Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία
Ίδρυση1888
ΈδραΠρόβιντενς, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
PresidentΡουθ Τσάρνεϊ
Ιστότοποςwww.ams.org

Η Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία (AMS) είναι μια ένωση που αποτελείται από επαγγελματίες μαθηματικούς και είναι αφιερωμένη στα οφέλη της μαθηματικής έρευνας και επιστήμης και εξυπηρετεί την εθνική και διεθνή κοινότητα μέσω των δημοσιεύσεων, των συναντήσεων, της υπεράσπισης και άλλων προγραμμάτων της.

Η εταιρεία είναι ένα από τα τέσσερα μέρη του Κοινού Συμβουλίου Πολιτικής για τα Μαθηματικά και μέλος του Συμβουλίου Διάσκεψης για τις Μαθηματικές Επιστήμες (Conference Board of the Mathematical Sciences).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AMS ιδρύθηκε το 1888 ως Μαθηματική Εταιρεία της Νέας Υόρκης, έμπνευση του Τόμας Φισκ, ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από τη Μαθηματική Εταιρεία του Λονδίνου σε μια επίσκεψή του στην Αγγλία. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο Τζον Χάουαρντ Βαν Άμρινγκ, ενώ γραμματέας έγινε ο Φισκ[1]. Η εταιρεία αποφάσισε σύντομα να εκδώσει περιοδικό, αλλά συνάντησε κάποια αντίσταση λόγω ανησυχιών για τον ανταγωνισμό με το American Journal of Mathematics (Αμερικανική Εφημερίδα των Μαθηματικών). Το αποτέλεσμα ήταν το Bulletin of the American Mathematical Society (Ενημερωτικό δελτίο της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας), με αρχισυντάκτη τον Φισκ. Το συγκεκριμένο περιοδικό, όπως προβλεπόταν, είχε μεγάλη επιρροή στην αύξηση των μελών. Η δημοτικότητα του Δελτίου οδήγησε σύντομα στην κυκλοφορία των περιοδικών Συναλλαγές της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρακτικά της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, τα οποία ήταν επίσης de facto περιοδικά.

Το 1891, η Σάρλοτ Σκοτ από τη Βρετανία έγινε η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της AMS, που τότε ονομαζόταν Μαθηματική Εταιρεία της Νέας Υόρκης[2]. Η εταιρεία αναδιοργανώθηκε με το σημερινό της όνομα (Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία) και έγινε εθνική εταιρεία το 1894[3], ενώ την ίδια χρονιά η Σκοτ έγινε η πρώτη γυναίκα στο πρώτο Συμβούλιο της εταιρείας[4]. Το 1927 η Άννα Πελ-Γουίλερ ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε διάλεξη στο συνέδριο της εταιρείας[5].

Το 1951 πραγματοποιήθηκε στο Νάσβιλ συνάντηση του νοτιοανατολικού τμήματος της Μαθηματικής Ένωσης της Αμερικής.[6][7][8]. Η αναφορά που δόθηκε στην απονομή των βραβείων της MAA το 2007, όπου ο Λι Λορτς χειροκροτήθηκε όρθιος, κατέγραφε τα εξής:

"Ο Λι Λορτς, πρόεδρος του τμήματος μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Φισκ, και τρεις μαύροι συνάδελφοί του, οι Έβελιν Μπόιντ (σήμερα Γκράνβιλ), Γουόλτερ Μπράουν και Χ. Μ. Χόλογουεϊ, ήρθαν στη συνάντηση και μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις επιστημονικές συνεδρίες. Εντούτοις, ο διοργανωτής του συμποσίου λήξης αρνήθηκε να τιμήσει τις κρατήσεις αυτών των τεσσάρων μαθηματικών. (Τα " Γράμματα στην Επιστήμη", 10 Αυγούστου 1951, σελ. 161-162 διευκρινίζουν τις λεπτομέρειες). Ο Λορχ και οι συνάδελφοί του έγραψαν στα διοικητικά όργανα της AMS [Αμερικανική Μαθηματική Εταιρεία] και της MAA ζητώντας να θεσπιστούν κανονισμοί κατά των διακρίσεων. Οι εσωτερικοί κανονισμοί δεν άλλαξαν, αλλά καθιερώθηκαν πολιτικές χωρίς διακρίσεις και έκτοτε τηρούνται αυστηρά"[9][10][11].

Επίσης, το 1951, η έδρα της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας μεταφέρθηκε από τη Νέα Υόρκη στο Προβίντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Αργότερα, η εταιρεία πρόσθεσε ένα γραφείο στο Ανν Άρμπορ του Μίσιγκαν το 1965[12] και ένα γραφείο στην Ουάσιγκτον το 1992.

Το 1954 η κοινωνία ζήτησε τη δημιουργία ενός νέου πτυχίου διδασκαλίας, του διδακτορικού στα Μαθηματικά, παρόμοιο με το διδακτορικό αλλά χωρίς ερευνητική διατριβή[13].

Στη δεκαετία του 1970, όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Λενόρ Μπλουμ " Σύντομη ιστορία της Ένωσης Γυναικών στα Μαθηματικά: Οι προοπτικές των προέδρων", "εκείνα τα χρόνια η AMS διοικούνταν από αυτό που θα μπορούσε να αποκαλεστεί "δίκτυο παλαιών ανδρών", κλειστό για όλους εκτός από εκείνους που ανήκαν στον στενό κύκλο". Η Μαίρη Γ. Γκρέι το αμφισβήτησε αυτό "παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Ατλάντικ Σίτι. Όταν της είπαν ότι έπρεπε να φύγει, αρνήθηκε, λέγοντας ότι θα περίμενε έως ότου φτάσει η αστυνομία. (Η Μαίρη αφηγείται την ιστορία λίγο διαφορετικά: Όταν της είπαν ότι έπρεπε να φύγει, απάντησε ότι δεν μπορούσε να βρει κανέναν κανόνα στον εσωτερικό κανονισμό που να περιορίζει τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Τότε της είπαν ότι επρόκειτο για μια "συμφωνία κυρίων". Η Μαίρη απάντησε με φυσικό τρόπο: " Προφανώς δεν είμαι τζέντλεμαν"). Στη συνέχεια, οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου άνοιξαν για τους παρατηρητές και άρχισε η διαδικασία εκδημοκρατισμού της Εταιρείας" [14] . Το 1971, η AMS δημιούργησε επίσης τη Μικτή Επιτροπή για τις Γυναίκες στις Μαθηματικές Επιστήμες (JCW), η οποία αργότερα έγινε κοινή επιτροπή πολλών επιστημονικών εταιρειών [15].

Η Τζούλια Ρόμπινσον ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας (1983-1984), αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη θητεία της καθώς έπασχε από λευχαιμία[16].

Το 1988 δημιουργήθηκε η Εφημερίδα της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας, με σκοπό να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του περιοδικού της AMS.

Συναντήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AMS, μαζί με περισσότερους από δώδεκα άλλους οργανισμούς, διοργανώνει τη μεγαλύτερη ετήσια ερευνητική συνάντηση μαθηματικών στον κόσμο, την Κοινή Συνάντηση Μαθηματικών, στις αρχές Ιανουαρίου. Η Κοινή Συνάντηση Μαθηματικών του 2019 στη Βαλτιμόρη συγκέντρωσε περίπου 6.000 συμμετέχοντες. Κάθε ένα από τα τέσσερα περιφερειακά τμήματα της AMS (Κεντρικό, Ανατολικό, Νοτιοανατολικό και Δυτικό) διοργανώνει συναντήσεις την άνοιξη και το φθινόπωρο κάθε έτους. Η εταιρεία συνδιοργανώνει επίσης συναντήσεις με άλλες διεθνείς μαθηματικές εταιρείες.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AMS επιλέγει μια ετήσια τάξη Μελών που έχουν κάνει εξαιρετική συνεισφορά στην πρόοδο των μαθηματικών[17].

Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το AMS εκδίδει το Mathematical Reviews, μια βάση δεδομένων με κριτικές μαθηματικών δημοσιεύσεων, περιοδικών και βιβλίων. Το 1997, η AMS εξαγόρασε την εταιρεία Chelsea Publishing, την οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως εκδοτικό σήμα της. Το 2017, η AMS εξαγόρασε την MAA Press, το πρόγραμμα έκδοσης βιβλίων της Μαθηματικής Ένωσης της Αμερικής. Η AMS θα συνεχίσει να εκδίδει βιβλία με το λογότυπο MAA Press[18].

Περιοδικά:

  • Γενικά θέματα
    • Δελτίο της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - τριμηνιαία έκδοση[19]
    • Ανακοινώσεις της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - μόνο online
    • Ηλεκτρονικές Ανακοινώσεις Έρευνας της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - μόνο σε απευθείας σύνδεση
    • Εφημερίδα της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - τριμηνιαία έκδοση[20]
    • Απομνημονεύματα της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - δημοσιεύεται έξι φορές το χρόνο[21]
    • Ανακοινώσεις της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - δημοσιεύεται μηνιαίως, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μαθηματικά περιοδικά
    • Πρακτικά της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - δημοσιεύεται κάθε μήνα
    • Συναλλαγές της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας - δημοσιεύεται κάθε μήνα
  • Ειδικά θέματα
    • Συμμορφική γεωμετρία και δυναμική - μόνο online
    • Εφημερίδα Αλγεβρικής Γεωμετρίας - τριμηνιαία έκδοση
    • Μαθηματικά της Πληροφορικής - τριμηνιαία έκδοση[22]
    • Μαθηματικές μελέτες και μονογραφίες
    • Θεωρία απεικόνισης - μόνο online
  • Μεταφρασμένα περιοδικά
    • Μαθηματικό περιοδικό της Αγίας Πετρούπολης
    • Θεωρία των πιθανοτήτων και μαθηματική στατιστική[23]
    • Συναλλαγές της Μαθηματικής Εταιρείας της Μόσχας
    • Εκθέσεις Σουγκάκου

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ορισμένα βραβεία απονέμονται από κοινού με άλλους μαθηματικούς οργανισμούς.

  • Βραβείο Μνήμης Μποσέρ[24]
  • Βραβείο Κόουλ[25]
  • Βραβείο Ντέιβιντ Π. Ρόμπινς[26]
  • Βραβείο Μόργκαν[27]
  • Βραβείο Φούλκερσον[28]
  • Βραβεία *Λερόι Π. Στιλ[29]
  • Βραβείο Νόρμπερτ Βίνερ στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά[30]
  • Βραβείο Όσβαλντ Βέμπλεν στη Γεωμετρία[31]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Archibald, Raymond Clare (1939). «History of the American Mathematical Society, 1888–1938». Bull. Amer. Math. Soc. 45 (1): 31–46. doi:10.1090/s0002-9904-1939-06908-5. http://projecteuclid.org/euclid.bams/1183501056. Ανακτήθηκε στις August 4, 2012. 
  2. Oakes, Elizabeth (2007). Encyclopedia of World Scientists, Revised Edition. Infobase Publishing. σελ. 655. ISBN 9781438118826. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Απριλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Μαρτίου 2023. 
  3. «Web Resources - Philosophy - LibGuides at University of Texas Rio Grande Valley». 19 Απριλίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2022. 
  4. Chaplin, Stephanie (1997). «Biographies of Women Mathematicians: Charlotte Angas Scott». Agnes Scott College. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Prizes, Awards, and Honors for Women Mathematicians». agnesscott.edu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014. 
  6. Lorch, Lee (1994). «The Painful Path Toward Inclusivity». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2008. 
  7. Hamilton, Richard (2007). «MAA Prizes and Awards at the 2007 Joint Mathematics Meetings». MAA Online. http://www.maa.org/news/AwardsJMM07-Citations.html. Ανακτήθηκε στις April 20, 2022.  (includes citation for Lee Lorch)
  8. Jackson, Allyn (2007). «MAA Prizes Presented in New Orleans». Notices of the American Mathematical Society 54: 641–642. https://www.ams.org/notices/200705/comm-maa-web.pdf. Ανακτήθηκε στις April 20, 2022. 
  9. Hamilton, Richard (2007). «MAA Prizes and Awards at the 2007 Joint Mathematics Meetings». MAA Online. http://www.maa.org/news/AwardsJMM07-Citations.html. Ανακτήθηκε στις April 20, 2022.  (includes citation for Lee Lorch)
  10. MAA citation Αρχειοθετήθηκε March 13, 2013, στο Wayback Machine. for Yueh-Gin Gung and Dr. Charles Y. Hu Distinguished Service to Mathematics Award.
  11. «Media Highlights». The College Mathematics Journal 42 (2): 163–172. March 2011. doi:10.4169/college.math.j.42.2.163. https://archive.org/details/sim_college-mathematics-journal_2011-03_42_2/page/163. 
  12. Pitcher, Everett (1988). Volume I: A History of the Second Fifty Years, American Mathematical Society, 1939 - 1988. Providence, RI: American Mathematical Society. σελ. 77. ISBN 978-0-8218-0125-3. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2018. 
  13. Journal of Proceedings and Addresses of the Annual Conference Αρχειοθετήθηκε April 21, 2023, στο Wayback Machine. 1960. Association of Graduate Schools
  14. «A Brief History of the Association for Women in Mathematics (from Notices): How it was». AWM-math.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019. 
  15. «JCW-Math | Joint Committee on Women in the Mathematical Sciences». jcwmath.wordpress.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014. 
  16. «Julia Bowman Robinson». Encyclopedia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012. 
  17. «Fellows of the American Mathematical Society». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  18. «American Mathematical Society and Mathematical Association of America Announce AMS Acquisition of MAA Book Program». www.ams.org (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018. 
  19. «About Bulletin of the AMS». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  20. «About: Journal of the AMS». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  21. «Memoirs of the AMS». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  22. «Mathematics of Computation». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  23. «Journal "Theory of Probability and Mathematical Statistics"». probability.knu.ua. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  24. «Bôcher Memorial Prize». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  25. «Frank Nelson Cole Prize in Algebra». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  26. «Frank Nelson Cole Prize in Algebra». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  27. «Frank and Brennie Morgan Prize for Outstanding Research in Mathematics by an Undergraduate Student (AMS-MAA-SIAM)». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  28. «The Fulkerson Prize». 
  29. «Leroy P. Steele Prize (1970 - 1992)». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  30. «Norbert Wiener Prize in Applied Mathematics (AMS-SIAM Norbert Wiener Prize in Applied Mathematics)». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024. 
  31. «Oswald Veblen Prize in Geometry». American Mathematical Society (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2024.