Αναγνώστης Παπαγιαννακόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αναγνώστης Παπαγιαννακόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας ή 19ος αιώνας
Μαγούλιανα Αρκαδίας
ΘάνατοςΑύγουστος 1841
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΤέκναΘεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος
ΑδέλφιαΦώτιος Χρυσανθόπουλος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Γερουσίας της Ελλάδας
πληρεξούσιος

Ο Αναγνώστης ή Αναγνωστάκος Παπαγιαννακόπουλος ήταν αγωνιστής και πολιτικός της επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από τα Μαγούλιανα της τότε επαρχίας Καρύταινας και νυν επαρχίας Γορτυνίας. Ήταν γιος του Παπα-Γιαννάκη Χρυσανθόπουλου και αδελφός του Φώτιου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου. Ο Αναγνωστάκος και τα άλλα τρία του αδέλφια (Παναγιώτης, Κωνσταντίνος και Νικόλαος),όλοι αγωνιστές της επανάστασης, υιοθέτησαν το επώνυμο Παπαγιαννακόπουλοι (γιοί του Παπα-Γιαννάκη) ενώ ο Φωτάκος κράτησε το επώνυμο του πατέρα του (Χρυσανθακόπουλος ή Χρυσανθόπουλος). Τον έκανε ο Κολοκοτρώνης γερουσιαστή της Πελοποννήσου κατά την εποχή του Δράμαλη. Προτού όμως γίνει γερουσιαστής συνέδραμε πολλάκις και χρηματικώς το υπό εξέγερση έθνος και διετέλεσε φροντιστής των εν Τρικόρφοις στρατευμάτων. Αργότερα έγινε πληρεξούσιος και βουλευτής επί Καποδιστρίου. Είναι καταχωρημένος στα μητρώα πολιτικών του αγώνος, τα οποία βρίσκονται στο τμήμα χειρογράφων της Εθνικής βιβλιοθήκης, ως πολιτικός τάξης τρίτης.

Ήταν ο δεύτερος σύντροφος του Κολοκοτρώνη όταν αυτός πήγε στο Καστρί της Ερμιόνης για να καλέσει το έθνος σε Συνέλευση όπου ψηφίστηκε το περίφημο των Ελλήνων πολίτευμα.

Πέθανε στα τέλη Αυγούστου 1841. Ο γιος του Θεοδόσιος Παπαγιαννακόπουλος ήταν επίσης αγωνιστής της επανάστασης και εκατόνταρχος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]