε. 
  13. «Αραβαντινός: Οι πλούσιοι στη φυλακή τρώνε σολομό!». Newsbomb. 14 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2021. 
  14. «Φυλακές Κορυδαλλού: Καρατομήθηκε ο Αραβαντινός από αρχιφύλακας». Το Βήμα Online. 10 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]