Αναστασία και Βασίλισσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιες Αναστασία και Βασίλισσα
Μάρτυρες
Γέννηση1ος αι. μ.Χ.
Ρώμη
Κοίμηση68 μ.Χ.
Ρώμη
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός15 Απριλίου
ΠροστάτηςΡαπτών

Η Αναστασία και η Βασίλισσα (λατιν. Anastasia et Basilissa, 1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν ανάμεσα στις πρώτες Χριστιανές που μαρτύρησαν ποτέ στη Ρώμη, με τη θανάτωσή τους να τοποθετείται επί του διωγμού του Νέρωνος.[1] Ασφαλώς ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό στην πόλη.[2]

Η Βασίλισσα και η Αναστασία περιγράφηκαν ως «Ρωμαίες ματρώνες υψηλής κοινωνικής τάξεως και με μεγάλο πλούτο».[3] Υπήρξαν μαθήτριες των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι ίσως να τις είχαν βαπτίσει.[1]. Είναι πιθανό ότι οι δύο γυναίκες φρόντισαν να έχουν «αξιοπρεπείς ταφές»[2] οι δύο Απόστολοι μετά το μαρτύριό τους στη Ρώμη την ίδια ημέρα του έτους 67 μ.Χ.. Η θέση των δύο τάφων ανεγέρθηκαν αργότερα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η Βασιλική του Αγίου Παύλου εκτός των Τειχών.[1] Η φροντίδα για τις ταφές των Αποστόλων εξέθεσε την Αναστασία και τη Βασίλισσα στον διωγμό των Χριστιανών και συνελήφθησαν για τη συλλογή των σορών άλλων Χριστιανών που είχαν μαρτυρήσει και την ταφή τους. Αφού αρνήθηκαν να απαρνηθούν τη χριστιανική πίστη τους, αποκεφαλίσθηκαν με ξίφη με διαταγή του Νέρωνα το 68 μ.Χ. (λίγους μήνες μόλις πριν την αυτοκτονία του ίδιου του Νέρωνα). Σύμφωνα με το συναξάρι τις βασάνισαν πρώτα, ξερριζώνοντάς τους τη γλώσσα, γδέρνοντας το δέρμα τους, καίγοντάς τις με φωτιά κ.ά..[1][2][3][4] Τα λείψανα των δύο γυναικών μαρτύρων βρίσκονται σήμερα στον ναό Σάντα Μαρία ντελλα Πάτσε (δηλαδή «Παναγία της ειρήνης») στη Ρώμη.[1]

Θωρούνται άγιες τόσο από την Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η μνήμη τους τιμάται στις 15 Απριλίου, ενώ τιμώνται και ως προστάτισσες των ραπτών. Ανάμεσα στα 140 αγάλματα αγίων πάνω στην κιονοστοιχία της Πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, βρίσκεται και ένα άγαλμα της Βασιλίσσης[1][5], έργο του γλύπτη Τζοβάννι Μπαττίστα Αντονίνι.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Saints Basilissa and Anastasia». Monza, Italy: Daily Compass. 15 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Holweck, Frederick George (1924). A Biographical Dictionary of the Saints. 1. Λονδίνο: B. Herder Book Company. σελ. 138. 
  3. 3,0 3,1 Dunbar, Agnes B.C. (1901). A Dictionary of Saintly Women. 1. Λονδίνο: George Bell & Sons. 
  4. «Ss. Basilissa and Anastasia of Rome». Englewood, New Jersey: Antiochian Orthodox Christian Archdiocese. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 
  5. «Sts Anastasia and Basilissa of Rome». Aleteia. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]