Αμφιλόχιος Ράντοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμφιλόχιος Ράντοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Амфилохије Радовић (Σερβικά)
Γέννηση7  Ιανουαρίου 1938
Bare
Θάνατος30  Οκτωβρίου 2020[1]
Ποντγκόριτσα
Αιτία θανάτουCOVID-19
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός ναός της Αναστάσεως στην Ποντγκόριτσα
Κατοικίαμονή του Τσέτινιε
Χώρα πολιτογράφησηςΜαυροβούνιο
ΘρησκείαΧριστιανός Ορθόδοξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΣερβικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΣερβικά[2][3]
Ελληνικά
Ρωσικά
Ιταλικά
Γερμανικά
Γαλλικά
λατινική γλώσσα
αρχαία ελληνικά
νέα ελληνική γλώσσα[2]
ΣπουδέςΤμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου
Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου[4]
Ποντιφικό Ανατολικό Ινστιτούτο
Pontificio Ateneo Sant Anselmo
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
διδάσκων πανεπιστημίου
ορθόδοξος ιερέας[5]
ορθόδοξος μοναχός[5]
μεταφραστής[5]
string player[5]
Orthodox theologian[6]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης
ΒραβεύσειςOrder of Saint Cyril of Turaw
d:Q111164672
d:Q97616251
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμφιλόχιος Ράντοβιτς (σερβοκροάτικα: Амфилохије Радовић; 7 Ιανουαρίου 1938 - 30 Οκτωβρίου 2020) ήταν επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θεολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και μεταφραστής. Ήταν πρώτος ο επίσκοπος του Μπανάτ μεταξύ του 1985 και του 1990, και στη συνέχεια μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας από το 1990, μέχρι το θάνατό του.

Ως μητροπολίτης ήταν ο πρωτεύων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο. Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες της Σερβικής Εκκλησίας και ήταν δύο φορές μεταξύ των τριών υποψηφίων για τη θέση του Σέρβου πατριάρχη (το 1990 όταν εξελέγη πατριάρχης ο Παύλος και το 2010 όταν εξελέγη ο Ειρηναίος).

Πάνω από 569 εκκλησίες και μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο χτίστηκαν και ανακατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της αρχιερατείας του. Ήταν ένας σημαντικός Σέρβος θεολόγος και συγγραφέας, η βιβλιογραφία του αποτελείται από περισσότερες από 1000 μονάδες και τα επιλεγμένα έργα του δημοσιεύθηκαν σε 36 τόμους.

Μαζί με τον επίσκοπο Αθανάσιο Γιέφτιτς, ο Αμφιλόχιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά . [7] Ο Αμφιλόχιος χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Μαυροβούνιο, καθώς και ως το πιο σημαντικό άτομο στο Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, του ανώτατου σώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας.[8]

Το 2016 ο επίσκοπος Αμφιλόχιος προσευχόταν πολλές ώρες με μόνο αίτημα στη δέησή του να συμμετάσχει το Πατριαρχείο Σερβίας στην Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη που συγκαλούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τελικά ο Αμφιλόχιος εισακούσθηκε από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο και έτσι η Σερβική Εκκλησία συμμετείχε στην Σύνοδο και απέρριψε τα επιχειρήματα των αρχιερέων που υποδείκνυαν τη γραμμή του Πατριαρχείου Ρωσίας που πίεζε να μην συμμετάσχει στη Μεγάλη Σύνοδο.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]