Αντονίνα Χόφμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντονίνα Χόφμαν
Η Αντονία Χόφμαν το 1862
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση16  Ιουνίου 1842[1]
Τσεμπίνια[2]
Θάνατος16  Ιουνίου 1897[1]
Κρακοβία[2]
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Ρακοβίτσκι
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Περίοδος ακμής1859
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αντονίνα Χόφμαν (πολωνικά: Antonina Hoffmann) (16 Ιουνίου 1842 - 16 Ιουνίου 1897) ήταν Πολωνή ηθοποιός θεάτρου και ηγετική εκπρόσωπος της λεγόμενης «Σχολής της Κρακοβίας» της υποκριτικής, που εισήγαγε ο Στανίσουαφ Κόζμιαν.[3] Η καριέρα ηθοποιίας της διήρκεσε πέντε δεκαετίες κατά τη Βικτωριανή εποχή.

Πρώιμη ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αντονίνα γεννήθηκε στην Τσεμπίνια της Πολωνίας. Ο πατέρας της ήταν ο Γιαν Χόφμαν και η μητέρα της η Εμίλια (το γένος Thiel), μιας φτωχή ευαγγελική οικογένεια γερμανικής καταγωγής.[4] Ως νεαρή παρακολούθησε το σχολείο θηλέων της Παουλίνα Κρακοβίας στη Βαρσοβία. Ενάντια στις επιθυμίες της οικογένειάς της, αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το θέατρο και το 1858 άρχισε να παίρνει ιδιωτικά μαθήματα υποκριτικής από τον Γιαν Κρουλικόφσκι και τον ίδιο χρόνο έγινε μαθήτρια στη Σχολή Δράματος του Γιούζεφ Ρίχτερ στη Βαρσοβία. Έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή σε ηλικία 17 ετών, ενώ ήταν ακόμα σπουδάστρια, ως Fredericka Wagner στην κωμωδία Θεμέλιος λίθος των Εμίλ Οζιέ και Ζουλ Σαντό στο Θέατρο Ποικιλίας το 1859.[3] Το 1860 μετακόμισε στην Κρακοβία, όπου προσλήφθηκε από τον Γιούζεφ Πφάιφερ, διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου της Κρακοβίας και συνέχισε να κάνει πολλές εμφανίσεις με αυτήν την εταιρεία σε παραστάσεις στο Λβιβ, στο Πόζναν, στην Πράγα και στη Βαρσοβία. Ήταν συνάδελφος και δια βίου σύντροφος του Στανίσουαφ Κόζμιαν (αυτή η σχέση κράτησε μέχρι το θάνατό της, αλλά δεν νομιμοποιήθηκε) και έγινε εκφραστής της «Σχολής της Κρακοβίας» της υποκριτικής, η οποία περιελάμβανε μια βαθύτερη ανάλυση του κειμένου του έργου. Ανταγωνίστηκε επιτυχώς για τη θέση της ηγετικής ηθοποιού στο συγκρότημα του θεάτρου της Κρακοβίας με την Χελένα Μοντιέσκα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από λίγα σύντομα διαλείμματα, η Χόφμαν εργάστηκε αποκλειστικά στην Κρακοβία μέχρι το 1893, αρχικά υπό την καθοδήγηση του Πφάιφερ και αργότερα υπό τον Άνταμ Μιουασέφσκι (1863-1865), του οποίου η περίοδος ως διευθυντής έληξε σε φιάσκο και στη διάλυση ολόκληρης της εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σημείο ναδίρ στην καριέρα της Χόφμαν όταν δέχτηκε μια μεγάλη ποικιλία ρόλων, όπως τραγικές ηρωίδες και κωμωδίες, πρωταγωνίστριες κυρίες και ρόλους χαρακτήρων. Μία διαμάχη με τον Μιουασέφσκι την έκανε να αποχωρήσει από το Θέατρο της Κρακοβίας και το 1865 εντάχθηκε στην εταιρεία του Κονστάντι Σουλικόφσκι στο Τάρνουφ. Ωστόσο, το 1865, ο Άνταμ Σκορούπκα έγινε επικεφαλής του Δημοτικού Θεάτρου της Κρακοβίας και ο Κόζμιαν άρχισε να συνεργάζεται μαζί του. Η Χόφμαν επέστρεψε και πρωταγωνίστησε στις παραγωγές του θεάτρου, ερμηνεύοντας με την εταιρεία στην Κρακοβία και κατά τη διάρκεια των guest εμφανίσεων σε Πόζναν, Κρινίτσα, Κιέλτσε, Τάρνουφ και Πράγα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταξίδεψε στη Βιέννη και το Παρίσι για να παρακολουθήσει το θέατρο εκεί.[3]

Ύστερα χρόνια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της, η καριέρα της μειώθηκε ενώ ταυτόχρονα πολεμούσε τον καρκίνο που τελικά θα την σκότωνε. Η Χόφμαν πέθανε στην Κρακοβία στα 55α γενέθλιά της. Θάφτηκε στο νεκροταφείο Ρακοβίτσκι στον οικογενειακό τάφο της φίλης της, Χελένα Μοντιέσκα.[5] Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους το σώμα της μεταφέρθηκε στον δικό της τάφο,[6] που είναι διακοσμημένος με γλυπτική προτομή του καλλιτέχνη Μίχαου Κόρπαλ και επιτάφιο που αναφέρει ότι αφιέρωσε 37 χρόνια στη σκηνή της Κρακοβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]