Αμαγετοβρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αμαγετοβρία ή Μαγετοβρία ή Μαγετοβρίγη ή Αδμαγετοβρύγη (λατ. Amagetobria, Magetobria ή Admagetobriga) ήταν πόλη της προ-ρωμαϊκής Γαλατίας, στα όρια της Αλσατίας, κοντά στον ποταμό Αραρόν (λατιν. Arar), τον σημερινό Σον. Ωστόσο η ακριβής θέση της δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα, αν και ο C.A. Walckenaer υποστηρίζει ότι βρισκόταν στη σημερινή κοινότητα που φέρει τη σχετική ονομασία Αμάζ. Προτείνεται επίσης η θέση της κοινότητας Μπρουά-Ωμπινέ-Μονσενύ (Broye-Aubigney-Montseugny).[1] Αμφότερες οι κοινότητες υπάγονται στον νομό Ωτ-Σον.

Η Αμαγετοβρία είναι γνωστή για δύο μάχες που διεξάχθηκαν την ίδια εποχή λίγο έξω από αυτή. Στην πρώτη ο Γερμανός Αριόβιστος, μετά από πρόσκληση της φυλής των Σηκουανών, νίκησε και κατέσφαξε τους Γαλάτες Αιδούους το 63 π.Χ., και αυτή είναι που αναφέρεται συνήθως ως «Μάχη της Μαγετοβρίγης».[1] Στη δεύτερη μάχη, που διεξάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 58 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρ νίκησε τον Αριόβιστο (Μάχη των Βόσγων).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Bouillet, Marie-Nicolas και Chassang, Alexis (επιμ.): το λήμμα «Amagetobria» στο Dictionnaire Bouillet, τόμ. 1, σελ. 62 (έτος 1878)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελίδα 605