Αναστασία Τρουμπέτσκαγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αναστασία Τρουμπέτσκαγια
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Οκτωβρίου 1700
Θάνατος27  Νοεμβρίου 1755
Αγία Πετρούπολη
Τόπος ταφήςAnnunciation Church of the Alexander Nevsky Lavra
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔημήτριος Καντιμήρης (από 1717)
Λουδοβίκος Γκρούνο της Έσσης-Χόμπουργκ
ΤέκναΕκατερίνα Ντμιτρίεβνα Γκολιτσίνα
ΓονείςIvan Trubetskoy και Irina Naryshkina
ΑδέλφιαIvan Betskoy
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Αναστασία Ιβάνοβνα Τρουμπέτσκαγια, ρωσικά: Anastasija Ivanovna Trubetskaya (1700 - 1755) από τον Οίκο των Τρουμπέτσκοϊ, ήταν ευγενής, αυλική, κόρη Ρώσου πρίγκιπα. Με τους γάμους της έγινε πρώτα πριγκίπισσα της Μολδαβίας και μετά λαντγκραβίνα της Έσσης-Χόμπουργκ. Έγινε επίτιμο μέλος της Αυτοκρατορικής Ρωσικής Οικογένειας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του πρίγκιπα Ιβάν Τρουμπέτσκι και της Ιρίνας Γκριγκόριεβνας Ναρύσκινας· ήταν εξάδελφη του πρίγκιπα Νικήτα Τρουμπέτσκι. Παντρεύτηκε πρώτα το 1717 τον Δημήτριο Καντεμίρ πρίγκιπα της Μολδαβίας και έπειτα το 1738 τον Λουδοβίκο-Γκρούνο διάδοχο της Έσσης-Χόμπουργκ, γερμανό πρίγκιπα στην υπηρεσία της Ρωσίας.

Τόσο κατά τη διάρκεια του πρώτου, όσο και του δεύτερου γάμου της, ανήκε στα κορυφαία μέλη της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Αυλής και της αριστοκρατικής ζωής, και συχνά φιλοξένησε μονάρχες στο σπίτι της. Καθώς και τις δύο φορές παντρεύτηκε με μέλος ξένου βασιλικού Οίκου, κατείχε την τάξη της ξένης πριγκίπισσας στο τελετουργικό πρωτόκολλο της Αυλής. Κατελάμβανε την πρώτη θέση μετά τα μέλη της Αυτοκρατορικής Οικογένειας και έπαιξε ενεργό και δημόσιο ρόλο στην Αυλική ζωή. Διορίστηκε επίσης Κυρία του Τάγματος της Αγίας Αικατερίνης και κυρία επί των τιμών για την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ των Ρωμάνοφ. Έφυγε για τη Γερμανία το 1745 και επέστρεψε το 1751· από την επιστροφή της και μετά έγινε διάσημη φιλάνθρωπος.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Русские портреты XVIII и XIX столетий. / Издание вел. кн. Николая Михайловича. - 1907.