Αναλυτική μεγάλων δεδομένων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αναλυτική μεγάλων δεδομένων (αγγλικά: big data analytics) ονομάζεται η μεθοδολογία ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων. Η ανάλυση των μεγάλων δεδομένων έχει ως στόχο την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, που αφορούν κυρίως στην ανάδειξη συσχετίσεων και μπορεί να αφορούν σε προτιμήσεις καταναλωτών, σε στοιχεία από το χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της εγκληματικότητας κλπ. Στην αναλυτική μεγάλων δεδομένων χρησιμοποιούνται μέθοδοι προγνωστικής μοντελοποίησης, στατιστικής και άλλα εργαλεία ανάλυσης.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα συμπεράσματα της αναλυτικής ερμηνείας μεγάλων δεδομένων, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, όπως για παράδειγμα προωθώντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες τους. Στον δημόσιο τομέα αντίστοιχα, τα συμπεράσματα χρησιμοποιούνται για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Laudon, K. και Laudon, J., Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης: 11η αμερικανική έκδοση (μετάφρ. Αρκουδέας Π, επιμελ. Μάνθου Β.), (Κλειδάριθμος 2015) σσ. 516 - 18, 350, ISBN 978-960-461-623-7
  • Big Data Analytics, cognizant.com, Ανακτήθηκε στις 15 Ιουλίου 2021