Αντρέι Κουζμένκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέι Κουζμένκο
Γέννηση17  Αυγούστου 1968
Σαμπίρ
Θάνατος2  Φεβρουαρίου 2015
Kryvyi Rih Raion
Ιστότοπος
http://skryabinfund.com

Ο Αντρέι Βικτόροβιτς Κουζμένκο (ουκρανικά: Андрі́й Ві́кторович Кузьме́нко‎‎  ; 17 Αυγούστου 1968 - 2 Φεβρουαρίου 2015) ήταν Ουκρανός τραγουδιστής, ποιητής, συγγραφέας, τηλεοπτικός παρουσιαστής, παραγωγός και ηθοποιός. Ήταν πιο γνωστός ως ο τραγουδιστής του ουκρανικού ροκ συγκροτήματος Σκρυάμπιν, που ιδρύθηκε το 1989. Πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 2 Φεβρουαρίου 2015 στη Λοζουβάτκα, Όμπλαστ Ντνιπροπετρόβσκ, σε ηλικία 46 ετών. [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντρέι Κουζμένκο γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1968 στην περιοχή Σαμπίρ της Λβιβ. Η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Νοβογιαβορίβσκ, όπου θα ξεκινούσε την καριέρα του. Ως παιδί, ονειρεύτηκε να γίνει οδηγός απορριμμάτων. Η μητέρα του ήταν δάσκαλος μουσικής, ενώ ο πατέρας του ήταν μηχανικός. Ο Κουζμένκο δεν είχε άλλα αδέλφια. Αποφοίτησε από τη σχολή μουσικής και από την Οδοντιατρική Σχολή. Δεν ενδιαφερόταν για την οδοντιατρική, αλλά ολοκλήρωσε τις σπουδές του κατόπιν αιτήματος των γονέων. Ασχολήθηκε επίσης ενεργά με τον αθλητισμό και συμμετείχε σε δίαθλο.  Στις 14 Σεπτεμβρίου 1997, ο Κουζμένκο και η σύζυγός του Σβιτλάνα απέκτησαν μια κόρη, η οποία έλαβε το όνομα Μαρία Μπαρμπάρα, προς τιμήν της πολωνέζας ηθοποιού Μπαρμπάρα Μπρίλσκα, ενός παιδικού ειδώλου του Κουζμένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγός του μοιάζει με την Μπρίλσκα. 

Δεκαετία του 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ζωή του Κουζμένκο περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από το Σκρυάμπιν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2000, έγινε παρουσιαστής της δικής του «επιτυχημένης παρέλασης» (hit parade) "Hot Seven", η οποία κράτησε μέχρι το 2002. Ξεκινώντας γύρω στο 2003, ο Κουζμένκο δούλεψε ως παρουσιαστής των προγραμμάτων "Chance" και "Shikanemo" με την τραγουδίστρια Νατάλια Μογκιλέφσκαγια. Του δόθηκε όλος ο έλεγχος της διαχείρισης στο Σκρυάμπιν, και άρχισε να οδηγεί ηχητικά το συγκρότημα σε μια νέα κατεύθυνση. Το 2006, ο Κουζμένκο δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του, με τίτλο "Εγώ, ο Πομπέντα και το Βερολίνο". Το βιβλίο ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και έχει εκτυπωθεί πολλές φορές από τότε. Το 2009, δημιούργησε το γκρουπ Payushchie Trusy (Παντελόνια, που τραγουδούν) και βοήθησε το έργο " DZIDZIO " να εξελιχθεί σε δημοτικότητα. Την ίδια χρονιά ήταν μέλος της ψηφοφορίας για το βραβείο «Βιβλίο της Χρονιάς BBC».

Δεκαετία του 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Ιανουαρίου 2014, ο Κουζμένκο ηχογράφησε ένα τραγούδι αφιερωμένο στα γεγονότα του Ευρωμαϊντάν, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τους ανθρώπους στο Μαϊντάν, αλλά όχι την αντιπολίτευση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014, βοήθησε τον στρατό και τραυματίστηκε στην περιοχή του ATO στην ανατολική Ουκρανία. Τον Οκτώβριο του 2014, κυκλοφόρησε τον δικό του ραδιοφωνικό σταθμό στο Διαδίκτυο με την ονομασία «SRAKA», ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε τη μουσική που άκουγε στο αυτοκίνητο. Λίγο πριν από το θάνατό του, ο Κουζμένκο επέκρινε έντονα την τρέχουσα κυβέρνηση σε συνεντεύξεις, ευχόμενος να πεθάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κατηγορώντας τους για διαφθορά. [2] [3]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Φεβρουαρίου 2015, περίπου 8:20, ο Κουζμένκο πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στο χωριό Λοζουβάτκα στην περιοχή Κριβί Ριχ στο Όμπλαστ του Ντνιπροπετρόβσκ. Η υπηρεσία Τύπου του τμήματος Κρατικής Επιθεώρησης Αυτοκινήτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το SUV Toyota Sequoia που οδηγούσε ο Κουζμένκο συγκρούστηκε με ένα GAZ-53 στο 86 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου " Κριβί Ριχ - Κροπιβνίτσκι ". Τα τραύματα, που υπέστη ο Κουζμένκο στη σύγκρουση ήταν θανατηφόρα. Επέστρεφε από το Κριβί Ριχ, όπου το συγκρότημά του είχε παράσταση την προηγούμενη μέρα. Ο επιβάτης του οχήματος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Κριβί Ριχ.

Το 2020, στον καλλιτέχνη απονεμήθηκε μεταθανάτια ο τίτλος "Ήρωας της Ουκρανίας".[4]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστεροειδής 291923 Κουσμασκρυάμπιν, που ανακαλύφθηκε στο Αστρονομικό Παρατηρητήριο Αντρούσιβκα το 2006 πήρε το όνομά του στη μνήμη του. Η επίσημη ονοματοδοσία δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Μικρών Πλανητών στις 23 Μαρτίου 2016 ( MPC 99355 ).

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βράδια στο μικρό χωριό κοντά στο Ντικάνκα (2001) - Kuzma, φίλος του Βάκουλα (αναφέρεται στη λίστα του καστ ως Αντρέι Κουζμένκο).
  • Lesya + Roma (2006) - ως ο ίδιος ο εαυτός του (έκτακτη εμφάνιση)
  • Αποκριάτικη βραδιά στο Ίντερ (2006) - ως ο ίδιος ο εαυτός του
  • Κινηματογράφος Νέου Έτους (2007) - γκεστ στις διακοπές για τη νέα χρονιά στο μουσείο (έκτακτη εμφάνιση)
  • Κοκκινοσκουφίτσα (2009) - Μπλε γενειάδα

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ukrainian pop star dies in car accident
  2. «Последнее интервью Скрябина в Кривом Роге 1.02.2015» (στα Russian). 1 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. «Последнее интервью Кузьмы Скрябина 01.02.15» (στα Russian). 1 Φεβρουαρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. ««Справжній захисник України» і «воїн слова»: "Скрябіну" посмертно присвоїно звання Героя України». myukraine.in.ua (στα Ουκρανικά). Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2023.